Owiń jajko taśmą. Ten sprytny trik odmieni twoje życie

Jajka są pyszne i zdrowe. Jajka na twardo to świetny wybór, zwłaszcza na śniadanie, jednak ich obranie może być nieco kłopotliwe. Zobaczcie, jak szybko i sprawnie obrać jajko za pomocą kawałka taśmy klejącej.

obieranie jajekobieranie jajek
Źródło zdjęć: © Getty Images | rai

Jajka na twardo dodajemy do zup jak barszcz czy żurek. Często zjadamy je też na śniadanie, kroimy na kanapki wypełnione warzywami oraz przygotowujemy z nich pyszną pastę jajeczną. Trudno wyobrazić sobie naszą codzienną dietę bez jajek.

Obieranie jajek sprawia nam czasem sporo trudności. Wraz ze skorupką, odrywamy też kawałki białka, czasem obnażając nawet żółtko. Takie jajka nie prezentują się jednak zbyt dobrze i wyglądają nieapetycznie. Kiedy przygotowujemy na przykład jajka w majonezie na rodzinną imprezę, nie chcemy podać gościom takich jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kalafior w panierce parmezanowej

Jak szybko obrać jajka za pomocą taśmy?

Dzięki sztuczce z taśmą obieranie jajek stanie się przyjemnością. Cała procedura nie jest zbyt skomplikowana i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy wziąć do ręki ugotowane jajko na twardo i obkleić je dookoła szeroką taśmą klejącą. Następnie stukamy jajkiem o blat, aby rozłupać skorupkę z jednej strony. Potem rolujemy jajko po blacie kilka razy, lekko przyciskając je dłonią. Na koniec odklejamy taśmę i przyklejoną do niej skorupkę jajka.

Ważne, aby po ugotowaniu ostudzić jajka, zanim weźmiemy się za ich obieranie. Próbując obierać ciepłe lub gorące jajka, nigdy nie będziemy w stanie uzyskać gładkich, idealnych jajek. Najłatwiej obierają się starsze jajka. Nie mówimy oczywiście o tych przeterminowanych – chodzi o to, aby w miarę możliwości nie wybierać jajek, które dopiero przynieśliśmy ze sklepu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"