Od kiedy spróbowałam tego słodkiego chlebka, piekę go na okrągło. Jeszcze lepszy niż bananowy
Chlebek borówkowy to prosty i szybki przepis na coś słodkiego do kawy. Podkręcone delikatną nutą cytryny ciasto przypadnie ci do gustu od pierwszego kęsa. Miękkie, pyszne i naprawdę łatwe w przygotowaniu.
03.10.2023 07:44
Wśród słodkich chlebków zdecydowanie króluje kultowy chlebek bananowy, który prawdziwy renesans przeszedł w czasie pandemii - piekli go wtedy chyba wszyscy. Postanowiłam jednak przygotować coś nieco innego, bo proste ciasto z borówkami i skórką cytrynową. Łatwo je pokroić, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również jako słodki podwieczorek do szkoły lub pracy. Moja rodzina uwielbia ten chlebek, a ja piekę go każdego tygodnia. Błyskawicznie znika z talerzyków, ale na szczęście przygotowuje się go równie szybko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chlebek borówkowo-jogurtowy
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki tortowej,
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- 3 jaja,
- 280 g jogurtu naturalnego,
- 150 g cukru,
- łyżka skórki cytrynowej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- 400 g borówek amerykańskich,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatki:
- ½ szklanki lukru,
- garść borówek amerykańskich.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Jajka wbijam do miski. Dodaję do nich jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy, cukier oraz olej rzepakowy. Cytrynę sparzam wrzątkiem i ścieram skórkę, którą dorzucam do jajek. Całość dokładnie mieszam.
Krok 2: Do mąki pszennej dodaję sól oraz proszek do pieczenia i mieszam. W osobnym naczyniu do borówek dorzucam mąkę ziemniaczaną i również mieszam.
Krok 3: Suche składniki wsypuję do mokrych i mieszam, aby nie było grudek. Dorzucam borówki i przelewam całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Celsjusza przez 40 minut.
Krok 4: Gotowe chlebek polewam lukrem i dekoruję pozostałymi borówkami. Smacznego!