PrzepisNie smakują ci rodzynki w serniku? W tej potrawie sprawdzą się doskonale

Nie smakują ci rodzynki w serniku? W tej potrawie sprawdzą się doskonale

W Wigilię warto podać nie tylko ryby i śledzie. Postna kolacja jest doskonałą okazją do posmakowania pysznych wegańskich i wegetariańskich przekąsek w świątecznych wersjach. Warzywa i grzyby zrobione w tradycyjnych sosach z dodatkiem suszonych owoców oraz przypraw korzennych to nie tylko ciekawe doświadczenie kulinarne, ale także ukłon w stronę osób, które nie jedzą mięsa. Moją ulubioną potrawą obok seleryby po grecku są boczniaki po kaszubsku. Jednak zamiast śliwek, dodaję rodzynki.

Boczniaki po kaszubsku zastąpią rybę na Wigilii wegańskiej
Boczniaki po kaszubsku zastąpią rybę na Wigilii wegańskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Słodkie, suszone owoce nie każdemu pasują w serniku, ale w kompozycji ze smażoną cebulą, sosem pomidorowym i odrobiną przypraw korzennych wypadają wybornie. Okazuje się, że taki sos pasuje nie tylko do popularnych śledzi, ale także do smażonych lub pieczonych bakłażanów czy boczniaków. W mojej wersji grzyby występują w chrupiącej panierce, co sprawia, że przekąska jest bardziej wyrazista i pożywna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki – wegetariański zamiennik mięsa

Coraz bardziej popularne boczniaki to kluczowy składnik diety wegetariańskiej. Grzyby są bogate w białko roślinne, witaminy z grupy B i minerały, takie jak potas, fosfor i selen, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają niewielką ilość kalorii, więc sprawdzają się także u osób na diecie odchudzającej. Spora ilość błonnika zapewnia uczucie sytości i pozytywnie wpływa na procesy trawienne. 

Zaczynam od przygotowania grzybów

Zanim wymieszam boczniaki z pysznym sosem pomidorowy, moczę je w marynacie, aby nabrały soczystości i smaku. Kroję w paski, przekładam plasterkami cebuli, dodaję 2 liście laurowe i zalewam mlekiem. Odkładam do lodówki na 2-3 godziny.

Namoczone grzyby odsączam z zalewy, a następnie obtaczam w panierce. Przygotowuję 3 talerze – z mąką, rozkłóconym jajkiem i bułką tartą. Do jajka dodaję sól, pieprz i odrobinę ostrej papryki. Kolejno maczam boczniaki w mące, jajku i bułce. Smażę na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.

Przepis na boczniaki po kaszubsku

Sos jest zaczerpnięty z przepisu na śledzie po kaszubsku, jednak został wzbogacony o rodzynki i przyprawy korzenne. 

Składniki:

  • 500 g usmażonych boczniaków,
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 4-5 goździków,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 100 g rodzynek.

Wykonanie:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w pióra. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Gdy będzie miękka, dodaj sos pomidorowy i przyprawy.
  3. Na koniec wrzuć rodzynki. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  4. W salaterce ułóż warstwowo smażone boczniaki i sos pomidorowy z rodzynkami. Wierzch przykryj sosem.

Potrawę możesz podać też w wersji na ciepło. W podobny sposób zrobisz bakłażany po kaszubsku. Świetnie wyglądają pieczone paski bakłażana zwinięte w roladki z pomidorowym farszem w środku.

Wybrane dla Ciebie