PrzepisPieczarki z grilla - sprawdzone przepisy

Pieczarki z grilla - sprawdzone przepisy

Pyszności - Fot. Getty Images
Pyszności - Fot. Getty Images
27.04.2023 15:33, aktualizacja: 28.04.2023 07:40

Jesteś fanem grzybów? A gdyby tak przygotować je w nieco inny, ale naprawdę smaczny sposób. Nie zwlekaj dłużej i podczas majówki przygotuj pieczarki z grilla. To dobra opcja dla osób, które chcą zjeść coś bezmięsnego, jak i dla tych gości, którzy szukają pożywnych i smacznych dodatków do dań z grilla. W jaki sposób je przygotować?

Grill jest pełen wyjątkowych przysmaków. To nie tylko pyszne i różnorodne mięsa, ale również warzywa, które upieczone w ten sposób zyskują niezwykłych walorów smakowych. A gdyby tak przyrządzić grillowane pieczarki? Zadanie wydaje się być bardzo proste, więc postaraj się zachwycić swoich przyjaciół i rodzinę podczas wspólnego biesiadowania. Za kilogram pieczarek trzeba zapłacić około 10 zł. To mniej niż koszt mięsa, a każdy, kto ich spróbuje, na pewno poprosi o dokładkę.

Pieczarki z grilla - dlaczego warto zdecydować się na tę smaczną przekąskę?

Dania z grilla można przyrządzić na wiele smacznych sposobów. A, że sezon na pieczarki trwa praktycznie cały czas, więc grillowane pieczarki na majówkę będą przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Możesz je przygotować w wersji łagodnej, pikantnej, faszerowane lub w wersji ekstra hot. Przed grillowaniem, podczas zakupów, warto jest sięgnąć po te możliwie jak największe pieczarki - tzn. z możliwie największymi kapeluszami. W niektórych sklepach można znaleźć specjalne pieczarki na grilla. Spróbujesz, a na pewno nie pożałujesz.

Pieczarki - Pyszności; źródło: Adobe
Pieczarki - Pyszności; źródło: Adobe

Pieczarki na grill można podać w kilku ciekawych sposób. Najlepiej wyglądają te nadziane na wykałaczki. Jeśli zależy ci na tym możliwie najlepszym smaku, to postaraj się przygotować tę najlepszą marynatę do pieczarek z grilla. To właśnie ona ma decydujące znaczenie w kontekście tego, czy grillowane pieczarki będą rozpływać się w ustach. Jeśli wahasz się, którą wersję przygotować, to przychodzimy ci z pomocą. Poznaj przepis na klasyczne pieczarki na grill oraz pieczarki faszerowane z grilla. Na pewno będzie smacznie!

Klasyczne pieczarki z grilla - najlepszy przepis

Nie od dziś wiadomo, że podstawą większości dań z grilla jest odpowiednia marynata. Aby pieczarki z grilla wyszły możliwie jak najlepsze, to dobrze sięgnąć po odpowiednią marynatę. Wszystkie te składniki z pewnością masz w swoim domu.

Składniki:

  • około 500 g pieczarek
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 duże łyżki 18 proc.
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majonezu
  • natka pietruszki lub koperek do posypania
  • pół łyżeczki soli
  • 1/6 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Grillowane pieczarki - Pyszności; Foto Canva.com
Grillowane pieczarki - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, osusz pieczarki i następnie odetnij im nóżki.
  2. Do miski wlej śmietanę, dodaj majonez, sos sojowy, sól i pieprz oraz rozgniecione ząbki czosnku.
  3. Wrzuć pieczarki do przygotowanej marynaty. Wymieszaj tak, by całe pokryły się sosem.
  4. Grilluj na tacce przez kilka minut, na każdej ze stron. Po zdjęciu z rusztu posyp koperkiem i pietruszką. Smacznego!

Pieczarki faszerowane z grilla - ciekawy smak i wiele możliwości

Decydując się na pieczarki z grilla, można je przyrządzić również w wersji faszerowanej. Idealnym połączeniem będzie wykorzystanie innych warzywnych składników. Im więcej warzyw na grillu, tym lepiej dla ciebie i pozostałych biesiadników.

Składniki:

  • 6-7 dużych pieczarek
  • pomidory suszone - 6-7 sztuk
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.
Faszerowane pieczarki z grilla - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Faszerowane pieczarki z grilla - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pieczarki, osusz je i usuń korzonki.
  2. Oprósz środek solą i pieprzem.
  3. Wykonaj w kapeluszu kilka dziurek przy pomocy patyczka do szaszłyków. Ten sposób pozwoli pozbyć się nadmiaru wody.
  4. Wymieszaj w misce pokrojone suszone pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę, starty żółty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Każdą pieczarkę wypełnij farszem.
  7. Ułóż pieczarki na tacce nadzianą stroną do góry. Smaż je przez około 10-15 minut. W pierwszej fazie pieczenia użyj pokrywki, a dalej grilluj już bez pokrywki. Smacznego!

Nie masz czasu na grillowanie? Przygotuj podudzia z kurczaka z piekarnika. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także