Nowojorskie śniadanie odtworzysz domu. Świetnie zastąpią oklepane bułki

Nowojorczycy zajadają się bajglami z kremowym serkiem i łososiem. To jeden z symboli tego miasta. Nie musisz jednak bookować drogich biletów do Stanów lub szukać restauracji serwującej bajgle w swojej okolicy. Pyszne bułeczki przygotujesz bez problemu w swoim domu.

Bajgle - PysznościBajgle - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pjohnson1
Ewa Malinowska

W Polsce nietrudno o dobre pieczywo. Królują przede wszystkim chleby i bułki kajzerki. Jeśli szukasz odskoczni od klasycznych wypieków, sięgnij po bajgle. Mówi się o nich, że to młodsi kuzyni znanego z Krakowa obwarzanka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Emigranci żydowscy, którzy na początku XX wieku osiedlili się na Manhattanie, przywieźli ze sobą recepturę na bajgle. Szybko zyskały one popularność wśród mieszkańców Nowego Jorku, stając się nieodłącznym elementem tamtejszej gastronomii. Obecnie Nowy Jork słynie z bajgli o chrupiącej skórce i miękkim, puszystym wnętrzu. Dostępne są w niezliczonych wariantach, od klasycznych z sezamem, po bardziej wyszukane z łososiem i kremem serowym.

Jak zrobić bajgle?

Ich charakterystyczny kształt z dziurką w środku i lekko chrupiąca skórka skrywają miękkie i puszyste wnętrze. Przygotowanie bajgli w domu może wydawać się skomplikowane, ale z tym przepisem każdy poradzi sobie bez problemu.

Bajgle można podać z różnymi dodatkami - Pyszności
Bajgle można podać z różnymi dodatkami - Pyszności © Canva | alle12

Bajgle to szczególny rodzaj pieczywa drożdżowego. Musi być one bowiem wyparzone, zanim trafi do piekarnika. Proces gotowania bajgli jest kluczowy dla uzyskania ich charakterystycznej konsystencji i wyglądu. Sprawia to, że ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale efekt końcowy zdecydowanie wart jest poświęcenia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży instant,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • do posypania: mak, sezam, czarnuszka, sól gruboziarnista (do wyboru).

Do gotowania

  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka soli,

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj drożdże i zalej ciepłą wodą.
  2. Wlej olej i zagnieć gładkie ciasto. Wyrabiaj je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i odchodzi od rąk.
  3. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na lekko posypaną mąką stolnicę i podziel na 8 części. Z każdej części uformuj wałek o długości około 40 cm.
  5. Złącz końce wałka, tworząc okrąg z dziurką pośrodku. Delikatnie rozciągnij dziurkę, aby była dość duża.
  6. Uformowane bajgle ułóż na posypanej mąką desce i przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. W dużym garnku zagotuj wodę z syropem klonowym lub miodem i solą.
  8. Delikatnie wrzucaj bajgle do gotującej się wody i gotuj po 30 sekund z każdej strony.
  9. Wyjmij bajgle łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
  10. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza. Wyłożone na blasze do pieczenia bajgle posyp wybranymi nasionami (makiem, sezamem, czarnuszką, solą gruboziarnistą) i piecz przez około 15-20 minut, aż będą złociste.

Upieczone bajgle wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy