Jedz zamiast kurczaka. Dietetycy z czystym sumieniem polecają to mięso
Przez długi czas indyk był niemal nieobecny na polskich stołach. Został wyparty przez kurczaka, który długo cieszył się największą popularnością wśród konsumentów. Jednak w ostatnich latach sytuacja uległa zmianie i to właśnie mięso indycze zaczęło święcić triumfy. I słusznie, ponieważ należy do najzdrowszych rodzajów mięsa.
20.12.2023 19:59
Zgodnie z oficjalnymi zaleceniami ekspertów powinniśmy preferować białe mięsa. Wśród nich jednym z najwartościowszych jest mięso indycze. Pierś z indyka (bez skóry) jest jednym z najchudszych mięs, a jednocześnie bogatym źródłem białka (ok. 19 g na każde 100 g), witamin i minerałów. W delikatnej indyczej wątróbce znajdują się natomiast duże ilości witamin A i E, a także biotyna, która jest nieoceniona dla zdrowia naszych włosów. A to dopiero początek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść mięso indyka?
Mięso indycze jest szczególnie polecane dla osób cierpiących na alergie. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu, wysokiej zawartości białka i korzystnemu stosunkowi kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, jest ono również idealnym wyborem dla sportowców oraz osób, które chcą schudnąć.
Co więcej, mięso indyka stanowi źródło potasu, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo ma niską zawartość sodu, dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Produkt ten zawiera fosfor, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, wspiera funkcjonowanie błon komórkowych oraz pomaga utrzymać zdrowe kości i zęby.
Na co dobre jest indycze mięso?
Mięso indycze zawiera witaminę D, która bierze udział w procesie podziału komórek, pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu, a także pomaga utrzymać zdrowe kości i zęby. Dodatkowo witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz mięśni.
Ponadto mięso indyka jest bogate w witaminy B6 i B12, które wspierają koncentrację i układ odpornościowy. Witamina B6 przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.
Natomiast witamina B12 pomaga utrzymać prawidłowe funkcje psychologiczne i wspiera produkcję czerwonych krwinek. Mięso z indyka (udo bez skóry) jest też źródłem ryboflawiny B2, która pomaga zachować zdrową skórę i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Zobacz także