WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Wsyp tyle soli do zalewy. Ogórki małosolne będą pyszne i chrupiące

Chrupiące ogórki małosolne to smak lata. Nic nie równa się z tymi domowymi, przygotowanymi według sprawdzonej receptury. Kluczem do ogórkowego sukcesu jest odpowiednia proporcja wody i soli.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Getty Images | An-T
Ewa Malinowska

Nie znam osoby, która nie lubi małosolnych. Gdy tylko w sklepach pojawiają się smaczne, polskie ogórki gruntowe, słój cały czas jest w użyciu. W przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego. Ot, wystarczy upchać warzywa do słoja, dorzucić koper, przyprawy i zalać solanką. Najłatwiej jest jednak potknąć się na prostych rzeczach. Nieodpowiednia ilość soli może zamienić wyśnione małosolne w koszmar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wieprzowina faszerowana rarytasem z grilla. Obiad na miarę Masterchefa zaskoczył rodzinę

Solanka do małosolnych

Małosolne to nic innego, jak ogórki, które przeszły krótki proces fermentacji mlekowej, zazwyczaj trwający od 2 do 5 dni. Świeże ogórki (najlepiej gruntowe, proste, z jędrną skórką) zalewa się ciepłą solanką i odstawia na jakiś czas. Do słoika lub kamionki dodaje się także czosnek, koper (baldachy lub łodygi), korzeń chrzanu, liście dębu, wiśni lub czarnej porzeczki.

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne © Adobe Stock | Peredniankina

Najważniejszym składnikiem zalewy jest sól. Ilość powinna być odpowiednio wyważona, by ogórki były smaczne i chrupiące. Za mała ilość soli to nijaki i mdły smak, za duża zdominuje warzywa, wykręcając buzie. Zasada jest bardzo prosta: na 1 litr wody przypada 1 łyżka stołowa soli.

Przepis na małosolne

Chwila przygotowań i odrobina cierpliwości wystarczy, by cieszyć się smakiem idealnie słonych ogórków małosolnych. Są chrupiące, jędrne i soczyste w środku. To kwintesencja letnich smaków, pyszna przekąska, dodatek do mięs czy kanapek.

Składniki:

  • 1-1,5 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 1 litr wody
  • 1 pełna łyżka stołowa soli kamiennej niejodowanej,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • kilka baldachów lub gałązek świeżego kopru
  • ok. 2-3 kawałek korzenia chrzanu
  • kilka liści dębu, wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj ogórki i delikatnie odetnij ich końcówki.
  2. W garnku zagotuj 1 litr wody.
  3. Do wrzącej wody wsyp 1 pełną łyżkę soli kamiennej i dokładnie wymieszaj, aż sól się rozpuści.
  4. Odstaw solankę do lekkiego ostygnięcia – powinna być ciepła, ale już niewrząca.
  5. Na dno czystego słoika lub kamionkowego naczynia ułóż część kopru, rozgniecionych ząbków czosnku, kawałków chrzanu oraz liście/
  6. Następnie ułóż ogórki ciasno w słoiku, pionowo. Na wierzchu rozłóż pozostały koper, czosnek i chrzan.
  7. Zalej ogórki przygotowaną, ciepłą solanką, tak aby były całkowicie zanurzone. Możesz użyć małego talerzyka, aby je docisnąć i zapobiec wypływaniu.
  8. Słoik przykryj luźno talerzykiem, kawałkiem gazy lub nieszczelną zakrętką, aby gazy mogły swobodnie uchodzić.
  9. Odstaw słoik w ciepłe miejsce (np. na blat kuchenny) na 2 do 5 dni.

Już po 1-2 dniach ogórki zaczną delikatnie zmieniać kolor, a woda stanie się mętna. Codziennie próbuj ogórki. Gdy osiągną pożądany smak i konsystencję (zazwyczaj po 2-3 dniach), przełóż je do lodówki, aby spowolnić dalszą fermentację i zachować ich małosolny charakter. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥