Ostatnio zrobiłem kotlety szwajcarskie. Teraz nawet teściowa prosi bym usmażył je znów

Kotlety szwajcarskie to danie, które zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Soczyste mięso, roztopiony ser i chrupiąca panierka – co może pójść nie tak? Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego przysmaku, koniecznie nadrób zaległości!

Ostatnio zrobiłem kotlety szwajcarskie. Teraz nawet teściowa prosi bym usmażył je znówOstatnio zrobiłem kotlety szwajcarskie. Teraz nawet teściowa prosi bym usmażył je znów
Źródło zdjęć: © Getty Images | Arkadiusz Fajer #arfo
Marcin Michałowski

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, kotlety szwajcarskie to strzał w dziesiątkę! To danie, które idealnie łączy soczystość schabu z delikatnością sera i aromatyczną szynką. Podane z pieczonymi ziemniakami, ogórkami konserwowymi lub ulubioną surówką, stają się prawdziwym mistrzostwem kulinarnym. Ten przepis na kotlety szwajcarskie z pewnością zachwyci nie tylko domowników, ale także każdego gościa, który zasiądzie z nami do stołu. W moim domu stały się one tak popularne, że nawet teściowa regularnie prosi mnie, bym usmażył je ponownie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Przepis na kotlety szwajcarskie – krok po kroku

Ten przepis na kotlety schabowe w wersji szwajcarskiej jest tak smaczny, że trudno mu się oprzeć.

Składniki:

  • Schab bez kości
  • Szynka konserwowa
  • Ser żółty
  • Jajko
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz
  • Smalec

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Schab rozbij na cienkie płaty, oprósz solą i pieprzem.
  2. Nadzienie: Na każdy płat schabu połóż plaster szynki i sera.
  3. Zwijanie: Zwiń schab w rulonik i zabezpiecz wykałaczkami.
  4. Panierowanie: Obtocz kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Smażenie: Smaż kotlety na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor.

Podawaj te pyszne kotlety szwajcarskie z ziemniakami, które mogą być zarówno gotowane, jak i pieczone. Dodatki takie jak ogórki konserwowe czy ulubiona surówka idealnie dopełnią to danie. Gwarantuję, że po spróbowaniu tych kotletów, nie tylko teściowa, ale każdy z domowników poprosi o dokładkę! Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia