Ta czekolada jest lepsza od dubajskiej. W środku znajdziesz turecki przysmak

Internet jeszcze nie ochłonął po szale spowodowanym dubajską czekoladą, a wygląda na to, że na horyzoncie pojawiła się kolejna viralowa słodycz. W środku znajdziemy pewien egzotyczny przysmak, którego mogłeś spróbować na wakacjach w Turcji.

Anielska czekolada to nowy hitAnielska czekolada to nowy hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok

Pierwszy raz miałam okazję spróbować Pişmaniye około 2 lata temu, kiedy dostałam ten przysmak w prezencie od swojej przyjaciółki ze Stambułu. Jest to turecki deser, który smakuje jak chałwa, ale z wyglądu i tekstury przypomina raczej watę cukrową – nitki Pişmaniye są pozwijane w lekkie kłębuszki. Firma Tucho postanowiła wykorzystać potencjał tego produktu i stworzyła czekoladę Angel Hair, która szturmem podbiła Tiktoka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Anielska czekolada podbija Tiktoka

Ta czekolada, zwana przez polskich internautów anielską, wyróżnia się bardzo nietypowym wnętrzem. Po przełamaniu różowej, czekoladowej skorupki możemy ujrzeć wnętrze złożone z kolorowych nitek, przypominających włosy. Użyta w środku wata o smaku maliny, wanilii i granatu doskonale łączy się z cienką warstwą pistacjowego kremu, dobrze znanego z popularnej czekolady dubajskiej. Pomiędzy tymi dwoma wyrobami można zauważyć wiele podobieństw – oba wyróżniają się efektownym wyglądem, jak i dodatkiem modnej ostatnio pistacji.

Zrób anielską czekoladę w domu

Jeśli marzysz o anielskiej czekoladzie, możesz ją łatwo przygotować w zaciszu własnej kuchni! Robi się ją podobnie jak czekoladę dubajską, tylko że zastępujemy ciasto kataifi lub filo wspomnianym wcześniej Pişmaniye. Turecką watę łatwo znajdziesz w sklepach z orientalną żywnością. Jeśli chcesz jak najbardziej odwzorować oryginał, to użyj białej czekolady, a następnie zafarbuj ją różowym barwnikiem spożywczym. Ewentualnie, możesz zmielić liofilizowane maliny i dodać je do rozpuszczonej czekolady.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie