Ta czekolada jest lepsza od dubajskiej. W środku znajdziesz turecki przysmak

Internet jeszcze nie ochłonął po szale spowodowanym dubajską czekoladą, a wygląda na to, że na horyzoncie pojawiła się kolejna viralowa słodycz. W środku znajdziemy pewien egzotyczny przysmak, którego mogłeś spróbować na wakacjach w Turcji.

Anielska czekolada to nowy hitAnielska czekolada to nowy hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok

Pierwszy raz miałam okazję spróbować Pişmaniye około 2 lata temu, kiedy dostałam ten przysmak w prezencie od swojej przyjaciółki ze Stambułu. Jest to turecki deser, który smakuje jak chałwa, ale z wyglądu i tekstury przypomina raczej watę cukrową – nitki Pişmaniye są pozwijane w lekkie kłębuszki. Firma Tucho postanowiła wykorzystać potencjał tego produktu i stworzyła czekoladę Angel Hair, która szturmem podbiła Tiktoka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Anielska czekolada podbija Tiktoka

Ta czekolada, zwana przez polskich internautów anielską, wyróżnia się bardzo nietypowym wnętrzem. Po przełamaniu różowej, czekoladowej skorupki możemy ujrzeć wnętrze złożone z kolorowych nitek, przypominających włosy. Użyta w środku wata o smaku maliny, wanilii i granatu doskonale łączy się z cienką warstwą pistacjowego kremu, dobrze znanego z popularnej czekolady dubajskiej. Pomiędzy tymi dwoma wyrobami można zauważyć wiele podobieństw – oba wyróżniają się efektownym wyglądem, jak i dodatkiem modnej ostatnio pistacji.

Zrób anielską czekoladę w domu

Jeśli marzysz o anielskiej czekoladzie, możesz ją łatwo przygotować w zaciszu własnej kuchni! Robi się ją podobnie jak czekoladę dubajską, tylko że zastępujemy ciasto kataifi lub filo wspomnianym wcześniej Pişmaniye. Turecką watę łatwo znajdziesz w sklepach z orientalną żywnością. Jeśli chcesz jak najbardziej odwzorować oryginał, to użyj białej czekolady, a następnie zafarbuj ją różowym barwnikiem spożywczym. Ewentualnie, możesz zmielić liofilizowane maliny i dodać je do rozpuszczonej czekolady.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość