Ostatnio zrobiłem cały gar takich gołąbków. Zniknęły od razu, bo wszystkich zachwycił jeden dodatek
Szukasz przepisu na gołąbki, które zachwycą smakiem całą rodzinę? Wypróbuj przepis na gołąbki z mięsem i grzybami, które dzięki jednemu prostemu dodatkowi stają się prawdziwym arcydziełem kulinarnym. Te gołąbki z mięsem i grzybami to połączenie tradycji z nowoczesnością, które z pewnością przypadnie ci do gustu.
Gołąbki to jedno z tych dań, które nieodmiennie kojarzą się z domową, tradycyjną kuchnią. Są sycące, pełne smaku i doskonale sprawdzają się zarówno na codzienny obiad, jak i wyjątkowe uroczystości. Ostatnio postanowiłem przygotować gołąbki z mięsem i grzybami w nieco innej wersji, a jeden dodatek sprawił, że wszyscy domownicy byli zachwyceni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu
Gołąbki z mięsem i grzybami – przepis
Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z ryżem i mięsem mielonym, jednak dodatek grzybów nadaje im głębię smaku i wyjątkowy aromat. Suszone grzyby w połączeniu z delikatnym mięsem oraz sosem pomidorowym tworzą kompozycję, której trudno się oprzeć. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej wersji, koniecznie się skusisz!
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego,
- 1 główka kapusty białej,
- 400 g ryżu,
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 5 suszonych grzybów,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
- 1/2 opakowania śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki koperku,
- kilka liści laurowych,
- 2 łyżki oleju,
- 1 kostka rosołowa.
Przygotowanie:
- Grzyby suszone namocz dzień wcześniej, drobno pokrój. Duś na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, odsącz.
- W kapuście wytnij głąb, gotuj całą kapustę w lekko osolonej wodzie, oddziel liście.
- Do przestudzonego ryżu dodaj mięso mielone, uduszone grzyby i cebulkę, jajko, 1 łyżkę przyprawy, dopraw pieprzem i solą.
- Na liścia kapusty nakładaj farsz i zawijaj go.
- Na dnie naczynia do pieczenia ułóż kilka liści kapusty, na to ciasno gołąbki, podlej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy rozrobiony z wodą.
- Przykryj szczelnie liśćmi kapusty i piecz w piekarniku przez około 1 godzinę.
- Przygotuj sos: do wody dodaj kostkę rosołową, przyprawę, liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Zapraw śmietaną wymieszaną z mąką.
- Upieczone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej gorącym sosem.
Co sprawiło, że moje gołąbki zniknęły w mgnieniu oka? Sekretnym dodatkiem okazał się intensywny aromat suszonych grzybów, które idealnie podkręciły smak farszu i dodały potrawie głębi. Jeśli do tej pory przygotowywałeś gołąbki w tradycyjnej wersji, koniecznie spróbuj tej wariacji – gwarantuję, że zaskoczy cię swoją wyjątkowością!