Owiń ciasto drożdżowe sznurkiem i wstaw do piekarnika. Efekt robi wrażenie

Zaskocz swoich bliskich ciekawą i smaczną przekąską w jesiennym wydaniu. Z naszym pomysłem drożdżowe dynie zrobisz w szybki, prosty sposób.

Zrobienie dyni z ciasta drożdżowego jest naprawdę prosteZrobienie dyni z ciasta drożdżowego jest naprawdę proste
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Jesienią w naszych kuchniach królują przepisy z dodatkiem dyni. Na jej bazie można przygotować całą masę pyszności, zaczynając od rozgrzewających zup, po słodkie wypieki i szybkie przekąski

Z racji, że wkręciliśmy się na całego w jesienny klimat, poszliśmy o krok dalej. Postanowiliśmy wykorzystać motyw dyni w nieco inny sposób. Kultowe warzywo stało się inspiracją do stworzenia smacznych dodatków z ciasta drożdżowego.

Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować

Dynie z ciasta drożdżowego

Praca nad przepisem rozpoczęła się od pomysłu, żeby stworzyć małe przekąski z ciasta drożdżowego, które będzie można wykorzystać do wielu dań. A, że dookoła otaczają nas motywy dyniowe, forma przekąski była dla nas oczywista już na samym starcie.

Chrupiące dynie w wydaniu mini można użyć jako dodatek do rozgrzewającego kremu (zamiast groszku ptysiowego). Świetnie sprawdzą się również jako zamiennik pieczywa do sałatek, mini przekąska na imprezę czy w formie drugiego śniada do pracy lub szkoły. 

Jak zrobić dynie z ciasta drożdżowego krok po kroku?

Składniki na 20 szt.:

  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 30 g masła,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 g suchych drożdży,
  • 80 g mozzarelli,
  • roztopione masło do posmarowania małych dyń.

Dodatkowo:

  • kieliszek do wycinania krążków,
  • sznurek do obwiązania kulek z ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz składniki na ciasto drożdżowe. Następnie odstaw je do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm.
  3. Weź do ręki kieliszek i przyłóż go do ciasta, po czym zacznij wycinać kółka o średnicy 3 cm.
  4. Na każdym krążku umieść kawałek mozzarelli. Następnie zwiń ciasto w kulkę.
  5. Nie zapomnij owinąć każdego elementu w kilku miejscach sznurkiem, aby w trakcie pieczenia powstały na nim charakterystyczne dla dyni wybrzuszenia.
  6. Po ułożeniu małych dyni w formie rozsmaruj na nich roztopione masło. Dzięki temu w trakcie pieczenia nabiorą złocistych rumieńców.
  7. Dopiero tak przygotowane przekąski z ciasta drożdżowego możesz wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.
  8. Po wyjęciu małych dyni poczekaj, aż całkowicie ostygną. Usuń sznurki i to wszystko. Malutkie dynie są gotowe do użycia.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji