Owsianka z tym owocem smakuje obłędnie. Zrobisz ją w zaledwie 5 minut

Szukasz szybkiego, pożywnego i pysznego śniadania? Owsianka z mandarynkami to idealny wybór! To połączenie nie tylko doskonale smakuje, ale także dostarcza organizmowi mnóstwo energii i niezbędnych witamin. Przygotujesz ją w zaledwie kilka minut, a jej smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Owsianka z tym owocem smakuje obłędnie.Owsianka z tym owocem smakuje obłędnie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Owsianka to klasyka zdrowego śniadania, którą można dopasować do każdej pory roku i własnych upodobań smakowych. Zimą szczególnie warto wzbogacić ją o sezonowe składniki, które dodają jej nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wartości odżywczych. Jednym z takich dodatków są mandarynki, które w połączeniu z orzechami tworzą doskonały duet – idealny na rozgrzewające, a jednocześnie lekkie śniadanie. Jeśli zależy Ci na szybkim i pełnym smaku posiłku, owsianka z mandarynkami będzie strzałem w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich serów nie znajdziesz w supermarkecie. Mistrzyni serowarstwa poleca

Dlaczego warto wybrać owsiankę z mandarynkami?

Podstawą każdej owsianki są płatki owsiane – bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak żelazo czy magnez. Ich połączenie z gorącym mlekiem lub napojem roślinnym sprawia, że danie staje się lekkostrawne i sycące. Dodatek mandarynek to jednak prawdziwy game-changer.

Mandarynki są źródłem witaminy C, która wspomaga odporność organizmu, co szczególnie przydaje się w okresie zimowym. Owoce te zawierają również błonnik, beta-karoten i potas. Beta-karoten działa jako silny antyoksydant, chroniąc przed działaniem wolnych rodników, natomiast potas wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Do owsianki warto dodać także orzechy – doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Orzechy wspomagają pracę mózgu, poprawiają koncentrację oraz wpływają korzystnie na serce. Bogate w witaminę E, magnez i cynk, są nie tylko zdrowe, ale także podnoszą walory smakowe owsianki, dodając jej chrupkości i głębi smaku.

Jak przygotować owsiankę z mandarynkami?

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka gorącego mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 mandarynka,
  • 1–2 łyżki orzechów włoskich lub laskowych,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej gorącym płynem i odstaw na kilka minut, aby napęczniały.
  2. Do napęczniałych płatków dodaj pokrojone mandarynki, posiekane orzechy, miód i cynamon.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Słodki i lekko kwaskowaty smak mandarynek doskonale równoważy delikatny smak owsianki. Ponadto mandarynki dodają owsiance soczystości i aromatu. Dzięki temu śniadanie staje się nie tylko pożywne, ale także niezwykle przyjemne dla podniebienia.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa