Pesto koperkowe - przepis. Sezonowy i smaczny dodatek do makaronu
Brakuje ci pomysłu i inspiracji na obiad dla całej rodziny? Wykorzystaj sezon na koperek i przygotuj pesto koperkowe. Jest to pomysł na szybki i niezwykle smaczny obiad. Spróbuj go koniecznie i zachwyć swoich bliskich. Będzie smacznie, koperkowo i tak, jak na sezon letni przystało. Dodaj swój ulubiony makaron i ciesz się pożywnym posiłkiem.
20.07.2023 | aktual.: 21.07.2023 16:23
Być może najczęściej wykorzystujesz go do dekoracji lub jako dodatek do ziemniaków. Koperek to jednak coś więcej niż tylko "zielenina", którą posypujesz ziemniaki. Może być on podstawą pysznego i aromatycznego pesto. Przygotujesz je w parę chwil. Dodaj pestki słonecznika, czosnek i pewne przyprawy i stwórz sos, który podstawą rodzinnego i sezonowego obiadu. Możesz być pewny tego, że twoja rodzina będzie zachwycona. Nadmiar koperku możesz wykorzystać właśnie w taki sposób.
Pesto z koperku
Jeśli szukasz sposobu na wzbogacenie smaku swojego makaronu, warto spróbować pesto koperkowego. To aromatyczny sos, który w sezonie letnim doskonale komponuje się z różnymi rodzajami makaronu i dodaje im wyjątkowego smaku. Pesto z koperku jest również prostym i szybkim daniem do przygotowania, co czyni je idealnym wyborem na letnie obiady lub kolacje. Koniecznie poznaj przepis na to smakowite danie, które z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe.
Przepis na pesto koperkowe
Nie masz pojęcia, jak spożytkować nadmiar ziół z twojego ogródka? A może poszukujesz nietypowego przepisu, który pozwoli wnieść więcej witamin i minerałów do twojej diety? Niezależnie od twoich zamiarów, warto poznać ten niezwykły przepis na wykorzystanie koperku. To doskonała alternatywa dla pietruszki czy bazylii, które zazwyczaj stanowią podstawę tego dania.
Składniki:
- 50-70 g startego parmezanu,
- 2-3 pęczki koperku,
- 50 g pestek słonecznika,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- ulubiony makaron.
Pesto koperkowe — przygotowanie krok po kroku
Warto zaopatrzyć się w mocniejszy blender, sitko do odsączania składników oraz garnek do ugotowania ulubionego makaronu, takiego jak tagliatelle lub fusilli. Niezależnie od tego, czy wybierzesz suchy, czy świeży makaron, pesto to sos, który z pewnością przekona nawet największych niejadków.
- Wstaw makaron do gotowania.
- W tym czasie dokładnie płucz koper pod bieżącą wodą i lekko posiekaj.
- Obierz czosnek, a pestki słonecznika upraż na suchej patelni przez około 2 minuty.
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera, dodaj sól, pieprz i oliwę. Miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
- Odcedź makaron i polej go zimną wodą. Następnie połącz z pesto koperkowym i ciesz się smacznym, błyskawicznym obiadem. Smacznego!