PrzepisSłodkościNowość w polskich spiżarniach, która stanie się hitem. O takim dżemie mało kto słyszał

Nowość w polskich spiżarniach, która stanie się hitem. O takim dżemie mało kto słyszał

Mariaż owoców i czekolady po prostu się sprawdza. Jesienią i zimą, kiedy częściej nachodzą nas smaki na słodkości, dobrze mieć pod ręką coś, co zaspokoi cukrową żądzę. A domowej roboty przetwory mają to do siebie, że nikt tak dobrze nie zna ich składu jak my sami. Dlatego też przepis na gruszkoladę stanie się hitem.

Gruszkowo-czekoladowy domowej roboty krem à la nutella
Gruszkowo-czekoladowy domowej roboty krem à la nutella
Źródło zdjęć: © Canva | carlosduro

10.09.2024 09:29

Do naleśników, racuchów, na kanapki i do ciast i innych deserów - gruszkolada ma szerokie spektrum zastosowań w kuchni, a im bujniejsza wyobraźnia, tym więcej twórczych przepisów na wykorzystanie gruszkowo-czekoladowego kremu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobry dżem z gruszek? Gruszkolada podbije podniebienia

Do tej pory czekośliwka odgrywała rolę domowej roboty specjału à la nutella. Teraz jednak, obok słoików z kremem śliwkowo-czekoladowym, postawić można kolejne przetwory, będące wariacją na temat popularnego słodkiego smarowidła. Tegorocznym hitem będzie dżem gruszkowo-czekoladowy, zwany gruszkoladą. Lista składników ograniczona jest do minimum, smak z kolei rekompensuje czas spędzony na obieraniu owoców.

Jednym ze składników gruszkolady jest wanilia. Najlepiej wykorzystać miąższ z waniliowej laski, ale można też użyć ekstraktu. W tym drugim przypadku pamiętać należy o tym, by ekstrakt dodać drugiego dnia, tuż przed nałożeniem kremu do słoików.

Gruszkolada podbija podniebienia
Gruszkolada podbija podniebienia© Canva | sergiimostovyi

Dżem gruszkowy à la nutella. Przepis na gruszkoladę z białą czekoladą

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • pół szklanki cukru (w zależności od upodobań, biała czekolada jest słodka, więc można dodać mniej),
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 laska wanilii,
  • 200 g białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka razem z sokiem z cytryny, cukrem i wanilią. Odstaw na pół godziny.
  2. Po tym doprowadź całość do wrzenia i gotuj, aż gruszki zmiękną, a część soku wyparuje.
  3. Do ciepłych gruszek dodaj białą czekoladę, zestaw całość z ognią i wymieszaj dokładnie, by czekolada rozpuściła się.
  4. Rondel odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż na noc do lodówki.
  5. Na drugi dzień zagotuj ponownie całość, by owoce całkowicie się rozpadły.
  6. Ciepły dżem gruszkowo-czekoladowy przełóż do słoików i pasteryzuj od ciepłej wody ok. 20 minut.
  7. Gotowe słoiki dokręć i odstaw do góry dnem na dobę do ostygnięcia.
  8. Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.

Przepis inspirowany recepturą z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.

gruszkikrem czekoladowydomowe przetwory
Wybrane dla Ciebie