Odkąd stosuję się do tych zasad, kurczak wychodzi błogo soczysty i delikatny. Rodzina jest zachwycona
Suchy kurczak jest zmorą każdego kucharza - kto w końcu lubi jeść ciężkie do pogryzienia i przełknięcia mięso? Na szczęście jest kilka sposobów, dzięki którym można sobie z powyższym problemem poradzić. Niżej zdradzamy najlepsze z nich.
16.09.2022 10:05
Jak zrobić soczystego kurczaka?
#1 Marynata to podstawa
Marynata pozwala nie tylko nadać mięsu pysznego smaku i aromatu, lecz również zmiękcza je, a także zwiększa jego soczystość. Na delikatność mięsa wpływają głównie kwaśne produkty, takie jak maślanka, sok z cytryny czy nawet ocet. Poniższy krótki przepis jest doskonałą propozycją dla fanów intensywnych smaków i aromatów.
Składniki:
- pół szklanki maślanki
- łyżeczka przyprawy curry
- łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- dwa ząbki czosnku
- dwie szczypty chilli
Sposób przygotowania:
Do głębokiego pojemnika wlej maślankę. Dodaj do niej wszystkie wymienione przyprawy. Jeśli chcesz, by mięso było jeszcze bardziej pikantne, daj więcej chili. Marynatę dokładnie wymieszaj i zamarynuj w niej kawałek mięsa, a następnie pozostaw je tak na kilka godzin w lodówce.
#2 Rozgrzany tłuszcz
Olej lub oliwa z oliwek, na której smażymy naszego kurczaka powinny być bardzo dobrze rozgrzane. Jeśli ułożymy mięso na zimny tłuszcz, to wszystkie soki z niego wypłyną. To gwarancja tego, że mięso na pewno wyjdzie jak wiór. Gorący tłuszcz jest podstawą udanego dania.
#3 Odpowiednia patelnie
Mamy sentyment do starych rzeczy, jednak niekiedy warto się ich pozbyć. Takie naczynie do gotowania, z którego odchodzi teflon i jest przypalone, na pewno nie pomoże nam w przygotowaniu soczystego dania. Kurczak zacznie przywierać do patelni, a następnie zacznie się rwać. To sprawi, że wszystkie soki z niego wypłyną.
#4 Folia aluminiowa, a kurczak
Ten przedmiot jest niezbędny, jeśli chcemy żeby nasz kurczak był jeszcze bardziej soczysty. Wystarczy że po odpowiednim usmażeniu przełożymy go na folie aluminiową i zawiniemy na 2-3 minuty. Ten trik sprawi, że soki pozostaną w mięsie.
#5 Czas smażenia kurczaka
To jedna z ważniejszych kwestii, jaką powinniśmy wziąć pod uwagę przy robieniu mięsa drobiowego w naszej kuchni. Czas smażenia ma niebagatelne znaczenie. Można przyjąć zasadę, że pierś z kurczaka smażymy około 3-5 minut z każdej ze stron. Nie wydłużamy tego procesu, jeśli chcemy zjeść soczyste mięso.
Jeśli masz ochotę na kurczaka, to zachęcamy do przygotowania go w sakiewce. Przepis dostępny jest na naszym kanale YouTube.