Orzeźwiająca sałatka, którą musisz zrobić w święta. Przyjemnie chrupie
Zielony ogórek sprawdzi się nie tylko do zrobienia mizerii. W tej sałatce świetnie połączy się z tortellini, papryką i pysznym sosem, czarując smakiem każdego, kto skusi się na porcję.
Na wielkanocnym stole obowiązkowo pojawią się sałatki. Klasyką jest jarzynowa, ale szkoda ograniczać się do tylko tego przepisu. Zaskocz swoją rodzinę i postaw na pyszną sałatkę z zielonym ogórkiem, pierożkami tortellini i ananasowym sosem. To pyszna odmiana od nieco już oklepanych świątecznych przepisów. Po ciężkich, tradycyjnych daniach, ta sałatka będzie miłą odmianą dla podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować
Sałatka na Wielkanoc
Wielkanoc to nie tylko jajka. Ta pyszna sałatka może nawet sprawić, że i one odejdą w odstawkę. To połączenie, którym oczarujesz kubki smakowe swoich gości. Soczyste ogórki, słodka papryka i chrupiący groszek idealnie komponują się z delikatnymi tortellini z szynką i plastrami szynki konserwowej. Całość dopełnia wyjątkowy sos, który łączy w sobie słodycz ananasa, kwaskowatość cytryny i delikatną ostrość musztardy.
To przepis, który sprawdzi się również na rodzinne imprezy, spotkania ze znajomymi lub kolacje, gdy masz dość zwykłych kanapek. Możesz wykorzystać tutaj zarówno pierożki tortellini ze szpinakiem i ricottą, jak i te nadziewane szynką.
Składniki:
- 2 ogórki zielone,
- 1 opakowanie tortellini ze szpinakiem,
- 200 g szynki konserwowej,
- 1 żółta papryka,
- pół puszki zielonego groszku (lub jedna mała).
Sos:
- 4 łyżki oliwy,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki soku z ananasa,
- 4 plasterki ananasa
- 1 łyżeczka musztard,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Tortellini ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedź, przełóż do dużej miski i odstaw do wystudzenia.
- Szynkę pokrój w kostkę, ogórki w półplasterki. Ogórków nie musisz obierać, wystarczy je dobrze umyć.
- Paprykę pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne, groszek odsącz z zalewy.
- Wszystkie warzywa oraz wędlinę przełóż do miski z wystudzonymi tortellini.
- Do małej miseczki lub słoika wlej oliwę i sok z cytryny. Utrzyj, aż powstanie emulsja.
- Dodaj do niej majonez, jogurt naturalny oraz sok z ananasa i dokładnie wymieszaj.
- Plastry ananasa rozgnieć na mus lub bardzo drobni posiekaj i dodaj do sosu.
- Dorzuć musztardę i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
- Powstały sos dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.
Sałatkę najlepiej podawać po schłodzeniu. Smacznego!