Żaden sos pomidorowy. Gołąbki robię z innym ekstra dodatkiem
Kiedy na stole pojawiają się te gołąbki, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Sekret pysznego sukcesu tkwi nie tylko w odpowiednio doprawionym farszu, ale również w wyjątkowym sosie, który otula zawiniątka z kapusty.
Gołąbki to klasyk polskiej kuchni, który rozkochał w sobie całe pokolenia. Idealnie sprawdza się szczególnie teraz, gdy po powrocie do domu marzymy o gorącym obiedzie. Najpopularniejsze są te z mięsem i ryżem, ale nie brakuje regionalnych wariacji na temat farszu, takich jak podlaskie z ziemniakami czy pomorskie hołubcie bielkowskie.
Jednak w tym przepisie to sos sprawia, że ciężko powstrzymać się od dokładki. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego postaw na aromatyczny grzybowy z dodatkiem śmietanki. Jest tak pyszny, że każdy ochoczo polewa nim gołąbki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku
Gołąbki w sosie grzybowym
Po sezonie jesiennym w spiżarce czeka jeszcze sporo suszonych grzybów? A może dostrzegłeś w sklepie paczuszkę borowików lub prawdziwków? To znak, że czas na gołąbki w sosie grzybowym.
Leśny, głęboki aromat wspaniale komponuje się z mięsno-ryżowym farszem, ale możesz podać go także do gołąbków z kaszą lub ziemniakami. Są i tacy, którzy mówią, że w tak pysznym sosie mogliby jeść samą kapustę.
Składniki:
Sos grzybowy
- 200 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- 3 łyżki masła,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 2 godziny. Dobrze jest jednak, by spędziły w wodzie nawet całą noc.
- Odsącz grzyby, pozostawiając wodę, w której się moczyły. Po
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę.
- Gdy już się zeszkli, dorzuć pokrojone grzyby oraz czosnek i smaż przez kilka minut.
- Zalej ok. 400 ml wywaru z grzybów, dodaj śmietankę i dopraw.
- Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Gotowym, gorącym sosem polej gołąbki. Smacznego!