WAŻNE
TERAZ

Polska - Litwa: zdecydowanie prowadzimy!

Pączki w Lidlu nawet za 9 groszy. Sprawdziliśmy, jak wygląda ich skład

Pracownicy popularnych dyskontów musieli się sporo natrudzić, aby zrobić w tym roku miejsce na pączki. Oferta sklepu jest bogata – klienci mają do wyboru aż 28 różnych wariantów smakowych. Słodkości znikają w ilościach hurtowych. Nic dziwnego – kupując 24 pączki z nadzieniem wieloowocowym, cena za sztukę wynosi jedynie 9 groszy. Co znajduje się w pączku z Lidla?

Jaki skład mają pączki z Lidla?Jaki skład mają pączki z Lidla?
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Pączki pakowane są w kartony po 12 sztuk. Możesz kupić jednego za 1,29 zł. Jednak widać, że przy takiej promocji mało kto się ogranicza do jednego pączka. Zniżka naliczana jest już przy zakupie 6 sztuk – przy tej ilości cena za sztukę wynosi 69 groszy. Przy 12 pączkach jest to już tylko 35 groszy, a przy 24 pączkach – zapłacisz tylko wspomniane powyżej 9 groszy za sztukę. Jednak wygląda skład tych pączków?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z ciasta francuskiego - bez zagniatania, wypełnione pysznym kremem

Skład pączków z Lidla

Lista składników nie mieści się w jednej linijce. Zajmuje ona cały tył opakowania z pączkami. Opis zaczyna informacja o tym, że jest to produkt głęboko mrożony. Poniżej wypisane są składniki. Już po chwili można zauważyć, że w cieście drożdżowym nie ma grama drożdży. Wypisane są: mąka wypiekowa, serwatka w proszku, białko jaj w proszku i wiele innych składników spulchniających, konserwujących lub wzmacniających smak. Widać, że masa na pączki powstała z gotowej mieszanki.

Duże zastrzeżenia budzi obecność mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych – emulgatorów, które mogą zawierać izomery trans tych kwasów. Ich nadmierne spożycie jest szkodliwe dla zdrowia. W składzie jest również tłuszcz i olej palmowy, będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo produkcja oleju palmowego wiąże się z wycinką lasów tropikalnych, co ma negatywny wpływ na środowisko.

Skład pączków z Lidla zajmuje cały tył opakowania
Skład pączków z Lidla zajmuje cały tył opakowania © Pyszności

Nadzienie wieloowocowe – co to oznacza?

Zajrzyjmy do środka. W nadzieniu owocowym na próżno szukać owoców. Masa została wyprodukowana z soków owocowych, zmieszanych z cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym i skrobią modyfikowaną.

Cukier i syrop glukozowy spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do choroby otyłościowej, cukrzycy typu 2 i próchnicy zębów. Z kolei skrobia modyfikowana to substancja zagęszczająca, która dla niektórych osób jest trudna do strawienia. W nadmiarze może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Pączek posypany jest cukrem pudrem

Okazuje się, że również ten składnik jest rozpisany na kilka punktów. Określony jako "puder dekoracyjny" składa się z glukozy, skrobi, tłuszczu palmowego i aromatu. W składzie pączków z Lidla parokrotnie został wymieniony olej palmowy, więc prawdopodobnie zostały one usmażone właśnie w tym tłuszczu. Z jedną sztuką zdrowy organizm powinien sobie poradzić, ale nie polecamy większej ilości.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji