Ostatni dzwonek, żeby zrobić przysmak za pół darmo. Babciny sposób

Kwiaty czarnego bzu kwitną w całej Polsce. Wystarczy tylko rozejrzeć się wokół i po nie sięgnąć. To najlepszy czas, aby przygotować z nich syrop do herbaty lub galaretkę do deserów i śniadań na słodko. Z przepisem na galaretkę na pewno sobie poradzisz – potrzebujesz do niej jedynie trzech składników.

Galaretka z kwiatów bzu na chrupiącej bagietce to niebo w gębie Galaretka z kwiatów bzu na chrupiącej bagietce to niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

Kwiaty czarnego bzu przeważnie kwitną od maja do końca czerwca, chociaż najlepszy czas na zbiory jest zależny od nasłonecznienia i wysokości, na której rosną. Z ich dodatkiem możesz przygotować kilka domowych przetworów, które wprawią cię w dobry nastrój nie tylko latem, ale także jesienią i zimą. Syrop sprawdzi się zarówno do orzeźwiającej lemoniady, jak i do ciepłej herbaty czy grzanego wina. Galaretkę możesz wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów i innych smakowitych deserów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Jak wykorzystać kwiaty czarnego bzu w kuchni?

Możesz je usmażyć w cieście naleśnikowym na słodkie śniadanie lub kolację – w podobny sposób zrobisz placuszki z mniszkiem lekarskim. Taką nieoczywistą, słodką przekąskę możesz wrzucić dziecku do śniadaniówki lub zabrać na rodzinny piknik.

Galaretka z kwiatów, który zapach przywołuje najpiękniejsze wspomnienia, świetnie smakuje nie tylko na świeżej bagietce, ale także jako dodatek do jogurtu naturalnego. Doskonale komponuje się również z aromatycznymi serami – od twarogu po wyraziste sery pleśniowe.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu to z kolei tradycyjny polski trunek, który kolejne pokolenia przygotowują zgodnie z rodzinną recepturą. Świeże kwiaty zasypywane są cukrem i zalewane spirytusem, a częstym dodatkiem jest sok z cytryny. Nalewka dojrzewa przez kilka miesięcy, zyskując na smaku i właściwościach zdrowotnych. Jest ceniona za działanie napotne i przeciwgorączkowe.

Jak zbierać kwiaty na syrop lub galaretkę?

Początek czerwca to najlepszy czas na zbiory, ponieważ kwiaty są już w pełni rozwinięte. Najlepiej wybrać się na skraj lasu rano, kiedy odparuje już poranna rosa. Kwiaty czarnego bzu są wtedy świeże i suche. Należy zebrać całe baldachy, a po powrocie do domu wystarczy rozłożyć je na bawełnianej ściereczce i wysuszyć.

Kwiatów czarnego bzu nie należy myć, ponieważ woda może wypłukać pyłki i nektar, które nadają im smak. Jeśli nie chcesz ich suszyć, możesz wykorzystać świeże do przygotowania syropu, nalewki lub galaretki, które obok walorów smakowych charakteryzują się także właściwościami prozdrowotnymi.

Kwiaty i owoce czarnego bzu są bogate w witaminy i flawonoidy, które wspierają odporność i działają przeciwzapalnie. Od lat są stosowane w medycynie naturalnej. Pomagają zwalczyć infekcję i ból głowy.

Przepis na galaretkę z kwiatów czarnego bzu

Zamiast soku jabłkowego możesz użyć pomarańczowego, z białych winogron lub soku z cytryny. Jeśli masz ochotę na dodatek alkoholu, możesz w połowie zastąpić sok jabłkowy białym winem owocowym lub cydrem.

Składniki:

  • 25 gałązek z kwiatami czarnego bzu,
  • 750 ml soku jabłkowego,
  • 500 g cukru żelującego.

Sposób przygotowania:

  1. Nie należy myć kwiatów, wystarczy delikatnie je strząsnąć, aby pozbyć się owadów. Usuń grube łodygi, pozostawiając same kwiaty.
  2. Przełóż kwiaty do garnka i zalej sokiem jabłkowym. Wstaw na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia przecedź sok przez drobne sitko.
  4. Dodaj cukier żelujący zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Podgrzej na kuchence do momentu wrzenia. Wyłącz i przełóż do czystych słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem, aby słoiki się zawekowały.

Źródło: www.oekotest.de

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka