PrzepisSłodkościOdwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Jesień i zima to zapach cynamonu, ciepło płynące z rozgrzanego piekarnika i uśmiechnięte twarze domowników. Gdy na stole pojawiają się odwrócone cynamonki, szczęśliwe i nieco lepkie od sosu karmelowego ręce zawsze sięgają po dokładkę.

Odwrócone cynamonki
Odwrócone cynamonki
Źródło zdjęć: © Pyszności

Cynamonki to jeden z symboli jesieni i zimy, gdy za oknem spada temperatura. Unoszący się w domu aromat od razu powoduje burczenie w brzuchu, a przed piekarnikiem koczują najmłodsi domownicy, tęsknie wyczekując, aż wypiek wyjdzie z piekarnika. To coś pomiędzy klasyczną cynamonką a drożdżowym ciastem, które każdy odrywa po kawałku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki

Nadzienie to absolutna klasyka, czyli cynamon, masło oraz cukier. Bułeczki układa się jednak w blaszce, która wcześniej została polana karmelowym sosem i orzechami. Dzięki temu po upieczeniu i odwróceniu ciasta mamy pyszny, karmelowy i lekko chrupiący wierzch.

Podczas krojenia cynamonek do pieczenia warto pomóc sobie nicią dentystyczną. Błyskawicznie przetnie ciasto, nie zgniatając go. Dzięki temu bułeczki zachowają zgrabny kształt.

Składniki:

Ciasto: 

  • 250 ml mleka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g suszonych drożdży, 
  • 75 g masła,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka.

Nadzienie: 

  • 60 g masła,
  • 4 łyżeczki cynamonu, 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego.

Pozostałe składniki: 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp suszone drożdże i wymieszaj je z ciepłym mlekiem. Odstaw na 15 minut.

Suszone drożdże z mlekiem
Suszone drożdże z mlekiem© Pyszności

Krok 2. W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól, masło, jajka oraz drożdże z mlekiem. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe© Pyszności

Krok 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę, podsypując je mąką i rozwałkuj na duży prostokąt. Dodaj kawałki miękkiego masła i rozsmaruj je na cieście. Posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zawiń ciasto w długi rulon.

Ciasto na cynamonki
Ciasto na cynamonki© Pyszności

Krok 4. Przy pomocy nici dentystycznej lub ostrego noże podziel ciasto na mniejsze bułeczki.

Cynamonki
Cynamonki© Pyszności

Krok 5. Na dno formy do pieczenia wlej masło, sos karmelowy i wrzuć posiekane orzechy pekan. Ułóż przygotowane cynamonki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut.

Odwrócone cynamonki z karmelem
Odwrócone cynamonki z karmelem© Pyszności

Krok 6. Po tym czasie wyjmij cynamonki z piekarnika, przykryj talerzem i odwróć. Jedz, odrywając kawałki bułeczek. Smacznego!

Odwrócone cynamonki z karmelem
Odwrócone cynamonki z karmelem© Pyszności
wideoprzepiscynamonki
Wybrane dla Ciebie