Nie smakują ci rodzynki w serniku? W tej potrawie sprawdzą się doskonale
W Wigilię warto podać nie tylko ryby i śledzie. Postna kolacja jest doskonałą okazją do posmakowania pysznych wegańskich i wegetariańskich przekąsek w świątecznych wersjach. Warzywa i grzyby zrobione w tradycyjnych sosach z dodatkiem suszonych owoców oraz przypraw korzennych to nie tylko ciekawe doświadczenie kulinarne, ale także ukłon w stronę osób, które nie jedzą mięsa. Moją ulubioną potrawą obok seleryby po grecku są boczniaki po kaszubsku. Jednak zamiast śliwek, dodaję rodzynki.
Słodkie, suszone owoce nie każdemu pasują w serniku, ale w kompozycji ze smażoną cebulą, sosem pomidorowym i odrobiną przypraw korzennych wypadają wybornie. Okazuje się, że taki sos pasuje nie tylko do popularnych śledzi, ale także do smażonych lub pieczonych bakłażanów czy boczniaków. W mojej wersji grzyby występują w chrupiącej panierce, co sprawia, że przekąska jest bardziej wyrazista i pożywna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Boczniaki – wegetariański zamiennik mięsa
Coraz bardziej popularne boczniaki to kluczowy składnik diety wegetariańskiej. Grzyby są bogate w białko roślinne, witaminy z grupy B i minerały, takie jak potas, fosfor i selen, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają niewielką ilość kalorii, więc sprawdzają się także u osób na diecie odchudzającej. Spora ilość błonnika zapewnia uczucie sytości i pozytywnie wpływa na procesy trawienne.
Zaczynam od przygotowania grzybów
Zanim wymieszam boczniaki z pysznym sosem pomidorowy, moczę je w marynacie, aby nabrały soczystości i smaku. Kroję w paski, przekładam plasterkami cebuli, dodaję 2 liście laurowe i zalewam mlekiem. Odkładam do lodówki na 2-3 godziny.
Namoczone grzyby odsączam z zalewy, a następnie obtaczam w panierce. Przygotowuję 3 talerze – z mąką, rozkłóconym jajkiem i bułką tartą. Do jajka dodaję sól, pieprz i odrobinę ostrej papryki. Kolejno maczam boczniaki w mące, jajku i bułce. Smażę na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
Przepis na boczniaki po kaszubsku
Sos jest zaczerpnięty z przepisu na śledzie po kaszubsku, jednak został wzbogacony o rodzynki i przyprawy korzenne.
Składniki:
- 500 g usmażonych boczniaków,
- 2 cebule,
- olej do smażenia,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 4-5 goździków,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 100 g rodzynek.
Wykonanie:
- Obierz cebulę i pokrój ją w pióra. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Gdy będzie miękka, dodaj sos pomidorowy i przyprawy.
- Na koniec wrzuć rodzynki. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- W salaterce ułóż warstwowo smażone boczniaki i sos pomidorowy z rodzynkami. Wierzch przykryj sosem.
Potrawę możesz podać też w wersji na ciepło. W podobny sposób zrobisz bakłażany po kaszubsku. Świetnie wyglądają pieczone paski bakłażana zwinięte w roladki z pomidorowym farszem w środku.