Do starego makaronu dodaję jajka i ser. Przepis podpatrzyłam u włoskiej kucharki

Włoska kuchnia makaronami stoi i mowa tutaj nie tylko o bolognese czy carbonarze. Ten przepis świetnie sprawdzi się, gdy w lodówce zalegać będą resztki makaronu. Wygląda niepozornie, ale Włosi się nim zajadają.

To tani pomysł na obiad z makaronemTo tani pomysł na obiad z makaronem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować makaronu jak dla pułku wojska, niech pierwszy rzuci spaghetti o ścianę. Zaradne włoskie gospodynie mają na to swój sposób. Otwierają lodówkę, wyciągają z niej kilka produktów i zamieniają stary makaron w zupełnie nowe, smaczne danie. Nie dość, że nic się nie zmarnuje, to jeszcze pomruki zadowolenia domowników słyszane bywają nawet u sąsiadów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło

Włoski sposób na resztki makaronu

Frittata di maccheroni to danie, które doskonale odzwierciedla ducha neapolitańskiej kuchni. To potrawa bardzo prosta, ale jednocześnie niezwykle smaczna i sycąca. Jej korzenie sięgają czasów, kiedy jedzenie nie było tak bogate jak dziś, a wszystkie resztki były wykorzystywane. Frittata di maccheroni często przygotowywana jest jako tzw. "suchy prowiant", np. na wycieczkę na Wezuwiusz - dobrze smakuje na zimno i nie wymaga specjalnego przechowywania.

Frittata di maccheroni zachwyca prostotą
Frittata di maccheroni zachwyca prostotą © Pexels

Podstawą są resztki makaronu, jajka oraz starty ser, głównie tradycyjny pecorino lub parmezan. Czasem dodawano również salame lub inną włoską wędlinę, która akurat była w lodówce i czekała na użycie. Frittata di maccheroni jest idealna jako samodzielne danie, przekąska czy dodatek do sałatki. Jest również świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację.

Frittata z makaronu

Przepis jest prosty i wymaga zaledwie kilku składników. Zachwyca delikatnością jajek oraz makaronu, połączoną z wyrazistą nutą sera. Można podawać ją na ciepło, zabrać ze sobą do pracy i zjeść na zimno. Jest również świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację.

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti,
  • 6 jajek,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 200 g sera provolone dolce lub mozzarelli,
  • 200 g ulubionych wędlin, na przykład salame napoletano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i wystudź. Możesz oczywiście wykorzystać makaron, który został z poprzedniego dnia.
  2. Do miski wbij jajka i rozkłóć je widelcem. Dodaj do nich starty ser, sól oraz pieprz i wymieszaj.
  3. Do masy jajecznej dodaj makaron, pokrojone w kostkę wędliny oraz mozzarellę i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i wyłóż przygotowaną masę z makaronem.
  5. Przykryj pokrywką i smaż przez 20-25 minut na małym ogniu.
  6. Gdy frittata będzie rumiana od spodu, przekręć ją na drugą stronę i podsmaż jeszcze przez 15 minut, już bez przykrycia. Powinna zarumienić się również z obu stron.
  7. Odstaw do przestygnięcia.

Makaronowa frittata we włoskim stylu jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇