W grudniu zajadamy na potęgę, ale mało kto wie, jak dokładnie wpływają na organizm

Wokół spożywania śledzi narosło wiele mitów. Wiele osób z nich rezygnuje, mówiąc, że są tłuste i ciężkostrawne. Tymczasem dietetycy zwracają uwagę na pozytywne właściwości śledzi. Okazuje się, że świąteczny przysmak jest o wiele zdrowszy niż popularny łosoś czy tuńczyk. Następnym razem 2 razy się zastanów, zanim skrytykujesz wigilijną przystawkę.

Mało kto wie, że śledzie są o wiele zdrowsze niż łosośMało kto wie, że śledzie są o wiele zdrowsze niż łosoś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najzdrowsze są świeże śledzie przygotowane na parze lub w piekarniku. W takim wydaniu jednak rzadko pojawiają się na polskich stołach. Najczęściej sięgamy po filety z solanki. Duża ilość soli nie wpływa pozytywnie na organizm, więc niezbędne jest moczenie ryby, aby ograniczyć stężenie sodu. Osoby chorujące na nadciśnienie lub przyjmujące leki na depresję powinny uważać na śledzie marynowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Czy śledzie są tłuste i ciężkostrawne?

Czas rozprawić się z popularnym mitem. Chociaż śledzie faktycznie zawierają duża ilość kwasów tłuszczowych, w większość są to zdrowe nienasycone tłuszcze omega-3, które wspierają pracę serca i mózgu. Te niewielkie ryby morskie są też bogate w witaminy A, D, E, a także witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy. Regularne spożywanie śledzi pomoże ci zadbać o zdrowe serce i układ krążenia dzięki obecności potasu, żelaza i cynku.

Może tak się zdarzyć, że po spożyciu śledzi poczujesz się ciężko, ale nie jest to wina samych filetów, tylko sposobu ich obróbki i dodatkowych składników. Ciężka marynata octowa z dodatkiem cebuli znacznie bardziej obciąża żołądek niż same śledzie.

Alergicy i osoby chorujące na depresję powinny uważać na śledzie wędzone, które zawierają więcej histaminy. W solonych śledziach również znajdują się duże ilości histaminy i tyraminy, która z kolei nie jest wskazana przy nadciśnieniu. Jednak moczenie filetów znacznie obniża poziom amin. Pomagają też dodatki, takie jak ziemniaki, jajko czy zielony groszek.

Śledzie a zawartość metali ciężkich

Chociaż śledzie mogą zawierać śladowe ilości metali ciężkich, ich poziom jest zazwyczaj niski, a na pewno o wiele mniejszy niż w potężnych rybach, takich jak łosoś czy tuńczyk. Śledzie poławiane w celach konsumpcyjnych żyją krótko, ok. 2 lat. W tym czasie ich mięso nie zdąży jeszcze wchłonąć dużej ilości metali ciężkich.

Jednak warto zachować ostrożność. Żeby ograniczyć ilość szkodliwych substancji, dobrze jest wybierać ryby pochodzące z kontrolowanych i czystych wód oceanicznych, jak Morze Norweskie i Atlantyk. Warto spojrzeć na certyfikat jakości.

Jak przygotować zdrowe śledzie na Wigilię?

Dobrym pomysłem jest przygotowanie śledzi w oleju lnianym lub oliwie z oliwek. Możesz skorzystać z przepisu na śledzie z suszonymi pomidorami lub przygotować jest z dodatkiem suszonych śliwek i przypraw korzennych. Odmoczone płaty świetnie smakują i są zdrowe podane z jogurtem i dodatkami, na przykład z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i jabłkiem.

Śledzie nie powinny nikomu zaszkodzić zmieszane w kolorowych sałatkach. Jednak w popularnym śledziu pod pierzynką warto ograniczyć ilość majonezu. Może pomyślisz o tym, aby zastąpić go lżejszym składnikiem, na przykład jogurtem greckim? Niestandardowym, ale zdrowym pomysłem jest podanie na Wigilię pieczonych śledzi. Jak to zrobić? Świeże lub odmoczone filety wystarczy zamarynować w oliwie i ziołach. Wstawiasz je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut i masz już gotowe danie.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀