Omlet XXL z pysznym dodatkiem. Jakby na śniadanie jeść ulubiony deser

Puszysty omlet z jabłkami to szybki i prosty deser, który przygotujesz w zaledwie 5 minut. Idealna dla zabieganych, którzy nie chcą rezygnować z pysznych słodkości. To proste połączenie sprawi, że poczujesz się, jakbyś właśnie dostał porcję jabłecznika.

Puszysty omlet z jabłkamiPuszysty omlet z jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Frittata z jabłkami to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie szybkie i zdrowe desery. Jabłka, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę, podczas smażenia stają się miękkie i lekko karmelizowane, uwalniając swój słodki, owocowy aromat. Smak jest idealnie zrównoważony dzięki naturalnej słodyczy jabłek i delikatnej nutce cynamonu dodanej do ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Omlet szarlotkowy - przepis na słodką frittatę

Frittata to włoska wersja omletu, która jest grubsza i bardziej treściwa. W wersji jabłkowej jest pysznym i prostym deserem, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciast z jabłkami. Frittata jest łatwa w przygotowaniu, a większość składników masz już teraz w swojej kuchni.

Śniadaniowy omlet z jabłkiem
Śniadaniowy omlet z jabłkiem © Adobe Stock

Zamiast cukru możesz użyć również miodu lub syropu klonowego. Frittatę możesz udekorować bitą śmietaną, sosem owocowym lub posypać cukrem pudrem.

Składniki:

  • 2-3 średnie jabłka (najlepiej odmiany twarde i soczyste),
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 50 g mąki pszennej,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki i włóż do miski. Skrop sokiem z cytryny, posyp cynamonem i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw na chwilę, aby smaki się połączyły.
  3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj jogurt i mąkę, delikatnie wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj jabłka i ponownie delikatnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej na patelni (o średnicy ok. 20 cm) odrobinę masła. Gdy będzie gorące, wlej przygotowaną masę.
  6. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
  7. Delikatnie przewróć frittatę na drugą stronę (możesz użyć talerza lub pokrywki) i smaż jeszcze przez 5 minut.
  8. Gotową frittatę przełóż na talerz i pokrój na kawałki.

Frittatę można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni, owiniętą folią lub w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można ją podgrzać na patelni lub w mikrofalówce.

Frittata z jabłkami to nie tylko szybki, ale i zdrowy deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można ją podawać na śniadanie, jako przekąskę lub deser po obiedzie. Spróbuj dodać rodzynki, posiekane orzechy, kawałki czekolady lub szczyptę kakao, aby urozmaicić smak. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado