Nim włożę czosnek do ogórków, robię 1 rzecz. Małosolne są pełne smaku i nie psują się
Ogórki małosolne królują wśród letnich przystawek, ale nawet dobry przepis ma swoją tajemnicę. Dzięki prostym trikom domowe ogórki mogą zyskać jeszcze intensywniejszy smak. Wystarczy tylko jedna rzecz i twoje ogórki małosolne staną się tak aromatyczne, że wszyscy będą chcieli je wyjadać wprost ze słoika.
Ogórki gruntowe z koperkiem, czosnkiem i chrzanem. Ich smak i chrupkość mogą zachwycić, ale by były naprawdę aromatyczne, warto poznać kilka trików. Dzięki nim małosolne zyskają głębszy, pikantny smak. Świeży czosnek i korzeń chrzanu to dodatki, które nadadzą im wyjątkowy aromat. Wykorzystaj sezon i ciesz się pysznymi ogórkami małosolnymi przygotowanymi samodzielnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Ten trik sprawi, że ogórki małosolne będą jeszcze lepsze
Większość osób wrzuca czosnek do słoika w całości i tyle. Ale jeśli zależy ci na naprawdę wyrazistym aromacie, wystarczy jeden prosty ruch: lekko rozgnieć go nożem przed dodaniem. Nie rozgniataj go na miazgę: chodzi tylko o to, żeby puścił więcej soków i olejków eterycznych. Dzięki temu ogórki przejdą jego smakiem znacznie mocniej i szybciej. Ten prosty trik robi różnicę, zwłaszcza gdy chcesz mieć ogórki pełne charakteru.
Przepis na ogorki małosolne
Pamiętaj, że rozgnieciony czosnek to nie wszystko. Ważne są też inne kwestie, jak na przykład odpowiedni roztwór z soli. Możesz kupić ogórki w sklepie, ale lepiej zrobić je samemu.
Składniki:
- kilogram ogórków gruntowych,
- litr wody,
- 30 g soli kamiennej (około 2 łyżek),
- 3–4 ząbki czosnku (lekko rozgniecione),
- 1 pęczek koperku (około 20 g),
- 20 g korzenia chrzanu,
- kilka liści porzeczki lub wiśni (opcjonalnie, ale nadadzą ogórkom chrupkości).
Sposób przygotowania:
- Umyj ogórki i odetnij końcówki.
- Włóż je ciasno do słoja, przekładając koperkiem, chrzanem i rozgniecionym czosnkiem.
- Zagotuj wodę z solą i ostudź do temperatury ok. 30°C.
- Zalej ogórki zalewą tak, by były całkowicie przykryte.
- Przykryj słoik gazą lub talerzykiem, ale nie zakręcaj.
- Odstaw w temperaturze pokojowej na 2–4 dni.
- Gdy ogórki będą odpowiednio ukiszone, przełóż je do lodówki.
Gotowe ogórki małosolne będą chrupiące, aromatyczne i pełne smaku, zwłaszcza jeśli czosnek został wcześniej lekko rozgnieciony. Aby ogórki małosolne były idealne, użyj soli niejodowanej, a wodę wystudź do 30 stopni. Nie musisz też od razu szczelnie zakrywać słoika, wystarczy gaza i talerzyk. Ogórki małosolne przechowuj w temperaturze pokojowej. Po 4 dniach powinny być gotowe, ale jeśli chcesz zjeść je szybciej, to zastosuj ten trik.