Orzeźwiająca sałatka, którą musisz zrobić w święta. Przyjemnie chrupie

Zielony ogórek sprawdzi się nie tylko do zrobienia mizerii. W tej sałatce świetnie połączy się z tortellini, papryką i pysznym sosem, czarując smakiem każdego, kto skusi się na porcję.

Sałatka z tortellini i zielonym ogórkiemSałatka z tortellini i zielonym ogórkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Naren Winter
Ewa Malinowska

Na wielkanocnym stole obowiązkowo pojawią się sałatki. Klasyką jest jarzynowa, ale szkoda ograniczać się do tylko tego przepisu. Zaskocz swoją rodzinę i postaw na pyszną sałatkę z zielonym ogórkiem, pierożkami tortellini i ananasowym sosem. To pyszna odmiana od nieco już oklepanych świątecznych przepisów. Po ciężkich, tradycyjnych daniach, ta sałatka będzie miłą odmianą dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Sałatka na Wielkanoc

Wielkanoc to nie tylko jajka. Ta pyszna sałatka może nawet sprawić, że i one odejdą w odstawkę. To połączenie, którym oczarujesz kubki smakowe swoich gości. Soczyste ogórki, słodka papryka i chrupiący groszek idealnie komponują się z delikatnymi tortellini z szynką i plastrami szynki konserwowej. Całość dopełnia wyjątkowy sos, który łączy w sobie słodycz ananasa, kwaskowatość cytryny i delikatną ostrość musztardy.

Sałatka z tortellini
Sałatka z tortellini © Adobe Stock

To przepis, który sprawdzi się również na rodzinne imprezy, spotkania ze znajomymi lub kolacje, gdy masz dość zwykłych kanapek. Możesz wykorzystać tutaj zarówno pierożki tortellini ze szpinakiem i ricottą, jak i te nadziewane szynką.

Składniki:

  • 2 ogórki zielone,
  • 1 opakowanie tortellini ze szpinakiem,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 1 żółta papryka,
  • pół puszki zielonego groszku (lub jedna mała).

Sos:

  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki soku z ananasa,
  • 4 plasterki ananasa
  • 1 łyżeczka musztard,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Tortellini ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Odcedź, przełóż do dużej miski i odstaw do wystudzenia.
  3. Szynkę pokrój w kostkę, ogórki w półplasterki. Ogórków nie musisz obierać, wystarczy je dobrze umyć.
  4. Paprykę pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne, groszek odsącz z zalewy.
  5. Wszystkie warzywa oraz wędlinę przełóż do miski z wystudzonymi tortellini.
  6. Do małej miseczki lub słoika wlej oliwę i sok z cytryny. Utrzyj, aż powstanie emulsja.
  7. Dodaj do niej majonez, jogurt naturalny oraz sok z ananasa i dokładnie wymieszaj.
  8. Plastry ananasa rozgnieć na mus lub bardzo drobni posiekaj i dodaj do sosu.
  9. Dorzuć musztardę i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
  10. Powstały sos dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.

Sałatkę najlepiej podawać po schłodzeniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser