Nowość w polskich spiżarniach, która stanie się hitem. O takim dżemie mało kto słyszał
10.09.2024 09:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mariaż owoców i czekolady po prostu się sprawdza. Jesienią i zimą, kiedy częściej nachodzą nas smaki na słodkości, dobrze mieć pod ręką coś, co zaspokoi cukrową żądzę. A domowej roboty przetwory mają to do siebie, że nikt tak dobrze nie zna ich składu jak my sami. Dlatego też przepis na gruszkoladę stanie się hitem.
Do naleśników, racuchów, na kanapki i do ciast i innych deserów - gruszkolada ma szerokie spektrum zastosowań w kuchni, a im bujniejsza wyobraźnia, tym więcej twórczych przepisów na wykorzystanie gruszkowo-czekoladowego kremu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dobry dżem z gruszek? Gruszkolada podbije podniebienia
Do tej pory czekośliwka odgrywała rolę domowej roboty specjału à la nutella. Teraz jednak, obok słoików z kremem śliwkowo-czekoladowym, postawić można kolejne przetwory, będące wariacją na temat popularnego słodkiego smarowidła. Tegorocznym hitem będzie dżem gruszkowo-czekoladowy, zwany gruszkoladą. Lista składników ograniczona jest do minimum, smak z kolei rekompensuje czas spędzony na obieraniu owoców.
Jednym ze składników gruszkolady jest wanilia. Najlepiej wykorzystać miąższ z waniliowej laski, ale można też użyć ekstraktu. W tym drugim przypadku pamiętać należy o tym, by ekstrakt dodać drugiego dnia, tuż przed nałożeniem kremu do słoików.
Dżem gruszkowy à la nutella. Przepis na gruszkoladę z białą czekoladą
Składniki:
- 1 kg gruszek,
- pół szklanki cukru (w zależności od upodobań, biała czekolada jest słodka, więc można dodać mniej),
- sok z połowy cytryny,
- 1 laska wanilii,
- 200 g białej czekolady.
Przygotowanie:
- Gruszki obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka razem z sokiem z cytryny, cukrem i wanilią. Odstaw na pół godziny.
- Po tym doprowadź całość do wrzenia i gotuj, aż gruszki zmiękną, a część soku wyparuje.
- Do ciepłych gruszek dodaj białą czekoladę, zestaw całość z ognią i wymieszaj dokładnie, by czekolada rozpuściła się.
- Rondel odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż na noc do lodówki.
- Na drugi dzień zagotuj ponownie całość, by owoce całkowicie się rozpadły.
- Ciepły dżem gruszkowo-czekoladowy przełóż do słoików i pasteryzuj od ciepłej wody ok. 20 minut.
- Gotowe słoiki dokręć i odstaw do góry dnem na dobę do ostygnięcia.
- Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.
Przepis inspirowany recepturą z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.