Te pyszne owoce robię w zalewie. Zimą każdy prosi o słoiczek "na wynos"

Gruszki w occie to wyjątkowy przysmak, który swoją popularnością bije na głowę wiele innych owocowych przetworów. Dzięki prostemu przepisowi możemy cieszyć się jego smakiem przez całą zimę.

Te pyszne owoce robię w zalewie. Zimą każdy prosi o słoiczekTe pyszne owoce robię w zalewie. Zimą każdy prosi o słoiczek
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Gruszki w occie idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs oraz aromatyczna przekąska. Ich delikatna słodycz połączona z wyrazistym smakiem zalewy tworzy wyjątkowy kontrast, który uwielbiają nie tylko miłośnicy słodko-kwaśnych połączeń. Robienie gruszek w occie nie tylko pozwala cieszyć się tymi owocami przez całą zimę, ale też sprawia, że każdy, kto je spróbuje, będzie prosił o słoiczek "na wynos". Poznaj przepis na gruszki marynowane z goździkami i cynamonem, które idealnie dopełnią smak zimowych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Przepis na gruszki w occie

Gruszki w occie można przygotować szybko i łatwo, a efekt końcowy zachwyca zarówno smakiem, jak i aromatem. Poniżej znajdziesz przepis, który krok po kroku pomoże ci stworzyć ten wyjątkowy dodatek do mięs i przekąsek.

Składniki:

  • 2,5 kg twardych gruszek,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
  • 1 łyżka goździków,
  • 1 laska cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie gruszek: Gruszki obierz, pokrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
  2. Przygotowanie zalewy: W dużym garnku zagotuj wodę, cukier, ocet, goździki i cynamon.
  3. Gotowanie gruszek: Do gotującej się zalewy dodaj gruszki i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż będą miękkie, ale wciąż będą trzymały kształt.
  4. Sterylizacja słoików: Wyparz słoiki i zakrętki.
  5. Napełnianie słoików: Gorące gruszki przełóż do wyparzonych słoików. Zalewę również przelej do słoików, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi.
  6. Zakręcanie słoików: Zakręć słoiki mocno i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Wskazówki:

  • Wybór gruszek: Najlepiej sprawdzą się twarde gruszki, takie jak konferencja czy boska.
  • Słodkość zalewy: Ilość cukru można dostosować do własnych preferencji.
  • Przyprawy: Możesz dodać do zalewy inne przyprawy, takie jak ziele angielskie, kardamon lub gwiazdę anyżu.
  • Przechowywanie: Po ostygnięciu, słoiki z gruszkami przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Gruszki w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku lata na zimę. Ten prosty przepis pozwoli Ci przygotować pyszne i aromatyczne przetwory, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik