Dubajska czekolada może się schować przy tym tureckim deserze. Jadłam raz, a ciągle wracam myślami

Künefe, lub inaczej kunafa, to rodzaj pysznego, serowego placka z dodatkiem ciasta kataifi. Deser jest popularny przede wszystkim w kuchniach arabskiej, tureckiej i greckiej. Ciasto nasączane jest słodkim syropem, często z dodatkiem wody różanej lub soku pomarańczowego. Na wierzchu deseru znajdują się pokruszone pistacje.

Turecka kunafa idealnie pasuje do kubka czarnej herbaty lub kawyTurecka kunafa idealnie pasuje do kubka czarnej herbaty lub kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Turecka wersja kunafy jest pełna lokalnego sera Hatay, który w smaku przypomina włoską mozzarellę. Jest podobnie delikatny, a po roztopieniu zamienia się w cudownie ciągnące się nitki. Oblepione nim chrupiące ciasto kataifi smakuje doskonale. Słodki syrop i słone pistacje stanowią zgrany duet oparty na zasadzie kontrastu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Skąd pochodzi turecki deser?

W arabskiej książce kucharskiej pochodzącej z XIII wieku znajduje się wiele przepisów na kunafę. W niektórych deser przyjmuje formę cienkich pierożków naleśnikowych, w innych pojawia się więcej warstw ciasta przekładanego świeżym serem. Z dodatków do polewania najczęściej wymieniane są miód i syrop różany.

Deser prawdopodobnie pochodzi z miasta Nablus w Palestynie, gdzie do tej pory jest uważany za potrawę spajającą tożsamość Palestyńczyków. Lokalny ser Nabulsi jest obtaczany w cieście kataifi, a następnie smażony w maśle. Całość przykrywa się dodatkową warstwą sera i kolejną warstwą ciasta kataifi.

Pod koniec smażenia placek polewany jest gęstym syropem cukrowym z dodatkiem wody różanej lub z kwiatów pomarańczy, do której nieraz dodawany jest czerwony barwnik. Deser posypywany jest pokruszonymi pistacjami.

Uproszczony przepis na kunafę z pistacjami

Ciasto kataifi możesz kupić w sklepie orientalnym lub pociąć w drobne paseczki ciasto filo, a następnie podsmażyć je na maśle.

Składniki:

  • 250 g ciasta kataifi,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 200 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka wody różanej lub pomarańczowej,
  • 2-3 łyżki posiekanych pistacji.

Wykonanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Podgrzewaj przez ok. 10 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki, dodaj sok z cytryny i ewentualnie wodę różaną (lub pomarańczową), po czym odstaw do ostygnięcia.
  2. W rondelku roztop masło.
  3. Ciasto kataifi porwij na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm i wymieszaj je dokładnie z roztopionym masłem.
  4. Na rozgrzanej patelni z wysokim rantem ułóż równomiernie połowę ciasta kataifi nasączonego masłem, na wierzch połóż pokruszoną mozzarellę i przykryj pozostałym ciastem.
  5. Smaż przez ok. 5–7 minut – najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Do obrócenia placka użyj szerokiej łopatki lub płaskiego talerza.
  6. Pod koniec smażenia polej deser przestudzonym syropem i posyp pokruszonymi pistacjami.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem