Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni

Postaw na klasyk regionalnej kuchni, który przyda się przy wielu okazjach. Ogórki po kartusku, bo to o nich mowa, wyróżnia chrupiąca tekstura i słodko-kwaśna marynata. Co więcej, smak domowych przetworów w tym przypadku wzmacniają dwa dodatkowe warzywa. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Kuchnia regionalna Kaszub ma do zaoferowania bardzo wiele - od dań obiadowych, po słodkości i przekąski. Można znaleźć w niej ciekawe, smaczne i sprawdzone receptury, jak chociażby zupę dziadówkę, śledzia po kaszubsku czy purcle kaszubskie.

Do tego grona zaliczyć można również domowe przetwory z ogórkami po kartusku na czele. Co je wyróżnia? Do słoika z ogórkami oprócz tradycyjnego kopru i czosnku, trafia też świeża cebula oraz czerwona papryka. Z takimi dodatkami ogórki w marynacie smakują jeszcze lepiej, przyjemnie chrupią, a sam słoik z dodatkami pięknie się prezentuje.

Ogórki po kartusku mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Możesz dodać je do obiadu, sałatki, bigosu, a nawet zupy. Oczywiście domowe przetwory sprawdzą się również w roli przekąski. Idealnie komponują się z wędlinami, serami oraz pasztetami.

Składnik na zalewę:

  • 250 g cukru,
  • 250 ml octu 10 proc.
  • 1,5 l wody,
  • 1,5 łyżki soli.

Baza do słoików:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1,8 kg małych ogórków gruntowych.

Dodatki do każdego słoika:

  • 2 baldachy kopru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki gorczycy,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe.

O czym warto pamiętać:

  1. Do wyżej podanych proporcji użyliśmy 5 słoików o pojemności 720 ml.
  2. Słoiki przed wypełnieniem należy dokładnie wyparzyć i osuszyć.
  3. Sprawdź również szczelność pokrywek, aby nie zmarnować zawartości ani jednego słoika.
  4. Zagotowaną zalewę odstaw do ostudzenia.
  5. Każdy słoik wypełnij ogórkami i dodatkami.
  6. Następnie dodaj zalewę do 1,5 cm poniżej krawędzi.
  7. Gotowe słoiki pasteryzuj w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
  8. Po 30 minutach wyłącz piekarnik, ale nie zabieraj słoików od razu.
  9. Wyjmij je dopiero po całkowitym ostudzeniu, po czym odwróć do góry dnem.
  10. Domowe przetwory przechowuj w ciemnym miejscu.
Więcej wideo
Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbkiKoniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę