Jedz zamiast kurczaka. Dietetycy z czystym sumieniem polecają to mięso

Przez długi czas indyk był niemal nieobecny na polskich stołach. Został wyparty przez kurczaka, który długo cieszył się największą popularnością wśród konsumentów. Jednak w ostatnich latach sytuacja uległa zmianie i to właśnie mięso indycze zaczęło święcić triumfy. I słusznie, ponieważ należy do najzdrowszych rodzajów mięsa.

Dlaczego warto jeść mięso indycze? Dlaczego warto jeść mięso indycze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zgodnie z oficjalnymi zaleceniami ekspertów powinniśmy preferować białe mięsa. Wśród nich jednym z najwartościowszych jest mięso indycze. Pierś z indyka (bez skóry) jest jednym z najchudszych mięs, a jednocześnie bogatym źródłem białka (ok. 19 g na każde 100 g), witamin i minerałów. W delikatnej indyczej wątróbce znajdują się natomiast duże ilości witamin A i E, a także biotyna, która jest nieoceniona dla zdrowia naszych włosów. A to dopiero początek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem

Dlaczego warto jeść mięso indyka?

Mięso indycze jest szczególnie polecane dla osób cierpiących na alergie. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu, wysokiej zawartości białka i korzystnemu stosunkowi kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, jest ono również idealnym wyborem dla sportowców oraz osób, które chcą schudnąć.

Co więcej, mięso indyka stanowi źródło potasu, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo ma niską zawartość sodu, dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Produkt ten zawiera fosfor, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, wspiera funkcjonowanie błon komórkowych oraz pomaga utrzymać zdrowe kości i zęby.

Dlaczego powinniśmy częściej sięgać po mięso indyka?
Dlaczego powinniśmy częściej sięgać po mięso indyka? © Pixabay

Na co dobre jest indycze mięso?

Mięso indycze zawiera witaminę D, która bierze udział w procesie podziału komórek, pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu, a także pomaga utrzymać zdrowe kości i zęby. Dodatkowo witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz mięśni.

Ponadto mięso indyka jest bogate w witaminy B6 i B12, które wspierają koncentrację i układ odpornościowy. Witamina B6 przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.

Natomiast witamina B12 pomaga utrzymać prawidłowe funkcje psychologiczne i wspiera produkcję czerwonych krwinek. Mięso z indyka (udo bez skóry) jest też źródłem ryboflawiny B2, która pomaga zachować zdrową skórę i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka