Omlet XXL z pysznym dodatkiem. Jakby na śniadanie jeść ulubiony deser

Puszysty omlet z jabłkami to szybki i prosty deser, który przygotujesz w zaledwie 5 minut. Idealna dla zabieganych, którzy nie chcą rezygnować z pysznych słodkości. To proste połączenie sprawi, że poczujesz się, jakbyś właśnie dostał porcję jabłecznika.

Puszysty omlet z jabłkamiPuszysty omlet z jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Frittata z jabłkami to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie szybkie i zdrowe desery. Jabłka, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę, podczas smażenia stają się miękkie i lekko karmelizowane, uwalniając swój słodki, owocowy aromat. Smak jest idealnie zrównoważony dzięki naturalnej słodyczy jabłek i delikatnej nutce cynamonu dodanej do ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina

Omlet szarlotkowy - przepis na słodką frittatę

Frittata to włoska wersja omletu, która jest grubsza i bardziej treściwa. W wersji jabłkowej jest pysznym i prostym deserem, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciast z jabłkami. Frittata jest łatwa w przygotowaniu, a większość składników masz już teraz w swojej kuchni.

Śniadaniowy omlet z jabłkiem
Śniadaniowy omlet z jabłkiem © Adobe Stock

Zamiast cukru możesz użyć również miodu lub syropu klonowego. Frittatę możesz udekorować bitą śmietaną, sosem owocowym lub posypać cukrem pudrem.

Składniki:

  • 2-3 średnie jabłka (najlepiej odmiany twarde i soczyste),
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 50 g mąki pszennej,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki i włóż do miski. Skrop sokiem z cytryny, posyp cynamonem i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw na chwilę, aby smaki się połączyły.
  3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj jogurt i mąkę, delikatnie wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj jabłka i ponownie delikatnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej na patelni (o średnicy ok. 20 cm) odrobinę masła. Gdy będzie gorące, wlej przygotowaną masę.
  6. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
  7. Delikatnie przewróć frittatę na drugą stronę (możesz użyć talerza lub pokrywki) i smaż jeszcze przez 5 minut.
  8. Gotową frittatę przełóż na talerz i pokrój na kawałki.

Frittatę można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni, owiniętą folią lub w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można ją podgrzać na patelni lub w mikrofalówce.

Frittata z jabłkami to nie tylko szybki, ale i zdrowy deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można ją podawać na śniadanie, jako przekąskę lub deser po obiedzie. Spróbuj dodać rodzynki, posiekane orzechy, kawałki czekolady lub szczyptę kakao, aby urozmaicić smak. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania