Odpowiedź Polaka na dubajską i anielską czekoladę. Będzie nowy hit?
Na Facebooku pojawił się pomysł na polską wersję wiralowej czekolady. Być może to żart, ale bardzo kreatywny i myślę, że znajdą się chętni, którzy będą chcieli wypróbować ten przepis. W środku znajdziesz najlepsze polskie klasyki.
Hype na czekoladę dubajską już za nami. W naszym serwisie rozłożyliśmy tę tabliczkę na części pierwsze. Wiemy, jak odróżnić oryginalną od podróby i w jaki sposób przygotować podobną czekoladę w domu. W stylu dubajskim robiliśmy serniki, croissanty i pączki. Pisaliśmy również o różowej czekoladzie anielskiej. Czas na polską dekonstrukcję modnej lub niemodnej słodkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Trzy proste składniki zamiast drogich dodatków
Pomysłodawcy (profil na Facebooku) tak reklamują swój pomysł:
Jest to propozycja dla wszystkich, którzy mają dość czekolady dubajskiej z Turcji. Jest ona stworzona wyłącznie z polskich produktów – zero pistacji, zero sezamu, zera ciasta kataifi, za to 100 procent słodyczy i chrupania.
Można powiedzieć, że geniusz tkwi w prostocie. Przepis na polską czekoladę z chrupiącym nadzieniem jest nie tylko ciekawy, ale przede wszystkim dostępny dla każdego. Co prawda, zdrowych składników można ze świecą szukać, ale przyznajmy, że mało kto sięga po czekoladę dubajską dla właściwości zdrowotnych pistacji.
Taka czekolada może się przyjąć
Przepis zapamiętasz od razu po obejrzeniu rolki z Facebooka. Trzy proste składniki: czekolada mleczna, kajmak i słone paluszki. Tylko tyle potrzebujesz, aby zaserwować gościom do kawy polską odpowiedź na czekoladę dubajską.
Efekt? Czekolada, która naprawdę coś wnosi – i smakiem, i chrupkością. Polska odpowiedź na ten cały słodki szał. Smaczna, konkretna i za ułamek ceny.
Jak zrobić czekoladę z kajmakiem i paluszkami?
Do przygotowania tabliczki potrzebujesz silikonowej foremki na czekoladę.
Składniki:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- paczka słonych paluszków,
- 400 g kajmaku w puszce.
Wykonanie:
- Paluszki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z kajmakiem.
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę mleczną.
- Połową masy pokryj dno formy na czekoladę. Na nią wyłóż kajmak z paluszkami i przykryj pozostałą roztopioną czekoladą.
- Tak przygotowaną tabliczkę wstaw do lodówki i poczekaj, aż zastygnie.