Znajomy Turek dał mi na nie przepis. Teraz każdy pyta, co takiego dobrego zrobiłam
Pyszny farsz z serem zawinięty w chrupiące ciasto filo. Nie znam osoby, która pogardziłaby taką przekąską. Ruloniki są bardzo łatwe do przygotowania i zawsze znikają jako pierwsze. Ich nazwa "tureckie cygara" zawsze wywołuje emocje na rodzinnym przyjęciu.
Sigara Böreği, czyli ruloniki z wytrawnym farszem, podawane są w Turcji na ciepło lub na zimno z dodatkiem pysznych sosów. Myślę, że warto się tym zainspirować i postawić na różnorodność. Do przekąski doskonale sprawdzi się turecki sos z czosnkiem i miętą, nasz ulubiony sos czosnkowy, ostre sosy w stylu sriracha mayo lub klasyczna salsa pomidorowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Słynny 100-letni turecki chleb. Bez długiego wyrabiania ciasta, gotowy w 5 minut
Skąd pochodzi turecka przekąska?
Ruloniki z farszem serowym są jednym z wariantów popularnego w Turcji i na Bałkanach dania, znanego w Polsce jako burek. Jest to chrupiący placek, najczęściej nadziewany serem, ale także mięsem lub szpinakiem. Burek może przyjmować różne formy – od kształtu ślimaka, poprzez trójkąciki, pierogi aż po cygara.
W Turcji tego typu wytrawne wypieki przygotowywane są z yufki, czyli lokalnej odmiany ciasta filo. W 2011 roku postanowiono zmienić nazwę ruloników, aby nie przywoływać skojarzeń z wyrobem tytoniowym. Jedna z organizacji turystycznych zaproponowała nazwę "kalem böreği", czyli długopisy. Przekąska funkcjonuje więc pod tymi dwiema nazwami, ale "cygara" są zdecydowanie bardziej popularne niż "długopisy" (za: chilliczosnekioliwa.pl).
Przepis na Sigara Böreği
Potnij ciasto filo na węższe paski, jeśli chcesz otrzymać więcej mniejszych przekąsek.
Składniki:
- 6 arkuszy ciasta filo (jedno opakowanie),
- 4 średnie ugotowane ziemniaki,
- 1 cebula,
- 150 g sera feta,
- 50 g masła,
- świeże zioła, na przykład: natka pietruszki, koperek i mięta,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć na purée. Na łyżce masła podsmaż drobno posiekaną cebulę.
- Ziemniaki wymieszaj z podsmażoną cebulą i serem feta. Dodaj garść posiekanych ziół, pół łyżeczki soli i dużą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.
- Na stolnicy rozłóż arkusz ciasta filo, przesmaruj jego powierzchnię roztopionym masłem i przykryj drugim arkuszem.
- Przekrój na pół, u podstawy nałóż dużą łyżkę farszu i zawiń w rulony. W ten sposób przygotuj cygara aż do wyczerpania składników.
- Gotowe cygara ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
Końcówki ciasta warto skleić roztopionym masłem. Posmaruj nim także po wierzchu wszystkie przygotowane cygara.