Małosolne zalewaj tylko taką wodą. Inaczej będą miękkie i rozlazłe

Świeże ogórki są pyszne i orzeźwiające, ale trzeba przyznać, że małosolne to zdecydowanie wyższa liga. Są o wiele bardziej wyraziste i tak przyjemnie chrupiące, że nie sposób im się oprzeć. Idealnie sprawdzają się do kanapek, sałatek i burgerów. Niby każdy wie, jak je zrobić, ale w praktyce często dochodzi do jednego błędu.

Nieodpowiednia woda może zepsuć cały słoik ogórkówNieodpowiednia woda może zepsuć cały słoik ogórków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na smak ogórków małosolnych wpływają nie tylko dodatki takie jak korzeń chrzanu, koperek czy czosnek. Równie istotne znaczenie ma woda, która zalewasz warzywa poukładane w słoiku. Zadbaj o to, aby była czysta i miękka, ponieważ zbyt twarda woda z dodatkiem chloru może sprawić, że ogórki wyjdą niesmaczne i miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Jaką wodą zalać ogórki małosolne?

Najgorszym wyborem jest ta prosto z kranu – często zawiera chlor, który oczyszcza wodę z bakterii. Jednak tym samym hamuje rozwój tych pożytecznych, dzięki którym dochodzi do procesu fermentacji. Również twarda woda może zaszkodzić domowym przetworom – zbyt duża ilość magnezu i wapnia sprawia, że ogórki tracą chrupkość. Dlatego należy unikać nie tylko wody z kranu, ale także wysokozmineralizowanej wody w butelkach.

Nie ma się nad czym zastanawiać – najlepiej sprawdza się zwykła lub filtrowana woda przegotowana, a następnie ostudzona. Podczas gotowania zostaje usunięty chlor i ewentualne zanieczyszczenia, które również mogłyby zaszkodzić ogórkom. Na 1 litr wody dodaj 1 łyżkę soli kamiennej niejodowanej. Rozpuść we wrzątku, a następnie całkowicie wystudź zalewę.  

Zadbaj o czyste słoiki

Zanim ułożysz w słoikach ogórki i aromatyczne dodatki, dokładnie umyj i wyparz słoiki razem z nakrętkami. Ewentualny brud pod nakrętką może spowodować powstawanie pleśni, która może nam poważnie zaszkodzić.

Pamiętaj, aby ogórki w całości znajdowały się pod powierzchnią zalewy – nie powinien wystawać ani koniuszek. Słoiki przykryj nakrętkami, ale nie zakręcaj ich do końca, pozostawiając dostęp tlenu. Jest on niezbędny do rozpoczęcia procesu fermentacji.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy