Omleta nie smażę na patelni. To amerykański sposób na słodkie śniadanie

To omlet w zupełnie innej odsłonie i sprawi, że już nie wrócisz do tradycyjnej wersji tego śniadania. Dodatek malin nadaje mu świeżości i słodkiego charakteru, idealnego zarówno na śniadanie, jak i na deser.

Dutch baby z malinamiDutch baby z malinami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć nazwa Dutch Baby może sugerować, że ten omlet pochodzi z Holandii, to w rzeczywistości jego korzenie sięgają Stanów Zjednoczonych. Historia tego przysmaku zaczyna się w Seattle ponad 100 lat temu, a z biegiem lat zdobył popularność na całym świecie. Pieczony w piekarniku, mięciutki i pulchny, świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami, a w tej wersji serwujemy go z nadzieniem malinowym.

Jak Katarzynki to tylko te ciasteczka. Zrobią też furorę na świątecznym stole

Amerykański omlet

Dutch Baby znacząco różni się od zwyczajnego omleta. Zamiast smażenia, masa jajeczna trafia do żaroodpornych naczyń i piecze się w piekarniku, dzięki czemu równomiernie rośnie, tworząc puszyste wnętrze i lekko zrumieniony wierzch. Podawany w małych porcjach z kremem cytrynowym i duszonymi malinami nabiera subtelnego, deserowego charakteru, którego nie osiągniemy na patelni. Dutch Baby łączy elegancję z prostotą – przypomina domowe wypieki, śniadania, przy których czas płynie wolniej, a każdy kęs smakuje wyjątkowo.

Przepis na Dutch Baby

Składniki na omlet:

  • 4 jajka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki masła + 1 dodatkowa łyżka do wysmarowania miseczek,
  • 1 łyżka cukru, szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii.

Składniki na nadzienie:

  • 150 g malin,
  • 1 żółtko,
  • 30 g cukru,
  • 40 ml soku z cytryny,
  • 30 g masła.

Do dekoracji:

  • kilka listków świeżej mięty,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustaw w nim dwie żaroodporne miseczki.
  2. W tym czasie ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną pianę.
  3. Do piany dodaj mleko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wanilię, a następnie przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
  4. Gorące miseczki wysmaruj po łyżce masła, wlej ciasto i piecz około 20 minut, aż omlet wyrośnie i lekko się zrumieni.
  5. Przejdź do przygotowania nadzienia. Lekko podgrzej maliny w rondelku.
  6. Utrzyj żółtko z cukrem na jasną masę
  7. Podgrzej sok z cytryny i wlej połowę do utartych jajek.
  8. Całość przelej z powrotem do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż krem lekko zgęstnieje.
  9. Zdejmij z ognia i dodaj masło, aby powstał aksamitny, gładki krem.
  10. Gotowe omlety podawaj gorące, nakładając na wierzch krem cytrynowy, ułóż maliny i udekoruj listkami mięty.
  11. Na końcu delikatnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥