PrzepisDubajska czekolada może się schować przy tym tureckim deserze. Jadłam raz, a ciągle wracam myślami

Dubajska czekolada może się schować przy tym tureckim deserze. Jadłam raz, a ciągle wracam myślami

Künefe, lub inaczej kunafa, to rodzaj pysznego, serowego placka z dodatkiem ciasta kataifi. Deser jest popularny przede wszystkim w kuchniach arabskiej, tureckiej i greckiej. Ciasto nasączane jest słodkim syropem, często z dodatkiem wody różanej lub soku pomarańczowego. Na wierzchu deseru znajdują się pokruszone pistacje.

Turecka kunafa idealnie pasuje do kubka czarnej herbaty lub kawy
Turecka kunafa idealnie pasuje do kubka czarnej herbaty lub kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Turecka wersja kunafy jest pełna lokalnego sera Hatay, który w smaku przypomina włoską mozzarellę. Jest podobnie delikatny, a po roztopieniu zamienia się w cudownie ciągnące się nitki. Oblepione nim chrupiące ciasto kataifi smakuje doskonale. Słodki syrop i słone pistacje stanowią zgrany duet oparty na zasadzie kontrastu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie

Skąd pochodzi turecki deser?

W arabskiej książce kucharskiej pochodzącej z XIII wieku znajduje się wiele przepisów na kunafę. W niektórych deser przyjmuje formę cienkich pierożków naleśnikowych, w innych pojawia się więcej warstw ciasta przekładanego świeżym serem. Z dodatków do polewania najczęściej wymieniane są miód i syrop różany.

Deser prawdopodobnie pochodzi z miasta Nablus w Palestynie, gdzie do tej pory jest uważany za potrawę spajającą tożsamość Palestyńczyków. Lokalny ser Nabulsi jest obtaczany w cieście kataifi, a następnie smażony w maśle. Całość przykrywa się dodatkową warstwą sera i kolejną warstwą ciasta kataifi.

Pod koniec smażenia placek polewany jest gęstym syropem cukrowym z dodatkiem wody różanej lub z kwiatów pomarańczy, do której nieraz dodawany jest czerwony barwnik. Deser posypywany jest pokruszonymi pistacjami.

Uproszczony przepis na kunafę z pistacjami

Ciasto kataifi możesz kupić w sklepie orientalnym lub pociąć w drobne paseczki ciasto filo, a następnie podsmażyć je na maśle.

Składniki:

  • 250 g ciasta kataifi,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 200 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka wody różanej lub pomarańczowej,
  • 2-3 łyżki posiekanych pistacji.

Wykonanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Podgrzewaj przez ok. 10 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki, dodaj sok z cytryny i ewentualnie wodę różaną (lub pomarańczową), po czym odstaw do ostygnięcia.
  2. W rondelku roztop masło.
  3. Ciasto kataifi porwij na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm i wymieszaj je dokładnie z roztopionym masłem.
  4. Na rozgrzanej patelni z wysokim rantem ułóż równomiernie połowę ciasta kataifi nasączonego masłem, na wierzch połóż pokruszoną mozzarellę i przykryj pozostałym ciastem.
  5. Smaż przez ok. 5–7 minut – najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Do obrócenia placka użyj szerokiej łopatki lub płaskiego talerza.
  6. Pod koniec smażenia polej deser przestudzonym syropem i posyp pokruszonymi pistacjami.
kuchnia tureckakuchnia arabskadesery

Wybrane dla Ciebie