Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach
Jesień i zima to zapach cynamonu, ciepło płynące z rozgrzanego piekarnika i uśmiechnięte twarze domowników. Gdy na stole pojawiają się odwrócone cynamonki, szczęśliwe i nieco lepkie od sosu karmelowego ręce zawsze sięgają po dokładkę.
19.11.2024 09:59
Cynamonki to jeden z symboli jesieni i zimy, gdy za oknem spada temperatura. Unoszący się w domu aromat od razu powoduje burczenie w brzuchu, a przed piekarnikiem koczują najmłodsi domownicy, tęsknie wyczekując, aż wypiek wyjdzie z piekarnika. To coś pomiędzy klasyczną cynamonką a drożdżowym ciastem, które każdy odrywa po kawałku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odwrócone cynamonki
Nadzienie to absolutna klasyka, czyli cynamon, masło oraz cukier. Bułeczki układa się jednak w blaszce, która wcześniej została polana karmelowym sosem i orzechami. Dzięki temu po upieczeniu i odwróceniu ciasta mamy pyszny, karmelowy i lekko chrupiący wierzch.
Zobacz także
Podczas krojenia cynamonek do pieczenia warto pomóc sobie nicią dentystyczną. Błyskawicznie przetnie ciasto, nie zgniatając go. Dzięki temu bułeczki zachowają zgrabny kształt.
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml mleka,
- 500 g mąki pszennej,
- 14 g suszonych drożdży,
- 75 g masła,
- szczypta soli,
- 2 jajka.
Nadzienie:
- 60 g masła,
- 4 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego.
Pozostałe składniki:
- sos karmelowy,
- orzechy pekan.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp suszone drożdże i wymieszaj je z ciepłym mlekiem. Odstaw na 15 minut.
Krok 2. W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól, masło, jajka oraz drożdże z mlekiem. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę, podsypując je mąką i rozwałkuj na duży prostokąt. Dodaj kawałki miękkiego masła i rozsmaruj je na cieście. Posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zawiń ciasto w długi rulon.
Krok 4. Przy pomocy nici dentystycznej lub ostrego noże podziel ciasto na mniejsze bułeczki.
Krok 5. Na dno formy do pieczenia wlej masło, sos karmelowy i wrzuć posiekane orzechy pekan. Ułóż przygotowane cynamonki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut.
Krok 6. Po tym czasie wyjmij cynamonki z piekarnika, przykryj talerzem i odwróć. Jedz, odrywając kawałki bułeczek. Smacznego!