Pączki w Lidlu nawet za 9 groszy. Sprawdziliśmy, jak wygląda ich skład

Pracownicy popularnych dyskontów musieli się sporo natrudzić, aby zrobić w tym roku miejsce na pączki. Oferta sklepu jest bogata – klienci mają do wyboru aż 28 różnych wariantów smakowych. Słodkości znikają w ilościach hurtowych. Nic dziwnego – kupując 24 pączki z nadzieniem wieloowocowym, cena za sztukę wynosi jedynie 9 groszy. Co znajduje się w pączku z Lidla?

Jaki skład mają pączki z Lidla?Jaki skład mają pączki z Lidla?
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Pączki pakowane są w kartony po 12 sztuk. Możesz kupić jednego za 1,29 zł. Jednak widać, że przy takiej promocji mało kto się ogranicza do jednego pączka. Zniżka naliczana jest już przy zakupie 6 sztuk – przy tej ilości cena za sztukę wynosi 69 groszy. Przy 12 pączkach jest to już tylko 35 groszy, a przy 24 pączkach – zapłacisz tylko wspomniane powyżej 9 groszy za sztukę. Jednak wygląda skład tych pączków?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z ciasta francuskiego - bez zagniatania, wypełnione pysznym kremem

Skład pączków z Lidla

Lista składników nie mieści się w jednej linijce. Zajmuje ona cały tył opakowania z pączkami. Opis zaczyna informacja o tym, że jest to produkt głęboko mrożony. Poniżej wypisane są składniki. Już po chwili można zauważyć, że w cieście drożdżowym nie ma grama drożdży. Wypisane są: mąka wypiekowa, serwatka w proszku, białko jaj w proszku i wiele innych składników spulchniających, konserwujących lub wzmacniających smak. Widać, że masa na pączki powstała z gotowej mieszanki.

Duże zastrzeżenia budzi obecność mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych – emulgatorów, które mogą zawierać izomery trans tych kwasów. Ich nadmierne spożycie jest szkodliwe dla zdrowia. W składzie jest również tłuszcz i olej palmowy, będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo produkcja oleju palmowego wiąże się z wycinką lasów tropikalnych, co ma negatywny wpływ na środowisko.

Skład pączków z Lidla zajmuje cały tył opakowania
Skład pączków z Lidla zajmuje cały tył opakowania © Pyszności

Nadzienie wieloowocowe – co to oznacza?

Zajrzyjmy do środka. W nadzieniu owocowym na próżno szukać owoców. Masa została wyprodukowana z soków owocowych, zmieszanych z cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym i skrobią modyfikowaną.

Cukier i syrop glukozowy spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do choroby otyłościowej, cukrzycy typu 2 i próchnicy zębów. Z kolei skrobia modyfikowana to substancja zagęszczająca, która dla niektórych osób jest trudna do strawienia. W nadmiarze może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Pączek posypany jest cukrem pudrem

Okazuje się, że również ten składnik jest rozpisany na kilka punktów. Określony jako "puder dekoracyjny" składa się z glukozy, skrobi, tłuszczu palmowego i aromatu. W składzie pączków z Lidla parokrotnie został wymieniony olej palmowy, więc prawdopodobnie zostały one usmażone właśnie w tym tłuszczu. Z jedną sztuką zdrowy organizm powinien sobie poradzić, ale nie polecamy większej ilości.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟