PrzepisGrillPieczarki z grilla znikają szybciej niż pieczone kiełbaski. Takie są pyszne!

Pieczarki z grilla znikają szybciej niż pieczone kiełbaski. Takie są pyszne!

Pieczarki z grilla. Nikt się im nie oprze!
Pieczarki z grilla. Nikt się im nie oprze!
Źródło zdjęć: © Canva | Sofiia Potanina

07.04.2024 11:41, aktual.: 07.04.2024 12:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tej recepturze nie oprą się nawet najbardziej skrajnie mięsożerni grillowi wyjadacze. Wciel przepis w życie i sam się przekonaj, że pieczarki z grilla potrafią stanowić sedno tego kulinarnego sportu. Po prostu pycha!

Każdy fan grillowania wie doskonale, że nie samo mięso stanowi o udanej uczcie. I chociaż sami zwykle nie możemy się oprzeć dobrze zamarynowanej karkówce z grilla, to w tym roku to nie na nią czekamy jak na zbawienie. Nie możemy się doczekać, aż na ruszt trafią bowiem... pieczarki. Już wkrótce sam się przekonasz, że nie chodzi tu wcale o zmianę jadłospisu na wegański, lecz zwykły kulinarny pragmatyzm. Pieczarki z grilla są przepyszne, lekkie, aromatyczne i — na dodatek — zdrowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczywiście rzeczone grzyby nie mogą trafić na ruszt ot tak. Najpierw musimy odpowiednio je przygotować. Potrzebne nam będą proste i tanie przyprawy: masło, sól czosnkowa (można też użyć sosu sojowego, który doda pieczarkom apetycznego koloru), pieprz i natka pietruszki. Proste? Wyjątkowo. Smaczne? Niebotycznie. Sam się przekonasz! Rozpalaj grilla i do dzieła!

Pieczarki z grilla

Składniki:

  • pieczarki,
  • sól czosnkowa (opcjonalnie lub dodatkowo: sos sojowy),
  • masło,
  • natka pietruszki,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczarki z grilla - według tego przepisu są najlepsze!
Pieczarki z grilla - według tego przepisu są najlepsze!© Canva | Alexandr Milodan
  1. Pieczarki umyj. Pamiętaj, że nie musisz ich obierać. Odetnij natomiast zbyt długie nóżki.
  2. Teraz przełóż masło do rondelka. Rozpuść je, dodaj sól czosnkową, posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz. Wlej również odrobinę sosu sojowego, żeby pieczarki nabrały ciemnego koloru. Pamiętaj, że jest on bardzo słony, dlatego jeśli korzystasz z tego sosu, zmniejsz ilość użytej soli czosnkowej.
  3. Tak przygotowanym sosem posmaruj pieczarki. Następnie ponadziewaj grzyby na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków.
  4. Pieczarki muszą teraz trafić na rozgrzany ruszt. Grilluj je z każdej strony, aż zrobią się miękkie i zarumienione. Cierpliwości: to może zająć nawet 15-20 minut. Warto jednak poczekać, o czym — mamy nadzieję — niedługo sam się przekonasz. Te pieczarki z grilla smakują po prostu bosko!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także