W grudniu zajadamy na potęgę, ale mało kto wie, jak dokładnie wpływają na organizm
Wokół spożywania śledzi narosło wiele mitów. Wiele osób z nich rezygnuje, mówiąc, że są tłuste i ciężkostrawne. Tymczasem dietetycy zwracają uwagę na pozytywne właściwości śledzi. Okazuje się, że świąteczny przysmak jest o wiele zdrowszy niż popularny łosoś czy tuńczyk. Następnym razem 2 razy się zastanów, zanim skrytykujesz wigilijną przystawkę.
05.12.2024 12:46
Najzdrowsze są świeże śledzie przygotowane na parze lub w piekarniku. W takim wydaniu jednak rzadko pojawiają się na polskich stołach. Najczęściej sięgamy po filety z solanki. Duża ilość soli nie wpływa pozytywnie na organizm, więc niezbędne jest moczenie ryby, aby ograniczyć stężenie sodu. Osoby chorujące na nadciśnienie lub przyjmujące leki na depresję powinny uważać na śledzie marynowane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy śledzie są tłuste i ciężkostrawne?
Czas rozprawić się z popularnym mitem. Chociaż śledzie faktycznie zawierają duża ilość kwasów tłuszczowych, w większość są to zdrowe nienasycone tłuszcze omega-3, które wspierają pracę serca i mózgu. Te niewielkie ryby morskie są też bogate w witaminy A, D, E, a także witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy. Regularne spożywanie śledzi pomoże ci zadbać o zdrowe serce i układ krążenia dzięki obecności potasu, żelaza i cynku.
Może tak się zdarzyć, że po spożyciu śledzi poczujesz się ciężko, ale nie jest to wina samych filetów, tylko sposobu ich obróbki i dodatkowych składników. Ciężka marynata octowa z dodatkiem cebuli znacznie bardziej obciąża żołądek niż same śledzie.
Alergicy i osoby chorujące na depresję powinny uważać na śledzie wędzone, które zawierają więcej histaminy. W solonych śledziach również znajdują się duże ilości histaminy i tyraminy, która z kolei nie jest wskazana przy nadciśnieniu. Jednak moczenie filetów znacznie obniża poziom amin. Pomagają też dodatki, takie jak ziemniaki, jajko czy zielony groszek.
Śledzie a zawartość metali ciężkich
Chociaż śledzie mogą zawierać śladowe ilości metali ciężkich, ich poziom jest zazwyczaj niski, a na pewno o wiele mniejszy niż w potężnych rybach, takich jak łosoś czy tuńczyk. Śledzie poławiane w celach konsumpcyjnych żyją krótko, ok. 2 lat. W tym czasie ich mięso nie zdąży jeszcze wchłonąć dużej ilości metali ciężkich.
Jednak warto zachować ostrożność. Żeby ograniczyć ilość szkodliwych substancji, dobrze jest wybierać ryby pochodzące z kontrolowanych i czystych wód oceanicznych, jak Morze Norweskie i Atlantyk. Warto spojrzeć na certyfikat jakości.
Jak przygotować zdrowe śledzie na Wigilię?
Dobrym pomysłem jest przygotowanie śledzi w oleju lnianym lub oliwie z oliwek. Możesz skorzystać z przepisu na śledzie z suszonymi pomidorami lub przygotować jest z dodatkiem suszonych śliwek i przypraw korzennych. Odmoczone płaty świetnie smakują i są zdrowe podane z jogurtem i dodatkami, na przykład z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i jabłkiem.
Śledzie nie powinny nikomu zaszkodzić zmieszane w kolorowych sałatkach. Jednak w popularnym śledziu pod pierzynką warto ograniczyć ilość majonezu. Może pomyślisz o tym, aby zastąpić go lżejszym składnikiem, na przykład jogurtem greckim? Niestandardowym, ale zdrowym pomysłem jest podanie na Wigilię pieczonych śledzi. Jak to zrobić? Świeże lub odmoczone filety wystarczy zamarynować w oliwie i ziołach. Wstawiasz je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut i masz już gotowe danie.