Odpowiedź Polaka na dubajską i anielską czekoladę. Będzie nowy hit?

Na Facebooku pojawił się pomysł na polską wersję wiralowej czekolady. Być może to żart, ale bardzo kreatywny i myślę, że znajdą się chętni, którzy będą chcieli wypróbować ten przepis. W środku znajdziesz najlepsze polskie klasyki.

Polska czekolada jest równie chrupiąca i o wiele prostszaPolska czekolada jest równie chrupiąca i o wiele prostsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Hype na czekoladę dubajską już za nami. W naszym serwisie rozłożyliśmy tę tabliczkę na części pierwsze. Wiemy, jak odróżnić oryginalną od podróby i w jaki sposób przygotować podobną czekoladę w domu. W stylu dubajskim robiliśmy serniki, croissanty i pączki. Pisaliśmy również o różowej czekoladzie anielskiej. Czas na polską dekonstrukcję modnej lub niemodnej słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Trzy proste składniki zamiast drogich dodatków

Pomysłodawcy (profil na Facebooku) tak reklamują swój pomysł:

Jest to propozycja dla wszystkich, którzy mają dość czekolady dubajskiej z Turcji. Jest ona stworzona wyłącznie z polskich produktów – zero pistacji, zero sezamu, zera ciasta kataifi, za to 100 procent słodyczy i chrupania.

Można powiedzieć, że geniusz tkwi w prostocie. Przepis na polską czekoladę z chrupiącym nadzieniem jest nie tylko ciekawy, ale przede wszystkim dostępny dla każdego. Co prawda, zdrowych składników można ze świecą szukać, ale przyznajmy, że mało kto sięga po czekoladę dubajską dla właściwości zdrowotnych pistacji.

Taka czekolada może się przyjąć

Przepis zapamiętasz od razu po obejrzeniu rolki z Facebooka. Trzy proste składniki: czekolada mleczna, kajmak i słone paluszki. Tylko tyle potrzebujesz, aby zaserwować gościom do kawy polską odpowiedź na czekoladę dubajską.

Efekt? Czekolada, która naprawdę coś wnosi – i smakiem, i chrupkością. Polska odpowiedź na ten cały słodki szał. Smaczna, konkretna i za ułamek ceny.

Jak zrobić czekoladę z kajmakiem i paluszkami?

Do przygotowania tabliczki potrzebujesz silikonowej foremki na czekoladę.

Składniki:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • paczka słonych paluszków,
  • 400 g kajmaku w puszce.

Wykonanie:

  1. Paluszki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z kajmakiem.
  2. W kąpieli wodnej roztop czekoladę mleczną.
  3. Połową masy pokryj dno formy na czekoladę. Na nią wyłóż kajmak z paluszkami i przykryj pozostałą roztopioną czekoladą.
  4. Tak przygotowaną tabliczkę wstaw do lodówki i poczekaj, aż zastygnie.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy