PrzepisTe kotlety mielone smakują jak gołąbki. Ich sekret tkwi w jednym dodatku

Te kotlety mielone smakują jak gołąbki. Ich sekret tkwi w jednym dodatku

Jeśli masz ochotę na tradycyjny obiad, ale przygotowany nieco inaczej, będziesz pod wrażeniem, jak proste i smaczne są te mielone. Przepis bazuje na kilku podstawowych składnikach, bez skomplikowanych dodatków. Nie musisz więc jeździć po wielu sklepach, aby skompletować listę. Co więcej, kotlety zapiekane w sosie pomidorowym smakują jak gołąbki.

Kotlety mielone z piekarnika, które smakują jak gołąbki
Kotlety mielone z piekarnika, które smakują jak gołąbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Do kotletów à la gołąbki podaj dodatek, który pysznie nasiąka sosem pomidorowym, na przykład puree ziemniaczane, ryż lub kaszę. Aby dodać potrawie więcej świeżości, przygotuj surówkę z marchwi i jabłka lub miskę kiszonej kapusty. Taki obiad z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie – nie tylko miłośnikom tradycyjnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Możliwości urozmaicenia przepisu

Jeśli chcesz nadać potrawie orientalny akcent, do sosu pomidorowego dodaj odrobinę imbiru i sosu sojowego. Możesz również poeksperymentować z ziołami – dodatek bazylii czy oregano nie tylko wzbogaci smak, ale również nada potrawie śródziemnomorskiego charakteru. Z kolei osoby, które wolą bardziej wyraziste smaki, mogą dorzucić do mięsa starty parmezan lub 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

Przepis na mielone z kapustą

Do kotletów najlepsze jest mięso wieprzowe z łopatki ze względu na optymalną zawartość tłuszczu, który sprawia, że wychodzą one miękkie i wilgotne w środku. Jeśli wolisz bardziej dietetyczną opcję, wybierz mięso z szynki lub mielone z indyka.

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego,
  • pół główki białej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz, olej do smażenia.

Na sos pomidorowy:

  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 60 ml koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, a następnie pokrój w cienkie paski. Posyp solą i odstaw na ok. 30 minut. Nie wyrzucaj obranych liści – umyj je i odstaw do osuszenia.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z łyżką oleju do smażenia.
  3. Do mięsa mielonego dodaj odciśniętą z wody poszatkowaną kapustę, cebulę z patelni, 2 jajka i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób mięso dłońmi.
  4. Uformuj podłużne kotlety i podsmaż je krótko z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.
  5. W rondelku podgrzej bulion, wymieszaj z koncentratem pomidorowym i przyprawami.
  6. Naczynie żaroodporne wyłóż wierzchnimi liśćmi kapusty. Ułóż na nich podsmażone kotlety i zalej sosem pomidorowym.
  7. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.

Wybrane dla Ciebie