Nowość w polskich spiżarniach, która stanie się hitem. O takim dżemie mało kto słyszał

Mariaż owoców i czekolady po prostu się sprawdza. Jesienią i zimą, kiedy częściej nachodzą nas smaki na słodkości, dobrze mieć pod ręką coś, co zaspokoi cukrową żądzę. A domowej roboty przetwory mają to do siebie, że nikt tak dobrze nie zna ich składu jak my sami. Dlatego też przepis na gruszkoladę stanie się hitem.

Gruszkowo-czekoladowy domowej roboty krem à la nutellaGruszkowo-czekoladowy domowej roboty krem à la nutella
Źródło zdjęć: © Canva | carlosduro

Do naleśników, racuchów, na kanapki i do ciast i innych deserów - gruszkolada ma szerokie spektrum zastosowań w kuchni, a im bujniejsza wyobraźnia, tym więcej twórczych przepisów na wykorzystanie gruszkowo-czekoladowego kremu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Jak zrobić dobry dżem z gruszek? Gruszkolada podbije podniebienia

Do tej pory czekośliwka odgrywała rolę domowej roboty specjału à la nutella. Teraz jednak, obok słoików z kremem śliwkowo-czekoladowym, postawić można kolejne przetwory, będące wariacją na temat popularnego słodkiego smarowidła. Tegorocznym hitem będzie dżem gruszkowo-czekoladowy, zwany gruszkoladą. Lista składników ograniczona jest do minimum, smak z kolei rekompensuje czas spędzony na obieraniu owoców.

Jednym ze składników gruszkolady jest wanilia. Najlepiej wykorzystać miąższ z waniliowej laski, ale można też użyć ekstraktu. W tym drugim przypadku pamiętać należy o tym, by ekstrakt dodać drugiego dnia, tuż przed nałożeniem kremu do słoików.

Gruszkolada podbija podniebienia
Gruszkolada podbija podniebienia © Canva | sergiimostovyi

Dżem gruszkowy à la nutella. Przepis na gruszkoladę z białą czekoladą

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • pół szklanki cukru (w zależności od upodobań, biała czekolada jest słodka, więc można dodać mniej),
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 laska wanilii,
  • 200 g białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka razem z sokiem z cytryny, cukrem i wanilią. Odstaw na pół godziny.
  2. Po tym doprowadź całość do wrzenia i gotuj, aż gruszki zmiękną, a część soku wyparuje.
  3. Do ciepłych gruszek dodaj białą czekoladę, zestaw całość z ognią i wymieszaj dokładnie, by czekolada rozpuściła się.
  4. Rondel odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż na noc do lodówki.
  5. Na drugi dzień zagotuj ponownie całość, by owoce całkowicie się rozpadły.
  6. Ciepły dżem gruszkowo-czekoladowy przełóż do słoików i pasteryzuj od ciepłej wody ok. 20 minut.
  7. Gotowe słoiki dokręć i odstaw do góry dnem na dobę do ostygnięcia.
  8. Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.

Przepis inspirowany recepturą z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥