Dubajska czekolada może się schować przy tym tureckim deserze. Jadłam raz, a ciągle wracam myślami
Künefe, lub inaczej kunafa, to rodzaj pysznego, serowego placka z dodatkiem ciasta kataifi. Deser jest popularny przede wszystkim w kuchniach arabskiej, tureckiej i greckiej. Ciasto nasączane jest słodkim syropem, często z dodatkiem wody różanej lub soku pomarańczowego. Na wierzchu deseru znajdują się pokruszone pistacje.
Turecka wersja kunafy jest pełna lokalnego sera Hatay, który w smaku przypomina włoską mozzarellę. Jest podobnie delikatny, a po roztopieniu zamienia się w cudownie ciągnące się nitki. Oblepione nim chrupiące ciasto kataifi smakuje doskonale. Słodki syrop i słone pistacje stanowią zgrany duet oparty na zasadzie kontrastu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie
Skąd pochodzi turecki deser?
W arabskiej książce kucharskiej pochodzącej z XIII wieku znajduje się wiele przepisów na kunafę. W niektórych deser przyjmuje formę cienkich pierożków naleśnikowych, w innych pojawia się więcej warstw ciasta przekładanego świeżym serem. Z dodatków do polewania najczęściej wymieniane są miód i syrop różany.
Deser prawdopodobnie pochodzi z miasta Nablus w Palestynie, gdzie do tej pory jest uważany za potrawę spajającą tożsamość Palestyńczyków. Lokalny ser Nabulsi jest obtaczany w cieście kataifi, a następnie smażony w maśle. Całość przykrywa się dodatkową warstwą sera i kolejną warstwą ciasta kataifi.
Pod koniec smażenia placek polewany jest gęstym syropem cukrowym z dodatkiem wody różanej lub z kwiatów pomarańczy, do której nieraz dodawany jest czerwony barwnik. Deser posypywany jest pokruszonymi pistacjami.
Uproszczony przepis na kunafę z pistacjami
Ciasto kataifi możesz kupić w sklepie orientalnym lub pociąć w drobne paseczki ciasto filo, a następnie podsmażyć je na maśle.
Składniki:
- 250 g ciasta kataifi,
- 100 g masła klarowanego,
- 200 g sera mozzarella,
- 200 ml wody,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- opcjonalnie 1 łyżeczka wody różanej lub pomarańczowej,
- 2-3 łyżki posiekanych pistacji.
Wykonanie:
- W garnku zagotuj wodę z cukrem. Podgrzewaj przez ok. 10 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki, dodaj sok z cytryny i ewentualnie wodę różaną (lub pomarańczową), po czym odstaw do ostygnięcia.
- W rondelku roztop masło.
- Ciasto kataifi porwij na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm i wymieszaj je dokładnie z roztopionym masłem.
- Na rozgrzanej patelni z wysokim rantem ułóż równomiernie połowę ciasta kataifi nasączonego masłem, na wierzch połóż pokruszoną mozzarellę i przykryj pozostałym ciastem.
- Smaż przez ok. 5–7 minut – najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Do obrócenia placka użyj szerokiej łopatki lub płaskiego talerza.
- Pod koniec smażenia polej deser przestudzonym syropem i posyp pokruszonymi pistacjami.