Nowość w polskich spiżarniach, która stanie się hitem. O takim dżemie mało kto słyszał

Mariaż owoców i czekolady po prostu się sprawdza. Jesienią i zimą, kiedy częściej nachodzą nas smaki na słodkości, dobrze mieć pod ręką coś, co zaspokoi cukrową żądzę. A domowej roboty przetwory mają to do siebie, że nikt tak dobrze nie zna ich składu jak my sami. Dlatego też przepis na gruszkoladę stanie się hitem.

Gruszkowo-czekoladowy domowej roboty krem à la nutellaGruszkowo-czekoladowy domowej roboty krem à la nutella
Źródło zdjęć: © Canva | carlosduro

Do naleśników, racuchów, na kanapki i do ciast i innych deserów - gruszkolada ma szerokie spektrum zastosowań w kuchni, a im bujniejsza wyobraźnia, tym więcej twórczych przepisów na wykorzystanie gruszkowo-czekoladowego kremu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Jak zrobić dobry dżem z gruszek? Gruszkolada podbije podniebienia

Do tej pory czekośliwka odgrywała rolę domowej roboty specjału à la nutella. Teraz jednak, obok słoików z kremem śliwkowo-czekoladowym, postawić można kolejne przetwory, będące wariacją na temat popularnego słodkiego smarowidła. Tegorocznym hitem będzie dżem gruszkowo-czekoladowy, zwany gruszkoladą. Lista składników ograniczona jest do minimum, smak z kolei rekompensuje czas spędzony na obieraniu owoców.

Jednym ze składników gruszkolady jest wanilia. Najlepiej wykorzystać miąższ z waniliowej laski, ale można też użyć ekstraktu. W tym drugim przypadku pamiętać należy o tym, by ekstrakt dodać drugiego dnia, tuż przed nałożeniem kremu do słoików.

Gruszkolada podbija podniebienia
Gruszkolada podbija podniebienia © Canva | sergiimostovyi

Dżem gruszkowy à la nutella. Przepis na gruszkoladę z białą czekoladą

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • pół szklanki cukru (w zależności od upodobań, biała czekolada jest słodka, więc można dodać mniej),
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 laska wanilii,
  • 200 g białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka razem z sokiem z cytryny, cukrem i wanilią. Odstaw na pół godziny.
  2. Po tym doprowadź całość do wrzenia i gotuj, aż gruszki zmiękną, a część soku wyparuje.
  3. Do ciepłych gruszek dodaj białą czekoladę, zestaw całość z ognią i wymieszaj dokładnie, by czekolada rozpuściła się.
  4. Rondel odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż na noc do lodówki.
  5. Na drugi dzień zagotuj ponownie całość, by owoce całkowicie się rozpadły.
  6. Ciepły dżem gruszkowo-czekoladowy przełóż do słoików i pasteryzuj od ciepłej wody ok. 20 minut.
  7. Gotowe słoiki dokręć i odstaw do góry dnem na dobę do ostygnięcia.
  8. Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.

Przepis inspirowany recepturą z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków