Żaden sos pomidorowy. Gołąbki robię z innym ekstra dodatkiem

Kiedy na stole pojawiają się te gołąbki, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Sekret pysznego sukcesu tkwi nie tylko w odpowiednio doprawionym farszu, ale również w wyjątkowym sosie, który otula zawiniątka z kapusty.

Gołąbki z sosem grzybowymGołąbki z sosem grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gołąbki to klasyk polskiej kuchni, który rozkochał w sobie całe pokolenia. Idealnie sprawdza się szczególnie teraz, gdy po powrocie do domu marzymy o gorącym obiedzie. Najpopularniejsze są te z mięsem i ryżem, ale nie brakuje regionalnych wariacji na temat farszu, takich jak podlaskie z ziemniakami czy pomorskie hołubcie bielkowskie.

Jednak w tym przepisie to sos sprawia, że ciężko powstrzymać się od dokładki. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego postaw na aromatyczny grzybowy z dodatkiem śmietanki. Jest tak pyszny, że każdy ochoczo polewa nim gołąbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Gołąbki w sosie grzybowym

Po sezonie jesiennym w spiżarce czeka jeszcze sporo suszonych grzybów? A może dostrzegłeś w sklepie paczuszkę borowików lub prawdziwków? To znak, że czas na gołąbki w sosie grzybowym.

Hołubcie bielkowskie na Wigilię podawane są z sosem grzybowym
Pyszne gołąbki w sosie grzybowym © Adobe Stock

Leśny, głęboki aromat wspaniale komponuje się z mięsno-ryżowym farszem, ale możesz podać go także do gołąbków z kaszą lub ziemniakami. Są i tacy, którzy mówią, że w tak pysznym sosie mogliby jeść samą kapustę.

Składniki:

Sos grzybowy

  • 200 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 2 godziny. Dobrze jest jednak, by spędziły w wodzie nawet całą noc.
  2. Odsącz grzyby, pozostawiając wodę, w której się moczyły. Po
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę.
  5. Gdy już się zeszkli, dorzuć pokrojone grzyby oraz czosnek i smaż przez kilka minut.
  6. Zalej ok. 400 ml wywaru z grzybów, dodaj śmietankę i dopraw.
  7. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.


Gotowym, gorącym sosem polej gołąbki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne