Pieczone tofu w pikantnej marynacie. Smak nie do podrobienia
Dziś mamy dla was genialny przepis na pieczone tofu. Kluczem do sukcesu jest fantastyczna marynata, która zamieni mdłe tofu w prawdziwe kulinarne arcydzieło. Tę marynatę możecie również wykorzystać do marynowania mięs i warzyw.
22.01.2023 08:00
Wiele osób nie przepada za tofu. A to duży błąd, ponieważ ten "twarożek" produkowany z soi, jest świetnym zamiennikiem mięsa. Ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka i świetnie komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej. Tofu, ze względu na swój neutralny smak, może być bazą deserów i ciast. Sprawdzi się też jako składnik zup, sałatek, zapiekanek, gulaszy czy dań z makaronem. Przepis na pieczone tofu poleca autorka bloga Kwelka gotuje.
Polecamy też przepis na warzywną zupę z patisonem i fasolką z bloga Kwelka gotuje.
Pieczone tofu - przepis
Składniki:
• 1 opakowanie tofu naturalnego,
• 20 g oleju lub oliwy,
• 2 łyżki sosu sojowego,
• 3 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego lub pesto z pomidorów,
• po pół łyżeczki słodkiej papryki i ostrej papryki,
• 3 suszone daktyle lub śliwki,
• 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
Jak przygotować pieczone tofu? Na początek składniki pikantnej marynaty zblenduj na gładką pastę. Tofu ponacinaj na krzyż (tak jak mięso) i nasmaruj je dokładnie marynatą. Odstaw je na godzinę lub dłużej. Piecz przez ok. 20 min w temp. 180 stopni C. bez przykrycia. Następnie przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 min.
Tak przygotowane tofu wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło i zimno. Propozycja podania: kasza z grzybami, smażone pieczarki z tłuczonymi ziemniakami, pieczone lub gotowane buraczki z kozim serem i orzechami. Pieczone tofu przechowuj w lodówce przez 2-3 dni.
Zapraszamy na nasz kanał YouTube. Znajdziecie tam przepis na domową galaretkę wieprzową w słoiku: