Małosolne zalewaj tylko taką wodą. Inaczej będą miękkie i rozlazłe

Świeże ogórki są pyszne i orzeźwiające, ale trzeba przyznać, że małosolne to zdecydowanie wyższa liga. Są o wiele bardziej wyraziste i tak przyjemnie chrupiące, że nie sposób im się oprzeć. Idealnie sprawdzają się do kanapek, sałatek i burgerów. Niby każdy wie, jak je zrobić, ale w praktyce często dochodzi do jednego błędu.

Nieodpowiednia woda może zepsuć cały słoik ogórkówNieodpowiednia woda może zepsuć cały słoik ogórków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na smak ogórków małosolnych wpływają nie tylko dodatki takie jak korzeń chrzanu, koperek czy czosnek. Równie istotne znaczenie ma woda, która zalewasz warzywa poukładane w słoiku. Zadbaj o to, aby była czysta i miękka, ponieważ zbyt twarda woda z dodatkiem chloru może sprawić, że ogórki wyjdą niesmaczne i miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Jaką wodą zalać ogórki małosolne?

Najgorszym wyborem jest ta prosto z kranu – często zawiera chlor, który oczyszcza wodę z bakterii. Jednak tym samym hamuje rozwój tych pożytecznych, dzięki którym dochodzi do procesu fermentacji. Również twarda woda może zaszkodzić domowym przetworom – zbyt duża ilość magnezu i wapnia sprawia, że ogórki tracą chrupkość. Dlatego należy unikać nie tylko wody z kranu, ale także wysokozmineralizowanej wody w butelkach.

Nie ma się nad czym zastanawiać – najlepiej sprawdza się zwykła lub filtrowana woda przegotowana, a następnie ostudzona. Podczas gotowania zostaje usunięty chlor i ewentualne zanieczyszczenia, które również mogłyby zaszkodzić ogórkom. Na 1 litr wody dodaj 1 łyżkę soli kamiennej niejodowanej. Rozpuść we wrzątku, a następnie całkowicie wystudź zalewę.  

Zadbaj o czyste słoiki

Zanim ułożysz w słoikach ogórki i aromatyczne dodatki, dokładnie umyj i wyparz słoiki razem z nakrętkami. Ewentualny brud pod nakrętką może spowodować powstawanie pleśni, która może nam poważnie zaszkodzić.

Pamiętaj, aby ogórki w całości znajdowały się pod powierzchnią zalewy – nie powinien wystawać ani koniuszek. Słoiki przykryj nakrętkami, ale nie zakręcaj ich do końca, pozostawiając dostęp tlenu. Jest on niezbędny do rozpoczęcia procesu fermentacji.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów