PrzepisWielkanocObiad na Wielkanoc, który zachwyci gości. W dodatku dużo się nie napracujesz

Obiad na Wielkanoc, który zachwyci gości. W dodatku dużo się nie napracujesz

Najlepszy obiad na Wielkanoc - przepis
Najlepszy obiad na Wielkanoc - przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | izikmd
15.03.2024 15:11, aktualizacja: 01.04.2024 19:16

Wielkanoc już za dwa tygodnie, a ty nadal nie masz pomysłu, co przygotować na świąteczny obiad? Poznaj przepis na wystawną pieczeń w towarzystwie wyjątkowo maślanego purée, polanym niezwykłym sosem, który doskonale kontrastuje z aromatycznym mięsem. To najlepszy obiad na Wielkanoc, jaki można podać gościom.

Czas mija nieubłaganie. Dopiero co świętowaliśmy Boże Narodzenie, a już za dwa tygodnie zasiądziemy do wielkanocnego stołu. To wyjątkowe wydarzenie wymaga eleganckiej oprawy. Czy wiesz już, co podać jako obiad na Wielkanoc? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś. Przedstawiamy przepis na wystawny, świąteczny obiad rodem z eleganckiej restauracji. Obiecujemy, że przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy obiad na Wielkanoc. Goście będą zachwyceni

Wielkanoc to nie tylko święto religijne, ale czas spędzony z rodziną. To jeden z niewielu momentów w roku, w którym mamy okazję wspólnie zasiąść przy stole. Z tej okazji przygotowujemy świąteczne potrawy, ale i wystawne obiady. Tradycja nakazuje, aby na stole znalazła się jak największa ilość mięsa. W końcu Wielkanoc poprzedzona jest 40 dniami ścisłego postu. Nie masz pomysłu na świąteczny obiad? Poznaj przepis na wystawną pieczeń w rozmarynie z dodatkiem bajecznie maślanego purée i specjalnego sosu, który dopełnia całość. To najlepszy obiad na Wielkanoc, jaki można sobie wymarzyć.

Najlepszy obiad na Wielkanoc — przepis

Składniki:

Pieczeń:

  • 1,5 kg schabu bez kości lub karkówki,
  • 70 g masła,
  • łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu.

Purée:

  • 2 kg mącznych ziemniaków (np. Vineta, Denar),
  • płaska łyżeczka soli,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 50 g masła,
  • opcjonalnie: koperek.

Sekretny sos:

  • 200 g żurawiny w słoiczku,
  • 70 g cukru,
  • pół szklanki wody,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz. Masło rozpuść w garnku i dodaj do niego jedną gałązkę rozmarynu. Po rozpuszczeniu dodaj do niego sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatę wsmaruj w mięso i przełóż je do rękawa di pieczenia. Wstaw je do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Po godzinie otwórz rękaw i wrzuć do niego pozostałe gałązki rozmarynu. Ponownie zamknij rękaw i włoż mięso do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C., grzanie górą dół. Piecz je przez 50-60 minut.
  3. W międzyczasie zajmij się purée. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu podgrzej kremówkę i dodaj do niej masła. Powinno się całkowicie rozpuścić. Ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich maślaną kremówkę, sól orz gałkę muszkatołową. Wymieszaj za pomocą trzepaczki, aż purée stanie się kremowe.
  4. Żurawinę umieść w garnku i dodaj do niej wodę oraz cukier. Gotuj przez 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Kiedy sos się lekko zredukuje, dodaj do niego skrobię ziemniaczaną, cały czas mieszając.
  5. Mięso pokrój na niewielkie kawałki. Purée rozsmaruj na talerzu, ułóż na nim mięso i polej je odrobiną sosu. Danie udekoruj świeżym rozmarynem.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także