Tej części kalafiora nigdy nie wyrzucam. Robię rarytas w słoiku lepszy niż małosolne

Czy każda część kalafiora nadaje się do zjedzenia? Mało kto wie, ale tak. Trzeba wykazać się jednak odrobiną kreatywnością i wyzbyć przyzwyczajenia odrywania wszystkich liści i wyrzucania ich do kosza. Dla niedowiarków służę poniższym przepisem.

Różyczki kalafiora są pyszne, ale co z liśćmi?Różyczki kalafiora są pyszne, ale co z liśćmi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Kiszone liście kalafiora to nie tylko sposób na wykorzystanie całego warzywa, ale także prawdziwa skarbnica smaków i wartości odżywczych. I nawet jeśli kochasz ogórki małosolne całym sercem, to raz zrobione kiszone liście kalafiora wejdą na stałe w twój repertuar przetworów. Dowiedz się, jak je przygotować i dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Dlaczego warto kisić liście kalafiora?

Kiszone liście kalafiora to nie tylko sposób na uniknięcie marnowania jedzenia, ale także doskonałe źródło witamin i minerałów. Proces fermentacji sprawia, że liście stają się bogatsze w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C, K oraz minerały jak wapń i żelazo. Dzięki temu kiszonki te wspierają naszą odporność i poprawiają trawienie. Regularne spożywanie kiszonych liści kalafiora może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki zawartości probiotyków wspierają one zdrowie jelit, co ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy. Dodatkowo, antyoksydanty zawarte w liściach pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co może opóźniać procesy starzenia się organizmu.

Jak przygotować kiszone liście kalafiora?

Przygotowanie kiszonych liści kalafiora jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Pierwszy raz usłyszałam o nich od Mai Sobczak - ekspertki kulinarnej, ale później eksperymentowałam z różnymi dodatkami. Oto podstawowy przepis.


Składniki:

  • Liście z jednego kalafiora,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli niejodowanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • Kilka ziaren pieprzu,
  • Opcjonalnie, dla wielbicieli ostrych smaków: 1 papryczka chili.


Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj liście kalafiora i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. W słoiku ułóż liście, dodaj czosnek, liście laurowe i pieprz. Opcjonalnie chili.
  3. Przygotuj solankę, rozpuszczając sól w wodzie, i zalej nią liście w słoiku.
  4. Zakręć słoik i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około tydzień.

Zastosowanie kiszonych liści kalafiora w kuchni

Kiszone liście kalafiora można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, kanapek czy jako przekąska. Ich wyrazisty smak doskonale komponuje się z innymi warzywami, a także z mięsem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie