PrzepisBoże NarodzenieObok tych śledzi nie da się przejść obojętnie. Tak delikatne, że rozpływają się w ustach

Obok tych śledzi nie da się przejść obojętnie. Tak delikatne, że rozpływają się w ustach

Kiedy na stole pojawiają się śledzie po piastowsku, wszyscy od razu robią miejsce na talerzach. Pyszna ryba w aromatycznej zalewie świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole.

Śledzie po piastkowsku
Śledzie po piastkowsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż przepisów na śledzie nie brakuje, to te po piastowsku zdecydowanie zasługują na uwagę. Dzięki mieszance przypraw, takich jak oregano, kolendra, pieprz czy cynamon, zyskujemy wyjątkową kompozycję, która zachwyci wszystkich miłośników śledzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po piastowsku

Filety w marynacie rozpływają się w ustach, goście nie ustają w zachwytach, a sam przepis jest tak prosty, że poradzi sobie nawet ten, kto do tej pory śledzie robił tylko w oleju. Idealne proporcje marynaty zamienią zwykłego śledzia w wyjątkową przystawkę na wigilijny stół lub inne mniej i bardziej świąteczne okazje.

Sekretem jest specjalnie dobrana mieszanka przypraw
Sekretem jest specjalnie dobrana mieszanka przypraw© Adobe Stock | Copyright: Iakov Filimonov

Bogata mieszanka ziół i przypraw nadaje śledziom orientalnego charakteru, a jednocześnie pozostawia delikatną nutę słodyczy. Śledzie po piastowsku najlepiej smakują podane z kromką lub jako dodatek do ziemniaków. Z wigilijnego stołu znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych,
  • 2-3 szalotki,
  • 100 ml octu,
  • 30 ml wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 liście laurowe,
  • po 1 łyżeczce mielonego ziela angielskiego, mielonych goździków, cynamonu, oregano, kolendry, słodkiej papryki i kardamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżeczki kolorowego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie mocz przez 1-2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  2. Opłucz je pod bieżącą wodą i osusz.
  3. Pokrój śledzie w mniejsze kawałki, szalotkę posiekaj drobno.
  4. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier i dodaj wszystkie przyprawy.
  5. Podgrzewaj na małej mocy palnika, aż cukier się rozpuścił.
  6. W słoiku lub wysokim pojemniku układaj na zmianę szalotkę oraz śledzie, zalewając każdą warstwę kilkoma łyżkami marynaty. Pozostałą marynatę wlej na koniec.
  7. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Gotowe śledzie serwuj na zimno. Marynata jest tak pyszna, że nie zabraknie chętnych do wyskrobania jej z miseczki, gdy skończą się już śledzie. Śledzie po piastowsku to proste danie, które zaskakuje i zachwyca. Smacznego!

przepisInspiracjepotrawy wigilijne

Wybrane dla Ciebie