Wrzucam do słoika nietypowy dodatek. Małosolne są gotowe o wiele szybciej

Marzysz o chrupiących ogórkach małosolnych, ale nie chce ci się czekać kilku dni, aż się "przegryzą"? Jest prosty, domowy sposób, który przyspiesza proces kiszenia i nie wymaga żadnych chemicznych dodatków. Cała magia tkwi w jednym, dobrze znanym składniku. Na pewno masz go w kuchni.

Sposób na idealne ogórki małosolneSposób na idealne ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Paulina Hermann

Ogórki małosolne to letni klasyk; pasują do obiadu, kanapek, grilla i podjadania prosto ze słoika. Są szybkie w przygotowaniu, ale i tak nie można ich od razu jeść. Klasyczny przepis zakłada odczekanie 2-4 dni na porządną fermentację. Co jeśli nie masz tyle cierpliwości? Jest na to sposób, który od lat stosowały nasze babcie, a dziś wraca do łask, czyli... chleb na zakwasie. Brzmi zaskakująco? A to jeden z najskuteczniejszych trików, by przyspieszyć kiszenie i uzyskać idealnie jędrne, kwaśno-słone ogórki w zaledwie 1-2 dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Sposób na małosolne? Wrzuć chleb do słoika

Ten domowy lifehack nie wymaga żadnej wiedzy chemicznej ani wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że wrzucisz do słoika kawałek skórki z razowego chleba na zakwasie. Naturalne kultury bakterii, które powstają w zakwasie chlebowym, przyspieszają proces fermentacji mlekowej. Jaki będzie efekt? Ogórki szybciej łapią smak, kiszą się równomiernie, są chrupiące i nie miękną.

Tylko uważaj! Nie kupuj byle jakiego chleba z marketu, bo on co najwyżej zepsuje ci kiszonkę. Zamiast tego wybierz prawdziwy chleb razowy - bez konserwantów, najlepiej z lokalnej piekarni. I nie musisz wkładać całej kromki, a już na pewno nie cały bochenek. Wystarczy, że wrzucisz kawałek skórki; ona zrobi robotę.


A dlaczego warto robić małosolne z chlebem? Są gotowe dwa razy szybciej, mają intensywniejszy smak i bardziej zwartą strukturę. Do tego nie zawierają konserwantów.

Przepis na ogórki małosolne z dodatkiem chleba

Składniki:

  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych,
  • 1-2 skórki chleba razowego na zakwasie,
  • 6-7 cm korzenia chrzanu,
  • 4 liście chrzanu,
  • 8-9 baldachów kopru,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody,
  • 1,5 łyżki niejodowanej soli (najlepiej kamiennej).

Jak przygotować małosolne z chlebem krok po kroku?

  1. Ogórki dokładnie umyj, a potem namocz w zimnej wodzie przez ok. godzinę. Obetnij końcówki z obu stron.
  2. Obierz chrzan, pokrój go w cienkie plastry. Czosnek przekrój na pół.
  3. W czystych, wyparzonych słoikach ułóż na dnie liście chrzanu.
  4. Układaj ogórki pionowo i ciasno, między nie wkładaj plastry chrzanu, czosnek i baldachy kopru.
  5. Na wierzch dodaj skórkę chleba.
  6. Przygotuj zalewę, czyli rozpuść sól w przegotowanej, wystudzonej wodzie.
  7. Zalej ogórki tak, by były całkowicie zakryte. Przykryj słoiki ściereczką i talerzykiem, odstaw w ciepłe, ciemne miejsce.

Po 24-48 godzinach ogórki powinny być gotowe. Będą kwaskowate, aromatyczne, chrupiące. Nie będziesz mógł im się oprzeć.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie