Ostatni dzwonek, żeby zrobić przysmak za pół darmo. Babciny sposób
Kwiaty czarnego bzu kwitną w całej Polsce. Wystarczy tylko rozejrzeć się wokół i po nie sięgnąć. To najlepszy czas, aby przygotować z nich syrop do herbaty lub galaretkę do deserów i śniadań na słodko. Z przepisem na galaretkę na pewno sobie poradzisz – potrzebujesz do niej jedynie trzech składników.
Kwiaty czarnego bzu przeważnie kwitną od maja do końca czerwca, chociaż najlepszy czas na zbiory jest zależny od nasłonecznienia i wysokości, na której rosną. Z ich dodatkiem możesz przygotować kilka domowych przetworów, które wprawią cię w dobry nastrój nie tylko latem, ale także jesienią i zimą. Syrop sprawdzi się zarówno do orzeźwiającej lemoniady, jak i do ciepłej herbaty czy grzanego wina. Galaretkę możesz wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów i innych smakowitych deserów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie
Jak wykorzystać kwiaty czarnego bzu w kuchni?
Możesz je usmażyć w cieście naleśnikowym na słodkie śniadanie lub kolację – w podobny sposób zrobisz placuszki z mniszkiem lekarskim. Taką nieoczywistą, słodką przekąskę możesz wrzucić dziecku do śniadaniówki lub zabrać na rodzinny piknik.
Galaretka z kwiatów, który zapach przywołuje najpiękniejsze wspomnienia, świetnie smakuje nie tylko na świeżej bagietce, ale także jako dodatek do jogurtu naturalnego. Doskonale komponuje się również z aromatycznymi serami – od twarogu po wyraziste sery pleśniowe.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu to z kolei tradycyjny polski trunek, który kolejne pokolenia przygotowują zgodnie z rodzinną recepturą. Świeże kwiaty zasypywane są cukrem i zalewane spirytusem, a częstym dodatkiem jest sok z cytryny. Nalewka dojrzewa przez kilka miesięcy, zyskując na smaku i właściwościach zdrowotnych. Jest ceniona za działanie napotne i przeciwgorączkowe.
Jak zbierać kwiaty na syrop lub galaretkę?
Początek czerwca to najlepszy czas na zbiory, ponieważ kwiaty są już w pełni rozwinięte. Najlepiej wybrać się na skraj lasu rano, kiedy odparuje już poranna rosa. Kwiaty czarnego bzu są wtedy świeże i suche. Należy zebrać całe baldachy, a po powrocie do domu wystarczy rozłożyć je na bawełnianej ściereczce i wysuszyć.
Kwiatów czarnego bzu nie należy myć, ponieważ woda może wypłukać pyłki i nektar, które nadają im smak. Jeśli nie chcesz ich suszyć, możesz wykorzystać świeże do przygotowania syropu, nalewki lub galaretki, które obok walorów smakowych charakteryzują się także właściwościami prozdrowotnymi.
Kwiaty i owoce czarnego bzu są bogate w witaminy i flawonoidy, które wspierają odporność i działają przeciwzapalnie. Od lat są stosowane w medycynie naturalnej. Pomagają zwalczyć infekcję i ból głowy.
Przepis na galaretkę z kwiatów czarnego bzu
Zamiast soku jabłkowego możesz użyć pomarańczowego, z białych winogron lub soku z cytryny. Jeśli masz ochotę na dodatek alkoholu, możesz w połowie zastąpić sok jabłkowy białym winem owocowym lub cydrem.
Składniki:
- 25 gałązek z kwiatami czarnego bzu,
- 750 ml soku jabłkowego,
- 500 g cukru żelującego.
Sposób przygotowania:
- Nie należy myć kwiatów, wystarczy delikatnie je strząsnąć, aby pozbyć się owadów. Usuń grube łodygi, pozostawiając same kwiaty.
- Przełóż kwiaty do garnka i zalej sokiem jabłkowym. Wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia przecedź sok przez drobne sitko.
- Dodaj cukier żelujący zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podgrzej na kuchence do momentu wrzenia. Wyłącz i przełóż do czystych słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem, aby słoiki się zawekowały.
Źródło: www.oekotest.de