Pączki w Lidlu nawet za 9 groszy. Sprawdziliśmy, jak wygląda ich skład
Pracownicy popularnych dyskontów musieli się sporo natrudzić, aby zrobić w tym roku miejsce na pączki. Oferta sklepu jest bogata – klienci mają do wyboru aż 28 różnych wariantów smakowych. Słodkości znikają w ilościach hurtowych. Nic dziwnego – kupując 24 pączki z nadzieniem wieloowocowym, cena za sztukę wynosi jedynie 9 groszy. Co znajduje się w pączku z Lidla?
Pączki pakowane są w kartony po 12 sztuk. Możesz kupić jednego za 1,29 zł. Jednak widać, że przy takiej promocji mało kto się ogranicza do jednego pączka. Zniżka naliczana jest już przy zakupie 6 sztuk – przy tej ilości cena za sztukę wynosi 69 groszy. Przy 12 pączkach jest to już tylko 35 groszy, a przy 24 pączkach – zapłacisz tylko wspomniane powyżej 9 groszy za sztukę. Jednak wygląda skład tych pączków?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki z ciasta francuskiego - bez zagniatania, wypełnione pysznym kremem
Skład pączków z Lidla
Lista składników nie mieści się w jednej linijce. Zajmuje ona cały tył opakowania z pączkami. Opis zaczyna informacja o tym, że jest to produkt głęboko mrożony. Poniżej wypisane są składniki. Już po chwili można zauważyć, że w cieście drożdżowym nie ma grama drożdży. Wypisane są: mąka wypiekowa, serwatka w proszku, białko jaj w proszku i wiele innych składników spulchniających, konserwujących lub wzmacniających smak. Widać, że masa na pączki powstała z gotowej mieszanki.
Duże zastrzeżenia budzi obecność mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych – emulgatorów, które mogą zawierać izomery trans tych kwasów. Ich nadmierne spożycie jest szkodliwe dla zdrowia. W składzie jest również tłuszcz i olej palmowy, będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo produkcja oleju palmowego wiąże się z wycinką lasów tropikalnych, co ma negatywny wpływ na środowisko.
Nadzienie wieloowocowe – co to oznacza?
Zajrzyjmy do środka. W nadzieniu owocowym na próżno szukać owoców. Masa została wyprodukowana z soków owocowych, zmieszanych z cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym i skrobią modyfikowaną.
Cukier i syrop glukozowy spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do choroby otyłościowej, cukrzycy typu 2 i próchnicy zębów. Z kolei skrobia modyfikowana to substancja zagęszczająca, która dla niektórych osób jest trudna do strawienia. W nadmiarze może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Pączek posypany jest cukrem pudrem
Okazuje się, że również ten składnik jest rozpisany na kilka punktów. Określony jako "puder dekoracyjny" składa się z glukozy, skrobi, tłuszczu palmowego i aromatu. W składzie pączków z Lidla parokrotnie został wymieniony olej palmowy, więc prawdopodobnie zostały one usmażone właśnie w tym tłuszczu. Z jedną sztuką zdrowy organizm powinien sobie poradzić, ale nie polecamy większej ilości.