Ostatnio zrobiłem kotlety szwajcarskie. Teraz nawet teściowa prosi bym usmażył je znów

Kotlety szwajcarskie to danie, które zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Soczyste mięso, roztopiony ser i chrupiąca panierka – co może pójść nie tak? Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego przysmaku, koniecznie nadrób zaległości!

Ostatnio zrobiłem kotlety szwajcarskie. Teraz nawet teściowa prosi bym usmażył je znówOstatnio zrobiłem kotlety szwajcarskie. Teraz nawet teściowa prosi bym usmażył je znów
Źródło zdjęć: © Getty Images | Arkadiusz Fajer #arfo
Marcin Michałowski

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, kotlety szwajcarskie to strzał w dziesiątkę! To danie, które idealnie łączy soczystość schabu z delikatnością sera i aromatyczną szynką. Podane z pieczonymi ziemniakami, ogórkami konserwowymi lub ulubioną surówką, stają się prawdziwym mistrzostwem kulinarnym. Ten przepis na kotlety szwajcarskie z pewnością zachwyci nie tylko domowników, ale także każdego gościa, który zasiądzie z nami do stołu. W moim domu stały się one tak popularne, że nawet teściowa regularnie prosi mnie, bym usmażył je ponownie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Przepis na kotlety szwajcarskie – krok po kroku

Ten przepis na kotlety schabowe w wersji szwajcarskiej jest tak smaczny, że trudno mu się oprzeć.

Składniki:

  • Schab bez kości
  • Szynka konserwowa
  • Ser żółty
  • Jajko
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz
  • Smalec

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Schab rozbij na cienkie płaty, oprósz solą i pieprzem.
  2. Nadzienie: Na każdy płat schabu połóż plaster szynki i sera.
  3. Zwijanie: Zwiń schab w rulonik i zabezpiecz wykałaczkami.
  4. Panierowanie: Obtocz kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Smażenie: Smaż kotlety na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor.

Podawaj te pyszne kotlety szwajcarskie z ziemniakami, które mogą być zarówno gotowane, jak i pieczone. Dodatki takie jak ogórki konserwowe czy ulubiona surówka idealnie dopełnią to danie. Gwarantuję, że po spróbowaniu tych kotletów, nie tylko teściowa, ale każdy z domowników poprosi o dokładkę! Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować