Piątkowa ryba. Bez smażenia i bez ciężkich dodatków

W wielu polskich domach piątek bez ryby to jak niedziela bez rosołu. Zimą częściej smażymy ją w chrupiącej panierce, ale latem – gdy upał nie zachęca do stania przy patelni – wygrywa piekarnik. Lżej i zdecydowanie wygodniej. Ten przepis sprawi, że ryba zrobi się praktycznie sama, a ty nie spędzisz połowy dnia w kuchni

Ryba z warzywami w sreberkuRyba z warzywami w sreberku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ryba jest świetnym wyborem latem. To lekkie mięso, które nasyci nas bez niepotrzebnego uczucia ciężkości, jakie może wywołać na przykład wieprzowina.

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Która ryba jest najlepszym wyborem na letni obiad?

Latem najlepiej sprawdzają się ryby lekkostrawne, które szybko się przygotowuje i nie wymagają długiego stania w kuchni. Świetnie smakują z sezonowymi warzywami i świeżymi ziołami, tworząc idealne, lekkie danie. Doskonałym wyborem jest dorsz, który dobrze nadaje się do pieczenia lub duszenia i pasuje do warzyw. Jeśli wolisz bardziej "treściwą" rybę, dobrze sprawdzi się łosoś – dzięki większej zawartości tłuszczów lepiej syci.

Przepis na rybę z piekarnika

Składniki:

  • 2 filety z dorsza,
  • cukinia,
  • por,
  • marchewka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • szalotka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, ustawiając grzanie góra-dół.
  2. Umyj warzywa, dokładnie je osusz i pokrój w grubsze plastry (marchewkę zetrzyj na grubych oczkach).
  3. Na dużym kawałku folii aluminiowej ułóż warzywa, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
  4. Na warzywach połóż filet z dorsza, skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz.
  5. Zawiń folię dokładnie, aby szczelnie zamknąć rybę i warzywa, a następnie włóż do piekarnika.
  6. Piecz przez 25 minut. W tym czasie przygotuj ulubione dodatki, np. ziemniaki, ryż lub pieczywo.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm