PrzepisCiastaPiekę to ciasto na okrągło. Córka Sułtana za każdym razem robi furorę

Piekę to ciasto na okrągło. Córka Sułtana za każdym razem robi furorę

Jeśli z sernika skrupulatnie wyciągasz rodzynki, to Córkę Sułtana lepiej omijaj z daleka. Poza czekoladowym biszkoptem i kremem znajdują się tutaj suszone winogrona.

Córka Sułtana to ciasto na każdą okazję
Córka Sułtana to ciasto na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Córka Sułtana to deser, który pokochają miłośnicy bakalii. Przepis jest bardzo prosty i poradzi sobie nawet osoba, która niekoniecznie na co dzień rwie się do pieczenia. Wystarczy biszkopt, budyniowy krem, rodzynki i solidna porcja czekoladowej polewy, by zachwycić gości wyjątkowym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Ciasto Córka Sułtana - przepis na deser z rodzynkami

Rodzynki sułtańskie to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich smaków. Wśród innych rodzajów rodzynków wyróżniają się wyjątkową słodyczą, która pozbawiona jest charakterystycznej kwaskowatości. To właśnie ta cecha sprawia, że są tak uwielbiane przez wiele osób. Często trafiają do serników, keksów, czy kultowego w czasach PRL kremu sułtańskiego.

Córka Sułtana z rodzynkami
Córka Sułtana z rodzynkami© Adobe Stock

W tym przepisie są składnikiem polewy, urozmaicając prosty biszkopt i krem budyniowy. To przepis dla dorosłych, bo jest tam również dodatek rumu. Możesz go jednak pominąć i przygotować deser bez limitów wiekowych.

Składniki:

Biszkopt

  • 6 jaj,
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao,
  • 60 ml oleju,
  • szczypta soli,
  • dżem porzeczkowy.

Masa budyniowa:

  • 3 budynie czekoladowe bez cukru,
  • 750 ml mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 250 g miękkiego masła.

Polewa z rodzynkami:

  • 400 g rodzynek,
  • 400 ml rumu,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki zalej rumem i odstaw na dobę. Możesz rum zastąpić również wódką.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  3. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj obie mąki, proszek do pieczenia, kakao i dokładnie zmiksuj, wlewając przy tym powoli olej.
  4. Delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.
  5. Masę przelej do blaszki o wymiarach ok. 25 × 40 cm lub do tortownicy.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 20-25 minut, do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  8. Budynie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do nich cukier.
  9. Odstaw do wystudzenia.
  10. Masło ubij na puszystą masę. Na koniec dodawaj stopniowo, po łyżce wystudzonego budyniu.
  11. Czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej wraz z masłem.
  12. Odsącz rodzynki i dodaj do roztopionej czekolady. Zostaw odsączony rum na później.
  13. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części.
  14. Nasącz ponczem lub rumem, posmaruj cienką warstwą dżemu i wyłóż 2/3 masy budyniowej.
  15. Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż pozostały krem budyniowy i polej polewą czekoladową z rodzynkami.
  16. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.

Gotowe ciasto pokrój na kawałki i delektuj się smakiem. Córka Sułtana to deser idealny na specjalne okazje, rodzinne spotkania, urodziny czy imieniny. Smacznego!

Inspiracjeprzepisrodzynki

Wybrane dla Ciebie