PrzepisPesto koperkowe - przepis. Sezonowy i smaczny dodatek do makaronu

Pesto koperkowe - przepis. Sezonowy i smaczny dodatek do makaronu

Brakuje ci pomysłu i inspiracji na obiad dla całej rodziny? Wykorzystaj sezon na koperek i przygotuj pesto koperkowe. Jest to pomysł na szybki i niezwykle smaczny obiad. Spróbuj go koniecznie i zachwyć swoich bliskich. Będzie smacznie, koperkowo i tak, jak na sezon letni przystało. Dodaj swój ulubiony makaron i ciesz się pożywnym posiłkiem.

Pesto koperkowe - Pyszności; Foto Canva.com
Pesto koperkowe - Pyszności; Foto Canva.com

20.07.2023 | aktual.: 21.07.2023 16:23

Być może najczęściej wykorzystujesz go do dekoracji lub jako dodatek do ziemniaków. Koperek to jednak coś więcej niż tylko "zielenina", którą posypujesz ziemniaki. Może być on podstawą pysznego i aromatycznego pesto. Przygotujesz je w parę chwil. Dodaj pestki słonecznika, czosnek i pewne przyprawy i stwórz sos, który podstawą rodzinnego i sezonowego obiadu. Możesz być pewny tego, że twoja rodzina będzie zachwycona. Nadmiar koperku możesz wykorzystać właśnie w taki sposób.

Pesto z koperku

Jeśli szukasz sposobu na wzbogacenie smaku swojego makaronu, warto spróbować pesto koperkowego. To aromatyczny sos, który w sezonie letnim doskonale komponuje się z różnymi rodzajami makaronu i dodaje im wyjątkowego smaku. Pesto z koperku jest również prostym i szybkim daniem do przygotowania, co czyni je idealnym wyborem na letnie obiady lub kolacje. Koniecznie poznaj przepis na to smakowite danie, które z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe.

Wykorzystaj świeży koperek do przygotowania aromatycznego pesto - Pyszności; Foto canva.com
Wykorzystaj świeży koperek do przygotowania aromatycznego pesto - Pyszności; Foto canva.com

Przepis na pesto koperkowe

Nie masz pojęcia, jak spożytkować nadmiar ziół z twojego ogródka? A może poszukujesz nietypowego przepisu, który pozwoli wnieść więcej witamin i minerałów do twojej diety? Niezależnie od twoich zamiarów, warto poznać ten niezwykły przepis na wykorzystanie koperku. To doskonała alternatywa dla pietruszki czy bazylii, które zazwyczaj stanowią podstawę tego dania.

Składniki:

  • 50-70 g startego parmezanu,
  • 2-3 pęczki koperku,
  • 50 g pestek słonecznika,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • ulubiony makaron.
Koperkowe pesto najlepiej smakuje z makaronem - Pyszności; Foto Canva.com
Koperkowe pesto najlepiej smakuje z makaronem - Pyszności; Foto Canva.com

Pesto koperkowe — przygotowanie krok po kroku

Warto zaopatrzyć się w mocniejszy blender, sitko do odsączania składników oraz garnek do ugotowania ulubionego makaronu, takiego jak tagliatelle lub fusilli. Niezależnie od tego, czy wybierzesz suchy, czy świeży makaron, pesto to sos, który z pewnością przekona nawet największych niejadków.

  1. Wstaw makaron do gotowania.
  2. W tym czasie dokładnie płucz koper pod bieżącą wodą i lekko posiekaj.
  3. Obierz czosnek, a pestki słonecznika upraż na suchej patelni przez około 2 minuty.
  4. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, dodaj sól, pieprz i oliwę. Miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
  5. Odcedź makaron i polej go zimną wodą. Następnie połącz z pesto koperkowym i ciesz się smacznym, błyskawicznym obiadem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie