Owoce na pierwszym planie. Ekscytujące pomysły na letnie desery
Grillowany arbuz, owocowy dip idealnie uzupełniający mięsne dania z rusztu, a do tego słodkie powidła, dżemy i domowe soki – owoce dają nam duże pole do kulinarnych popisów.
22.05.2024 16:26
Sezonowe owoce, które już zdominowały bazarki, są bardzo wdzięcznym składnikiem, dającym masę kulinarnych możliwości. Przygotujesz z nich nie tylko sałatki, koktajle czy sorbety. Z powodzeniem możesz je także włączyć do grillowego menu, wrzucając na ruszt lub miksując na sos do grillowanego mięsa.
Grillowane owoce
Owoce z grilla to świetny pomysł na deser po mięsnej uczcie lub niestandardowy dodatek do karkówek, steków i innych grillowych klasyków. Z sezonowych owoców na ruszcie najlepiej sprawdzają się: brzoskwinie, morele, figi, arbuzy, a także gruszki i jabłka. Można je pokroić w kostkę i skomponować z nich owocowe szaszłyki. Można także grillować je w pojedynkę – brzoskwinie, morele, gruszki i figi przekrojone na pół, arbuza pokrojonego w plastry. Tyle wystarczy. Owoce nie potrzebują towarzystwa przypraw, by smakować wyśmienicie. Kiedy zawarty w nich cukier się skarmelizuje, będą wybornie słodkie.
Pragnący większych doznań smakowych mogą z grillowanych owoców skomponować niebywałe desery. Ugrillowane gruszki polać miodem i obsypać prażonymi, posiekanymi owcami. Arbuza z rusztu podać ze słoną fetą i świeżą miętą, a brzoskwinie z gęstym jogurtem i listkami melisy. Takie połączenia sprawdzają się zawsze i wszędzie.
Owoce można grillować przez cały rok! Poza sezonem wystarczy sięgnąć po zawsze dostępne w supermarketach owoce tropikalne, jak banany czy ananasa, a grill ogrodowy zamienić na grillową patelnię. Jej karbowane dno sprawia, że przygotowane na niej potrawy mają charakterystyczne złoto-brązowe ślady i nie tylko wyglądają, ale i smakują tak samo, jak te przygotowane na tradycyjnym grillu.
Warto sięgnąć po patelnie wykonane z odlewanego aluminium z pełnym dyskiem indukcyjnym, które doskonale przewodzą i akumulują ciepło a dzięki pełnemu dyskowi indukcyjnemu szybko się nagrzewają i pozwalają zaoszczędzić nawet do 40% energii. Takie patelnie znajdziecie w ofercie Zwieger. Ponadto w grillowych patelniach tej marki użyto nieprzywierających i odpornych powłok, dzięki czemu zarówno sam proces grillowania jak i ich czyszczenie jest bardzo wygodne. Takie technologie ułatwiają grillowanie i sprawiają, że sprzęt posłuży nam przez lata.
Owocowe sosy do grilla
Sos jogurtowo-czosnkowy to klasyk, który wielu z nas się już przejadł. Pora na spróbowanie nowych dodatków do mięs z grilla, np. zrobionych na bazie owoców. Z mięsem dobrze komponują się jabłka i truskawki. Te pierwsze bardzo dobrze współgrają ze smakiem wieprzowiny. Z kolei ze słodkich truskawek można zrobić sos, który fajnie będzie się komponował ze smakiem kurczaka, kaczki czy indyka. Wystarczy, że na patelni z dobrą nieprzywierającą powłoką (np. patelnie linii Diamond lub Enviro marki Zwieger) rozpuścicie duży kawałek masła i usmażycie umyte i pokrojone truskawki. Kiedy owoce będą miękkie, dodajcie cukier do smaku oraz dwie łyżki octu balsamicznego. Całość podsmażcie jeszcze dwie minuty, a następnie zblendujcie na gładki sos.
Przetwory
Cudownie jest zamknąć owoce do słoików, by zimą móc cieszyć się ich smakiem. Ci bardziej niecierpliwi, którzy na spróbowanie dżemów, powideł i kompotów nie zamierzają czekać do końca lata, już w sezonie odkręcają weki. I trudno się im dziwić. Nic nie zastąpi smaku naleśników z domowym dżemem truskawkowym a szczególnie, że to idealny i prosty pomysł na szybki obiad. Jego przygotowanie z pewnością ułatwi dobra patelnia naleśnikowa z nieprzywierającą powłoką (np. Obsidian marki Zwieger), na której beztłuszczowo i bardzo wygodnie przygotujemy pyszne danie, uwielbiane nawet przez "największych niejadków".
Fani przetworów mogą pokusić się o spróbowanie dotąd nieznanych przepisów na konfitury czy dżemy. Np. smak tradycyjnej konfitury wiśniowej można wzbogacić migdałami. Dodatek czerwonego wina podkręci smak konfitury borówkowej, a chrzan w połączeniu z jabłkiem stworzy konfiturę idealną do pieczonych mięs. Fani rabarbaru także mogą zamykać go do słoików, np. razem z figą.
Przygotowanie konfitur wymaga długiego gotowania owoców zasypanych cukrem. Ryzyko przypalenia jest w tym przypadku duże, można je zminimalizować, sięgając nie po klasyczny stalowy garnek, a raczej garnek z nieprzywierającą powłoka wewnętrzną. W ofercie Zwieger znajdziecie linie Black Stone czy Obsidian, w których garnki zostały wyposażone wysokiej jakości nieprzywierające i odporne na ścieranie powłoki Greblon. W nich bez większych obaw możesz gotować godzinami, bez konieczności ciągłego mieszania w obawie o przypalenie. Co więcej garnki z tych linii można wykorzystywać do pieczenia w piekarniku, co również może się przydać podczas przygotowania domowych przetworów czy dań na bazie owoców.