Omlet z papryką, serem i parówkami. Błyskawiczne i pyszne śniadanie

Śniadaniowy omlet z papryką i parówkami to przepis na pyszne i proste śniadanie. Pożywne jajka przygotujesz w mgnieniu oka.

Obrazek
Ewa

Pomysł na omlet

Jajka to jeden z najchętniej wybieranych produktów na śniadanie. Proste omlety świetnie sprawdzają się również jako pożywna kolacja lub mały lunch. Proste połączenie jajek z mąką i mlekiem pozwala na dowolne modyfikacje i dorzucanie swoich ulubionych składników. Dziś postawiliśmy na dodatki w postaci papryki, parówek oraz żółtego sera. Sycący i pożywny omlet przygotujesz w kilka chwil, bez zbędnego bałaganu i specjalnego sprzętu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Omlet z papryką i parówkami

Składniki:

  • 3 sztuki papryki
  • 4 parówki
  • 4 jajka
  • 8 g soli
  • 5 g pieprzu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 20 g mąki
  • 100 g sera tartego

Sposób przygotowania:

Paprykę umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w dość grube plastry i usuń ze środka gniazda nasienne. Parówki pokrój na mniejsze kawałki.

Omlet z papryką i parówkami - Pyszności
Omlet z papryką i parówkami - Pyszności

Do miski wbij jajka. Dodaj kwaśną śmietanę, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i dorzuć starty żółty ser.

Omlet z papryką i parówkami - Pyszności
Omlet z papryką i parówkami - Pyszności

Na patelni rozgrzej olej lub masło i połóż kawałki papryki. W ich wnętrzu umieść kawałki parówki i zalej całość jajeczną masą.  Smaż przez 15 minut pod przykryciem, a następnie przewróć na drugą stronę. Przyłóż pokrywkę i odwróć patelnię. Następnie zsuń omlet z powrotem na patelnię i smaż przez kolejne 10 minut.

Omlet z papryką i parówkami - Pyszności
Omlet z papryką i parówkami - Pyszności

Gotowy omlet przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Omlet z papryką i parówkami-Pyszności
Omlet z papryką i parówkami-Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej