Nim włożę czosnek do ogórków, robię 1 rzecz. Małosolne są pełne smaku i nie psują się

Ogórki małosolne królują wśród letnich przystawek, ale nawet dobry przepis ma swoją tajemnicę. Dzięki prostym trikom domowe ogórki mogą zyskać jeszcze intensywniejszy smak. Wystarczy tylko jedna rzecz i twoje ogórki małosolne staną się tak aromatyczne, że wszyscy będą chcieli je wyjadać wprost ze słoika.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ogórki gruntowe z koperkiem, czosnkiem i chrzanem. Ich smak i chrupkość mogą zachwycić, ale by były naprawdę aromatyczne, warto poznać kilka trików. Dzięki nim małosolne zyskają głębszy, pikantny smak. Świeży czosnek i korzeń chrzanu to dodatki, które nadadzą im wyjątkowy aromat. Wykorzystaj sezon i ciesz się pysznymi ogórkami małosolnymi przygotowanymi samodzielnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Ten trik sprawi, że ogórki małosolne będą jeszcze lepsze

Większość osób wrzuca czosnek do słoika w całości i tyle. Ale jeśli zależy ci na naprawdę wyrazistym aromacie, wystarczy jeden prosty ruch: lekko rozgnieć go nożem przed dodaniem. Nie rozgniataj go na miazgę: chodzi tylko o to, żeby puścił więcej soków i olejków eterycznych. Dzięki temu ogórki przejdą jego smakiem znacznie mocniej i szybciej. Ten prosty trik robi różnicę, zwłaszcza gdy chcesz mieć ogórki pełne charakteru.

Przepis na ogorki małosolne

Pamiętaj, że rozgnieciony czosnek to nie wszystko. Ważne są też inne kwestie, jak na przykład odpowiedni roztwór z soli. Możesz kupić ogórki w sklepie, ale lepiej zrobić je samemu.

Składniki:

  • kilogram ogórków gruntowych,
  • litr wody,
  • 30 g soli kamiennej (około 2 łyżek),
  • 3–4 ząbki czosnku (lekko rozgniecione),
  • 1 pęczek koperku (około 20 g),
  • 20 g korzenia chrzanu,
  • kilka liści porzeczki lub wiśni (opcjonalnie, ale nadadzą ogórkom chrupkości).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i odetnij końcówki.
  2. Włóż je ciasno do słoja, przekładając koperkiem, chrzanem i rozgniecionym czosnkiem.
  3. Zagotuj wodę z solą i ostudź do temperatury ok. 30°C.
  4. Zalej ogórki zalewą tak, by były całkowicie przykryte.
  5. Przykryj słoik gazą lub talerzykiem, ale nie zakręcaj.
  6. Odstaw w temperaturze pokojowej na 2–4 dni.
  7. Gdy ogórki będą odpowiednio ukiszone, przełóż je do lodówki.

Gotowe ogórki małosolne będą chrupiące, aromatyczne i pełne smaku, zwłaszcza jeśli czosnek został wcześniej lekko rozgnieciony. Aby ogórki małosolne były idealne, użyj soli niejodowanej, a wodę wystudź do 30 stopni. Nie musisz też od razu szczelnie zakrywać słoika, wystarczy gaza i talerzyk. Ogórki małosolne przechowuj w temperaturze pokojowej. Po 4 dniach powinny być gotowe, ale jeśli chcesz zjeść je szybciej, to zastosuj ten trik.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów