Postaw na klasyk regionalnej kuchni, który przyda się przy wielu okazjach. Ogórki po kartusku, bo to o nich mowa, wyróżnia chrupiąca tekstura i słodko-kwaśna marynata. Co więcej, smak domowych przetworów w tym przypadku wzmacniają dwa dodatkowe warzywa. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Kuchnia regionalna Kaszub ma do zaoferowania bardzo wiele - od dań obiadowych, po słodkości i przekąski. Można znaleźć w niej ciekawe, smaczne i sprawdzone receptury, jak chociażby zupę dziadówkę, śledzia po kaszubsku czy purcle kaszubskie.
Do tego grona zaliczyć można również domowe przetwory z ogórkami po kartusku na czele. Co je wyróżnia? Do słoika z ogórkami oprócz tradycyjnego kopru i czosnku, trafia też świeża cebula oraz czerwona papryka. Z takimi dodatkami ogórki w marynacie smakują jeszcze lepiej, przyjemnie chrupią, a sam słoik z dodatkami pięknie się prezentuje.
Ogórki po kartusku mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Możesz dodać je do obiadu, sałatki, bigosu, a nawet zupy. Oczywiście domowe przetwory sprawdzą się również w roli przekąski. Idealnie komponują się z wędlinami, serami oraz pasztetami.
Składnik na zalewę:
- 250 g cukru,
- 250 ml octu 10 proc.
- 1,5 l wody,
- 1,5 łyżki soli.
Baza do słoików:
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 1,8 kg małych ogórków gruntowych.
Dodatki do każdego słoika:
- 2 baldachy kopru,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki gorczycy,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 małe liście laurowe.
O czym warto pamiętać:
- Do wyżej podanych proporcji użyliśmy 5 słoików o pojemności 720 ml.
- Słoiki przed wypełnieniem należy dokładnie wyparzyć i osuszyć.
- Sprawdź również szczelność pokrywek, aby nie zmarnować zawartości ani jednego słoika.
- Zagotowaną zalewę odstaw do ostudzenia.
- Każdy słoik wypełnij ogórkami i dodatkami.
- Następnie dodaj zalewę do 1,5 cm poniżej krawędzi.
- Gotowe słoiki pasteryzuj w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
- Po 30 minutach wyłącz piekarnik, ale nie zabieraj słoików od razu.
- Wyjmij je dopiero po całkowitym ostudzeniu, po czym odwróć do góry dnem.
- Domowe przetwory przechowuj w ciemnym miejscu.