Odkąd stosuję się do tych zasad, kurczak wychodzi błogo soczysty i delikatny. Rodzina jest zachwycona

Suchy kurczak jest zmorą każdego kucharza - kto w końcu lubi jeść ciężkie do pogryzienia i przełknięcia mięso? Na szczęście jest kilka sposobów, dzięki którym można sobie z powyższym problemem poradzić. Niżej zdradzamy najlepsze z nich.

Obrazek
Paulina

Jak zrobić soczystego kurczaka?

Obrazek

#1 Marynata to podstawa

Marynata pozwala nie tylko nadać mięsu pysznego smaku i aromatu, lecz również zmiękcza je, a także zwiększa jego soczystość. Na delikatność mięsa wpływają głównie kwaśne produkty, takie jak maślanka, sok z cytryny czy nawet ocet. Poniższy krótki przepis jest doskonałą propozycją dla fanów intensywnych smaków i aromatów.

Składniki:

  • pół szklanki maślanki
  • łyżeczka przyprawy curry
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie szczypty chilli

Sposób przygotowania:

Do głębokiego pojemnika wlej maślankę. Dodaj do niej wszystkie wymienione przyprawy. Jeśli chcesz, by mięso było jeszcze bardziej pikantne, daj więcej chili. Marynatę dokładnie wymieszaj i zamarynuj w niej kawałek mięsa, a następnie pozostaw je tak na kilka godzin w lodówce.

Obrazek
Olej na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com

#2 Rozgrzany tłuszcz

Olej lub oliwa z oliwek, na której smażymy naszego kurczaka powinny być bardzo dobrze rozgrzane. Jeśli ułożymy mięso na zimny tłuszcz, to wszystkie soki z niego wypłyną. To gwarancja tego, że mięso na pewno wyjdzie jak wiór. Gorący tłuszcz jest podstawą udanego dania.

#3 Odpowiednia patelnie

Mamy sentyment do starych rzeczy, jednak niekiedy warto się ich pozbyć. Takie naczynie do gotowania, z którego odchodzi teflon i jest przypalone, na pewno nie pomoże nam w przygotowaniu soczystego dania. Kurczak zacznie przywierać do patelni, a następnie zacznie się rwać. To sprawi, że wszystkie soki z niego wypłyną.

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

#4 Folia aluminiowa, a kurczak

Ten przedmiot jest niezbędny, jeśli chcemy żeby nasz kurczak był jeszcze bardziej soczysty. Wystarczy że po odpowiednim usmażeniu przełożymy go na folie aluminiową i zawiniemy na 2-3 minuty. Ten trik sprawi, że soki pozostaną w mięsie.

#5 Czas smażenia kurczaka

To jedna z ważniejszych kwestii, jaką powinniśmy wziąć pod uwagę przy robieniu mięsa drobiowego w naszej kuchni. Czas smażenia ma niebagatelne znaczenie. Można przyjąć zasadę, że pierś z kurczaka smażymy około 3-5 minut z każdej ze stron. Nie wydłużamy tego procesu, jeśli chcemy zjeść soczyste mięso.

Jeśli masz ochotę na kurczaka, to zachęcamy do przygotowania go w sakiewce. Przepis dostępny jest na naszym kanale YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości