Pesto koperkowe - przepis. Sezonowy i smaczny dodatek do makaronu

Brakuje ci pomysłu i inspiracji na obiad dla całej rodziny? Wykorzystaj sezon na koperek i przygotuj pesto koperkowe. Jest to pomysł na szybki i niezwykle smaczny obiad. Spróbuj go koniecznie i zachwyć swoich bliskich. Będzie smacznie, koperkowo i tak, jak na sezon letni przystało. Dodaj swój ulubiony makaron i ciesz się pożywnym posiłkiem.

ObrazekPesto koperkowe - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Być może najczęściej wykorzystujesz go do dekoracji lub jako dodatek do ziemniaków. Koperek to jednak coś więcej niż tylko "zielenina", którą posypujesz ziemniaki. Może być on podstawą pysznego i aromatycznego pesto. Przygotujesz je w parę chwil. Dodaj pestki słonecznika, czosnek i pewne przyprawy i stwórz sos, który podstawą rodzinnego i sezonowego obiadu. Możesz być pewny tego, że twoja rodzina będzie zachwycona. Nadmiar koperku możesz wykorzystać właśnie w taki sposób.

Pesto z koperku

Jeśli szukasz sposobu na wzbogacenie smaku swojego makaronu, warto spróbować pesto koperkowego. To aromatyczny sos, który w sezonie letnim doskonale komponuje się z różnymi rodzajami makaronu i dodaje im wyjątkowego smaku. Pesto z koperku jest również prostym i szybkim daniem do przygotowania, co czyni je idealnym wyborem na letnie obiady lub kolacje. Koniecznie poznaj przepis na to smakowite danie, które z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe.

Obrazek
Wykorzystaj świeży koperek do przygotowania aromatycznego pesto - Pyszności; Foto canva.com

Przepis na pesto koperkowe

Nie masz pojęcia, jak spożytkować nadmiar ziół z twojego ogródka? A może poszukujesz nietypowego przepisu, który pozwoli wnieść więcej witamin i minerałów do twojej diety? Niezależnie od twoich zamiarów, warto poznać ten niezwykły przepis na wykorzystanie koperku. To doskonała alternatywa dla pietruszki czy bazylii, które zazwyczaj stanowią podstawę tego dania.

Składniki:

  • 50-70 g startego parmezanu,
  • 2-3 pęczki koperku,
  • 50 g pestek słonecznika,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • ulubiony makaron.
Obrazek
Koperkowe pesto najlepiej smakuje z makaronem - Pyszności; Foto Canva.com

Pesto koperkowe — przygotowanie krok po kroku

Warto zaopatrzyć się w mocniejszy blender, sitko do odsączania składników oraz garnek do ugotowania ulubionego makaronu, takiego jak tagliatelle lub fusilli. Niezależnie od tego, czy wybierzesz suchy, czy świeży makaron, pesto to sos, który z pewnością przekona nawet największych niejadków.

  1. Wstaw makaron do gotowania.
  2. W tym czasie dokładnie płucz koper pod bieżącą wodą i lekko posiekaj.
  3. Obierz czosnek, a pestki słonecznika upraż na suchej patelni przez około 2 minuty.
  4. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, dodaj sól, pieprz i oliwę. Miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
  5. Odcedź makaron i polej go zimną wodą. Następnie połącz z pesto koperkowym i ciesz się smacznym, błyskawicznym obiadem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej