Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Jesień i zima to zapach cynamonu, ciepło płynące z rozgrzanego piekarnika i uśmiechnięte twarze domowników. Gdy na stole pojawiają się odwrócone cynamonki, szczęśliwe i nieco lepkie od sosu karmelowego ręce zawsze sięgają po dokładkę.

Odwrócone cynamonkiOdwrócone cynamonki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Cynamonki to jeden z symboli jesieni i zimy, gdy za oknem spada temperatura. Unoszący się w domu aromat od razu powoduje burczenie w brzuchu, a przed piekarnikiem koczują najmłodsi domownicy, tęsknie wyczekując, aż wypiek wyjdzie z piekarnika. To coś pomiędzy klasyczną cynamonką a drożdżowym ciastem, które każdy odrywa po kawałku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Odwrócone cynamonki

Nadzienie to absolutna klasyka, czyli cynamon, masło oraz cukier. Bułeczki układa się jednak w blaszce, która wcześniej została polana karmelowym sosem i orzechami. Dzięki temu po upieczeniu i odwróceniu ciasta mamy pyszny, karmelowy i lekko chrupiący wierzch.

Podczas krojenia cynamonek do pieczenia warto pomóc sobie nicią dentystyczną. Błyskawicznie przetnie ciasto, nie zgniatając go. Dzięki temu bułeczki zachowają zgrabny kształt.

Składniki:

Ciasto: 

  • 250 ml mleka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g suszonych drożdży, 
  • 75 g masła,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka.

Nadzienie: 

  • 60 g masła,
  • 4 łyżeczki cynamonu, 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego.

Pozostałe składniki: 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp suszone drożdże i wymieszaj je z ciepłym mlekiem. Odstaw na 15 minut.

Suszone drożdże z mlekiem
Suszone drożdże z mlekiem © Pyszności

Krok 2. W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól, masło, jajka oraz drożdże z mlekiem. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe © Pyszności

Krok 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę, podsypując je mąką i rozwałkuj na duży prostokąt. Dodaj kawałki miękkiego masła i rozsmaruj je na cieście. Posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zawiń ciasto w długi rulon.

Ciasto na cynamonki
Ciasto na cynamonki © Pyszności

Krok 4. Przy pomocy nici dentystycznej lub ostrego noże podziel ciasto na mniejsze bułeczki.

Cynamonki
Cynamonki © Pyszności

Krok 5. Na dno formy do pieczenia wlej masło, sos karmelowy i wrzuć posiekane orzechy pekan. Ułóż przygotowane cynamonki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut.

Odwrócone cynamonki z karmelem
Odwrócone cynamonki z karmelem © Pyszności

Krok 6. Po tym czasie wyjmij cynamonki z piekarnika, przykryj talerzem i odwróć. Jedz, odrywając kawałki bułeczek. Smacznego!

Odwrócone cynamonki z karmelem
Odwrócone cynamonki z karmelem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat