Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni

Postaw na klasyk regionalnej kuchni, który przyda się przy wielu okazjach. Ogórki po kartusku, bo to o nich mowa, wyróżnia chrupiąca tekstura i słodko-kwaśna marynata. Co więcej, smak domowych przetworów w tym przypadku wzmacniają dwa dodatkowe warzywa. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Kuchnia regionalna Kaszub ma do zaoferowania bardzo wiele - od dań obiadowych, po słodkości i przekąski. Można znaleźć w niej ciekawe, smaczne i sprawdzone receptury, jak chociażby zupę dziadówkę, śledzia po kaszubsku czy purcle kaszubskie.

Do tego grona zaliczyć można również domowe przetwory z ogórkami po kartusku na czele. Co je wyróżnia? Do słoika z ogórkami oprócz tradycyjnego kopru i czosnku, trafia też świeża cebula oraz czerwona papryka. Z takimi dodatkami ogórki w marynacie smakują jeszcze lepiej, przyjemnie chrupią, a sam słoik z dodatkami pięknie się prezentuje.

Ogórki po kartusku mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Możesz dodać je do obiadu, sałatki, bigosu, a nawet zupy. Oczywiście domowe przetwory sprawdzą się również w roli przekąski. Idealnie komponują się z wędlinami, serami oraz pasztetami.

Składnik na zalewę:

  • 250 g cukru,
  • 250 ml octu 10 proc.
  • 1,5 l wody,
  • 1,5 łyżki soli.

Baza do słoików:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1,8 kg małych ogórków gruntowych.

Dodatki do każdego słoika:

  • 2 baldachy kopru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki gorczycy,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe.

O czym warto pamiętać:

  1. Do wyżej podanych proporcji użyliśmy 5 słoików o pojemności 720 ml.
  2. Słoiki przed wypełnieniem należy dokładnie wyparzyć i osuszyć.
  3. Sprawdź również szczelność pokrywek, aby nie zmarnować zawartości ani jednego słoika.
  4. Zagotowaną zalewę odstaw do ostudzenia.
  5. Każdy słoik wypełnij ogórkami i dodatkami.
  6. Następnie dodaj zalewę do 1,5 cm poniżej krawędzi.
  7. Gotowe słoiki pasteryzuj w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
  8. Po 30 minutach wyłącz piekarnik, ale nie zabieraj słoików od razu.
  9. Wyjmij je dopiero po całkowitym ostudzeniu, po czym odwróć do góry dnem.
  10. Domowe przetwory przechowuj w ciemnym miejscu.
Więcej wideo
Robią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywnaRobią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywna
Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnikaSchab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składnikówWłoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Nie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościamiNie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościami
Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu latKopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodziankaKremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Warstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończyWarstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą