WideoOd kiedy spróbowałam tego słodkiego chlebka, piekę go na okrągło. Jeszcze lepszy niż bananowy

Od kiedy spróbowałam tego słodkiego chlebka, piekę go na okrągło. Jeszcze lepszy niż bananowy

Chlebek borówkowy- Pyszności
Chlebek borówkowy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

03.10.2023 07:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chlebek borówkowy to prosty i szybki przepis na coś słodkiego do kawy. Podkręcone delikatną nutą cytryny ciasto przypadnie ci do gustu od pierwszego kęsa. Miękkie, pyszne i naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Wśród słodkich chlebków zdecydowanie króluje kultowy chlebek bananowy, który prawdziwy renesans przeszedł w czasie pandemii - piekli go wtedy chyba wszyscy. Postanowiłam jednak przygotować coś nieco innego, bo proste ciasto z borówkami i skórką cytrynową. Łatwo je pokroić, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również jako słodki podwieczorek do szkoły lub pracy. Moja rodzina uwielbia ten chlebek, a ja piekę go każdego tygodnia. Błyskawicznie znika z talerzyków, ale na szczęście przygotowuje się go równie szybko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek borówkowo-jogurtowy

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki tortowej,
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 3 jaja,
  • 280 g jogurtu naturalnego,
  • 150 g cukru,
  • łyżka skórki cytrynowej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego,
  • 400 g borówek amerykańskich,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Dodatki:

  • ½ szklanki lukru,
  • garść borówek amerykańskich.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Jajka wbijam do miski. Dodaję do nich jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy, cukier oraz olej rzepakowy. Cytrynę sparzam wrzątkiem i ścieram skórkę, którą dorzucam do jajek. Całość dokładnie mieszam.

Masa jajeczna z cukrem- Pyszności
Masa jajeczna z cukrem- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Do mąki pszennej dodaję sól oraz proszek do pieczenia i mieszam. W osobnym naczyniu do borówek dorzucam mąkę ziemniaczaną i również mieszam.

Krok 3: Suche składniki wsypuję do mokrych i mieszam, aby nie było grudek. Dorzucam borówki i przelewam całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Celsjusza przez 40 minut.

Chlebek borówkowo-jogurtowy
Chlebek borówkowo-jogurtowy© Licencjodawca

Krok 4: Gotowe chlebek polewam lukrem i dekoruję pozostałymi borówkami. Smacznego!

Chlebek borówkowo-jogurtowy
Chlebek borówkowo-jogurtowy© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
wideoprzepispopularne potrawy