Owiń ciasto drożdżowe sznurkiem i wstaw do piekarnika. Efekt robi wrażenie
Zaskocz swoich bliskich ciekawą i smaczną przekąską w jesiennym wydaniu. Z naszym pomysłem drożdżowe dynie zrobisz w szybki, prosty sposób.
Jesienią w naszych kuchniach królują przepisy z dodatkiem dyni. Na jej bazie można przygotować całą masę pyszności, zaczynając od rozgrzewających zup, po słodkie wypieki i szybkie przekąski.
Z racji, że wkręciliśmy się na całego w jesienny klimat, poszliśmy o krok dalej. Postanowiliśmy wykorzystać motyw dyni w nieco inny sposób. Kultowe warzywo stało się inspiracją do stworzenia smacznych dodatków z ciasta drożdżowego.
Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować
Dynie z ciasta drożdżowego
Praca nad przepisem rozpoczęła się od pomysłu, żeby stworzyć małe przekąski z ciasta drożdżowego, które będzie można wykorzystać do wielu dań. A, że dookoła otaczają nas motywy dyniowe, forma przekąski była dla nas oczywista już na samym starcie.
Chrupiące dynie w wydaniu mini można użyć jako dodatek do rozgrzewającego kremu (zamiast groszku ptysiowego). Świetnie sprawdzą się również jako zamiennik pieczywa do sałatek, mini przekąska na imprezę czy w formie drugiego śniada do pracy lub szkoły.
Jak zrobić dynie z ciasta drożdżowego krok po kroku?
Składniki na 20 szt.:
- 125 ml ciepłego mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 30 g masła,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 4 g suchych drożdży,
- 80 g mozzarelli,
- roztopione masło do posmarowania małych dyń.
Dodatkowo:
- kieliszek do wycinania krążków,
- sznurek do obwiązania kulek z ciasta.
Sposób przygotowania:
- Połącz składniki na ciasto drożdżowe. Następnie odstaw je do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm.
- Weź do ręki kieliszek i przyłóż go do ciasta, po czym zacznij wycinać kółka o średnicy 3 cm.
- Na każdym krążku umieść kawałek mozzarelli. Następnie zwiń ciasto w kulkę.
- Nie zapomnij owinąć każdego elementu w kilku miejscach sznurkiem, aby w trakcie pieczenia powstały na nim charakterystyczne dla dyni wybrzuszenia.
- Po ułożeniu małych dyni w formie rozsmaruj na nich roztopione masło. Dzięki temu w trakcie pieczenia nabiorą złocistych rumieńców.
- Dopiero tak przygotowane przekąski z ciasta drożdżowego możesz wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.
- Po wyjęciu małych dyni poczekaj, aż całkowicie ostygną. Usuń sznurki i to wszystko. Malutkie dynie są gotowe do użycia.