PrzepisObiadŻaden sos pomidorowy. Gołąbki robię z innym ekstra dodatkiem

Żaden sos pomidorowy. Gołąbki robię z innym ekstra dodatkiem

Kiedy na stole pojawiają się te gołąbki, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Sekret pysznego sukcesu tkwi nie tylko w odpowiednio doprawionym farszu, ale również w wyjątkowym sosie, który otula zawiniątka z kapusty.

Gołąbki z sosem grzybowym
Gołąbki z sosem grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gołąbki to klasyk polskiej kuchni, który rozkochał w sobie całe pokolenia. Idealnie sprawdza się szczególnie teraz, gdy po powrocie do domu marzymy o gorącym obiedzie. Najpopularniejsze są te z mięsem i ryżem, ale nie brakuje regionalnych wariacji na temat farszu, takich jak podlaskie z ziemniakami czy pomorskie hołubcie bielkowskie.

Jednak w tym przepisie to sos sprawia, że ciężko powstrzymać się od dokładki. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego postaw na aromatyczny grzybowy z dodatkiem śmietanki. Jest tak pyszny, że każdy ochoczo polewa nim gołąbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Gołąbki w sosie grzybowym

Po sezonie jesiennym w spiżarce czeka jeszcze sporo suszonych grzybów? A może dostrzegłeś w sklepie paczuszkę borowików lub prawdziwków? To znak, że czas na gołąbki w sosie grzybowym.

Pyszne gołąbki w sosie grzybowym
Pyszne gołąbki w sosie grzybowym© Adobe Stock

Leśny, głęboki aromat wspaniale komponuje się z mięsno-ryżowym farszem, ale możesz podać go także do gołąbków z kaszą lub ziemniakami. Są i tacy, którzy mówią, że w tak pysznym sosie mogliby jeść samą kapustę.

Składniki:

Sos grzybowy

  • 200 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 2 godziny. Dobrze jest jednak, by spędziły w wodzie nawet całą noc.
  2. Odsącz grzyby, pozostawiając wodę, w której się moczyły. Po
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę.
  5. Gdy już się zeszkli, dorzuć pokrojone grzyby oraz czosnek i smaż przez kilka minut.
  6. Zalej ok. 400 ml wywaru z grzybów, dodaj śmietankę i dopraw.
  7. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.


Gotowym, gorącym sosem polej gołąbki. Smacznego!

przepisgołąbkisos grzybowy

Wybrane dla Ciebie