Wrzucam do słoika nietypowy dodatek. Małosolne są gotowe o wiele szybciej

Marzysz o chrupiących ogórkach małosolnych, ale nie chce ci się czekać kilku dni, aż się "przegryzą"? Jest prosty, domowy sposób, który przyspiesza proces kiszenia i nie wymaga żadnych chemicznych dodatków. Cała magia tkwi w jednym, dobrze znanym składniku. Na pewno masz go w kuchni.

Sposób na idealne ogórki małosolneSposób na idealne ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Paulina Hermann

Ogórki małosolne to letni klasyk; pasują do obiadu, kanapek, grilla i podjadania prosto ze słoika. Są szybkie w przygotowaniu, ale i tak nie można ich od razu jeść. Klasyczny przepis zakłada odczekanie 2-4 dni na porządną fermentację. Co jeśli nie masz tyle cierpliwości? Jest na to sposób, który od lat stosowały nasze babcie, a dziś wraca do łask, czyli... chleb na zakwasie. Brzmi zaskakująco? A to jeden z najskuteczniejszych trików, by przyspieszyć kiszenie i uzyskać idealnie jędrne, kwaśno-słone ogórki w zaledwie 1-2 dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Sposób na małosolne? Wrzuć chleb do słoika

Ten domowy lifehack nie wymaga żadnej wiedzy chemicznej ani wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że wrzucisz do słoika kawałek skórki z razowego chleba na zakwasie. Naturalne kultury bakterii, które powstają w zakwasie chlebowym, przyspieszają proces fermentacji mlekowej. Jaki będzie efekt? Ogórki szybciej łapią smak, kiszą się równomiernie, są chrupiące i nie miękną.

Tylko uważaj! Nie kupuj byle jakiego chleba z marketu, bo on co najwyżej zepsuje ci kiszonkę. Zamiast tego wybierz prawdziwy chleb razowy - bez konserwantów, najlepiej z lokalnej piekarni. I nie musisz wkładać całej kromki, a już na pewno nie cały bochenek. Wystarczy, że wrzucisz kawałek skórki; ona zrobi robotę.


A dlaczego warto robić małosolne z chlebem? Są gotowe dwa razy szybciej, mają intensywniejszy smak i bardziej zwartą strukturę. Do tego nie zawierają konserwantów.

Przepis na ogórki małosolne z dodatkiem chleba

Składniki:

  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych,
  • 1-2 skórki chleba razowego na zakwasie,
  • 6-7 cm korzenia chrzanu,
  • 4 liście chrzanu,
  • 8-9 baldachów kopru,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody,
  • 1,5 łyżki niejodowanej soli (najlepiej kamiennej).

Jak przygotować małosolne z chlebem krok po kroku?

  1. Ogórki dokładnie umyj, a potem namocz w zimnej wodzie przez ok. godzinę. Obetnij końcówki z obu stron.
  2. Obierz chrzan, pokrój go w cienkie plastry. Czosnek przekrój na pół.
  3. W czystych, wyparzonych słoikach ułóż na dnie liście chrzanu.
  4. Układaj ogórki pionowo i ciasno, między nie wkładaj plastry chrzanu, czosnek i baldachy kopru.
  5. Na wierzch dodaj skórkę chleba.
  6. Przygotuj zalewę, czyli rozpuść sól w przegotowanej, wystudzonej wodzie.
  7. Zalej ogórki tak, by były całkowicie zakryte. Przykryj słoiki ściereczką i talerzykiem, odstaw w ciepłe, ciemne miejsce.

Po 24-48 godzinach ogórki powinny być gotowe. Będą kwaskowate, aromatyczne, chrupiące. Nie będziesz mógł im się oprzeć.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy