Odkąd stosuję się do tych zasad, kurczak wychodzi błogo soczysty i delikatny. Rodzina jest zachwycona

Suchy kurczak jest zmorą każdego kucharza - kto w końcu lubi jeść ciężkie do pogryzienia i przełknięcia mięso? Na szczęście jest kilka sposobów, dzięki którym można sobie z powyższym problemem poradzić. Niżej zdradzamy najlepsze z nich.

Obrazek
Paulina

Jak zrobić soczystego kurczaka?

Obrazek

#1 Marynata to podstawa

Marynata pozwala nie tylko nadać mięsu pysznego smaku i aromatu, lecz również zmiękcza je, a także zwiększa jego soczystość. Na delikatność mięsa wpływają głównie kwaśne produkty, takie jak maślanka, sok z cytryny czy nawet ocet. Poniższy krótki przepis jest doskonałą propozycją dla fanów intensywnych smaków i aromatów.

Składniki:

  • pół szklanki maślanki
  • łyżeczka przyprawy curry
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie szczypty chilli

Sposób przygotowania:

Do głębokiego pojemnika wlej maślankę. Dodaj do niej wszystkie wymienione przyprawy. Jeśli chcesz, by mięso było jeszcze bardziej pikantne, daj więcej chili. Marynatę dokładnie wymieszaj i zamarynuj w niej kawałek mięsa, a następnie pozostaw je tak na kilka godzin w lodówce.

Obrazek
Olej na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com

#2 Rozgrzany tłuszcz

Olej lub oliwa z oliwek, na której smażymy naszego kurczaka powinny być bardzo dobrze rozgrzane. Jeśli ułożymy mięso na zimny tłuszcz, to wszystkie soki z niego wypłyną. To gwarancja tego, że mięso na pewno wyjdzie jak wiór. Gorący tłuszcz jest podstawą udanego dania.

#3 Odpowiednia patelnie

Mamy sentyment do starych rzeczy, jednak niekiedy warto się ich pozbyć. Takie naczynie do gotowania, z którego odchodzi teflon i jest przypalone, na pewno nie pomoże nam w przygotowaniu soczystego dania. Kurczak zacznie przywierać do patelni, a następnie zacznie się rwać. To sprawi, że wszystkie soki z niego wypłyną.

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

#4 Folia aluminiowa, a kurczak

Ten przedmiot jest niezbędny, jeśli chcemy żeby nasz kurczak był jeszcze bardziej soczysty. Wystarczy że po odpowiednim usmażeniu przełożymy go na folie aluminiową i zawiniemy na 2-3 minuty. Ten trik sprawi, że soki pozostaną w mięsie.

#5 Czas smażenia kurczaka

To jedna z ważniejszych kwestii, jaką powinniśmy wziąć pod uwagę przy robieniu mięsa drobiowego w naszej kuchni. Czas smażenia ma niebagatelne znaczenie. Można przyjąć zasadę, że pierś z kurczaka smażymy około 3-5 minut z każdej ze stron. Nie wydłużamy tego procesu, jeśli chcemy zjeść soczyste mięso.

Jeśli masz ochotę na kurczaka, to zachęcamy do przygotowania go w sakiewce. Przepis dostępny jest na naszym kanale YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀