Do starego makaronu dodaję jajka i ser. Przepis podpatrzyłam u włoskiej kucharki
Włoska kuchnia makaronami stoi i mowa tutaj nie tylko o bolognese czy carbonarze. Ten przepis świetnie sprawdzi się, gdy w lodówce zalegać będą resztki makaronu. Wygląda niepozornie, ale Włosi się nim zajadają.
Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować makaronu jak dla pułku wojska, niech pierwszy rzuci spaghetti o ścianę. Zaradne włoskie gospodynie mają na to swój sposób. Otwierają lodówkę, wyciągają z niej kilka produktów i zamieniają stary makaron w zupełnie nowe, smaczne danie. Nie dość, że nic się nie zmarnuje, to jeszcze pomruki zadowolenia domowników słyszane bywają nawet u sąsiadów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Włoski sposób na resztki makaronu
Frittata di maccheroni to danie, które doskonale odzwierciedla ducha neapolitańskiej kuchni. To potrawa bardzo prosta, ale jednocześnie niezwykle smaczna i sycąca. Jej korzenie sięgają czasów, kiedy jedzenie nie było tak bogate jak dziś, a wszystkie resztki były wykorzystywane. Frittata di maccheroni często przygotowywana jest jako tzw. "suchy prowiant", np. na wycieczkę na Wezuwiusz - dobrze smakuje na zimno i nie wymaga specjalnego przechowywania.
Podstawą są resztki makaronu, jajka oraz starty ser, głównie tradycyjny pecorino lub parmezan. Czasem dodawano również salame lub inną włoską wędlinę, która akurat była w lodówce i czekała na użycie. Frittata di maccheroni jest idealna jako samodzielne danie, przekąska czy dodatek do sałatki. Jest również świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację.
Frittata z makaronu
Przepis jest prosty i wymaga zaledwie kilku składników. Zachwyca delikatnością jajek oraz makaronu, połączoną z wyrazistą nutą sera. Można podawać ją na ciepło, zabrać ze sobą do pracy i zjeść na zimno. Jest również świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację.
Składniki:
- 350 g makaronu spaghetti,
- 6 jajek,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- 200 g sera provolone dolce lub mozzarelli,
- 200 g ulubionych wędlin, na przykład salame napoletano,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i wystudź. Możesz oczywiście wykorzystać makaron, który został z poprzedniego dnia.
- Do miski wbij jajka i rozkłóć je widelcem. Dodaj do nich starty ser, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Do masy jajecznej dodaj makaron, pokrojone w kostkę wędliny oraz mozzarellę i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wyłóż przygotowaną masę z makaronem.
- Przykryj pokrywką i smaż przez 20-25 minut na małym ogniu.
- Gdy frittata będzie rumiana od spodu, przekręć ją na drugą stronę i podsmaż jeszcze przez 15 minut, już bez przykrycia. Powinna zarumienić się również z obu stron.
- Odstaw do przestygnięcia.
Makaronowa frittata we włoskim stylu jest już gotowa. Smacznego!