Omlet XXL z pysznym dodatkiem. Jakby na śniadanie jeść ulubiony deser

Puszysty omlet z jabłkami to szybki i prosty deser, który przygotujesz w zaledwie 5 minut. Idealna dla zabieganych, którzy nie chcą rezygnować z pysznych słodkości. To proste połączenie sprawi, że poczujesz się, jakbyś właśnie dostał porcję jabłecznika.

Puszysty omlet z jabłkamiPuszysty omlet z jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Frittata z jabłkami to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie szybkie i zdrowe desery. Jabłka, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę, podczas smażenia stają się miękkie i lekko karmelizowane, uwalniając swój słodki, owocowy aromat. Smak jest idealnie zrównoważony dzięki naturalnej słodyczy jabłek i delikatnej nutce cynamonu dodanej do ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina

Omlet szarlotkowy - przepis na słodką frittatę

Frittata to włoska wersja omletu, która jest grubsza i bardziej treściwa. W wersji jabłkowej jest pysznym i prostym deserem, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciast z jabłkami. Frittata jest łatwa w przygotowaniu, a większość składników masz już teraz w swojej kuchni.

Śniadaniowy omlet z jabłkiem
Śniadaniowy omlet z jabłkiem © Adobe Stock

Zamiast cukru możesz użyć również miodu lub syropu klonowego. Frittatę możesz udekorować bitą śmietaną, sosem owocowym lub posypać cukrem pudrem.

Składniki:

  • 2-3 średnie jabłka (najlepiej odmiany twarde i soczyste),
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 50 g mąki pszennej,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki i włóż do miski. Skrop sokiem z cytryny, posyp cynamonem i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw na chwilę, aby smaki się połączyły.
  3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj jogurt i mąkę, delikatnie wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj jabłka i ponownie delikatnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej na patelni (o średnicy ok. 20 cm) odrobinę masła. Gdy będzie gorące, wlej przygotowaną masę.
  6. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
  7. Delikatnie przewróć frittatę na drugą stronę (możesz użyć talerza lub pokrywki) i smaż jeszcze przez 5 minut.
  8. Gotową frittatę przełóż na talerz i pokrój na kawałki.

Frittatę można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni, owiniętą folią lub w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można ją podgrzać na patelni lub w mikrofalówce.

Frittata z jabłkami to nie tylko szybki, ale i zdrowy deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można ją podawać na śniadanie, jako przekąskę lub deser po obiedzie. Spróbuj dodać rodzynki, posiekane orzechy, kawałki czekolady lub szczyptę kakao, aby urozmaicić smak. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟