Wakacje spędzałam na Podlasiu. Moja babcia co chwilę robiła te przepyszne gołąbki

Wakacyjne wyjazdy w czasach dzieciństwa były okazją nie tylko do spędzania czasu z rodziną, ale również odkrywania smaków, których na co dzień w domach. Jednym z dań, które przygotowywała moja babcia, na co dzień mieszkanka jednej z podlaskich wsi, były gołąbki. Chociaż mogłoby się wydawać, że to przecież znane w całej Polsce danie, to jej przepis wyróżniał się nietypowym farszem.

Gołąbki z Podlasia - PysznościGołąbki z Podlasia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gołąbki znają i kochają niemal wszyscy i wcale się temu nie dziwię. Ich przygotowanie bywa dość czasochłonne, jednak satysfakcja z pustych talerzy bliskich zdecydowanie jest warte czasu poświęconego na gotowanie. Najpopularniejszym farszem jest ten z mięsem mielonym oraz ryżem lub kaszą i grzybami, jednak moja babcia stawia na zupełnie inne połączenie. Jest nie tylko smacznie, ale również tanio, dzięki czemu gołąbki stają się nie tylko obiadem na specjalne okazje, ale również sposobem na podreperowanie domowego budżetu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Podlaskie gołąbki

Podlaska kuchnia charakteryzuje się prostotą niepozbawioną jednak kreatywności. Biedniejsze tereny wsi bazować musiały na podstawowych produktach, które dawała im ziemia. Wśród nich królowały oczywiście ziemniaki i kapusta, które odpowiednio przechowywane mogły czekać w piwnicy niemal cały rok. To filary kuchni podlaskiej, która do dziś żywa jest w wielu domach.

Gołąbki z ziemniakami - Pyszności
Gołąbki z ziemniakami - Pyszności © Adobe Stock | Quade

Gołąbki z ziemniakami

Wśród podlaskich specjałów królują gołąbki z ziemniakami. Doskonale pamiętam smak tego dania z wakacyjnych wyjazdów do babci. Są sycące i proste w przygotowaniu. Pracę nad nimi można rozłożyć na dwa dni - jednego dnia sparzyć i przygotować liście kapusty, drugiego zrobić farsz i uformować gołąbki.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 duże cebule,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • suszony majeranek,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wytnij głąb i umieść ją w dużym garnku. Zalej woda i obgotowuj, aż liście będą miękkie i łatwo odchodzące od główki. Odstaw do wystudzenia.
  2. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Odciśnij nadmiar wody.
  3. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz.
  4. Cebulę posiekaj i dodaj do boczku. Smaż do zeszklenia.
  5. Połącz ziemniaki z podsmażonym boczkiem i cebulą. Dodaj jajko, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  6. Z liści kapusty usuń grube żyłki i uformuj gołąbki, napełniając je farszem.
  7. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż liśćmi kapusty.
  8. Ułóż gołąbki w naczyniu.
  9. Wymieszaj bulion ze śmietaną i zalej gołąbki.
  10. Przykryj naczynie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około godzinę.

Ziemniaczane gołąbki zapiekać można również w sosie pomidorowym, bulionie czy sosie grzybowym. W każdej wersji smakują po prostu przepysznie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej