Pieczarki z grilla znikają szybciej niż pieczone kiełbaski. Takie są pyszne!

Tej recepturze nie oprą się nawet najbardziej skrajnie mięsożerni grillowi wyjadacze. Wciel przepis w życie i sam się przekonaj, że pieczarki z grilla potrafią stanowić sedno tego kulinarnego sportu. Po prostu pycha!

Pieczarki z grilla. Nikt się im nie oprze!Pieczarki z grilla. Nikt się im nie oprze!
Źródło zdjęć: © Canva | Sofiia Potanina

Każdy fan grillowania wie doskonale, że nie samo mięso stanowi o udanej uczcie. I chociaż sami zwykle nie możemy się oprzeć dobrze zamarynowanej karkówce z grilla, to w tym roku to nie na nią czekamy jak na zbawienie. Nie możemy się doczekać, aż na ruszt trafią bowiem... pieczarki. Już wkrótce sam się przekonasz, że nie chodzi tu wcale o zmianę jadłospisu na wegański, lecz zwykły kulinarny pragmatyzm. Pieczarki z grilla są przepyszne, lekkie, aromatyczne i — na dodatek — zdrowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polacy testowali majonezy, nie znając nazwy. Który wypadł najlepiej?

Oczywiście rzeczone grzyby nie mogą trafić na ruszt ot tak. Najpierw musimy odpowiednio je przygotować. Potrzebne nam będą proste i tanie przyprawy: masło, sól czosnkowa (można też użyć sosu sojowego, który doda pieczarkom apetycznego koloru), pieprz i natka pietruszki. Proste? Wyjątkowo. Smaczne? Niebotycznie. Sam się przekonasz! Rozpalaj grilla i do dzieła!

Pieczarki z grilla

Składniki:

  • pieczarki,
  • sól czosnkowa (opcjonalnie lub dodatkowo: sos sojowy),
  • masło,
  • natka pietruszki,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczarki z grilla - według tego przepisu są najlepsze!
Pieczarki z grilla - według tego przepisu są najlepsze! © Canva | Alexandr Milodan
  1. Pieczarki umyj. Pamiętaj, że nie musisz ich obierać. Odetnij natomiast zbyt długie nóżki.
  2. Teraz przełóż masło do rondelka. Rozpuść je, dodaj sól czosnkową, posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz. Wlej również odrobinę sosu sojowego, żeby pieczarki nabrały ciemnego koloru. Pamiętaj, że jest on bardzo słony, dlatego jeśli korzystasz z tego sosu, zmniejsz ilość użytej soli czosnkowej.
  3. Tak przygotowanym sosem posmaruj pieczarki. Następnie ponadziewaj grzyby na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków.
  4. Pieczarki muszą teraz trafić na rozgrzany ruszt. Grilluj je z każdej strony, aż zrobią się miękkie i zarumienione. Cierpliwości: to może zająć nawet 15-20 minut. Warto jednak poczekać, o czym — mamy nadzieję — niedługo sam się przekonasz. Te pieczarki z grilla smakują po prostu bosko!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze