Pierogi w jesiennym klimacie, koneserzy jedzą je na okrągło. W farszu znajdziesz nietypowe mięso
Jesień zbliża się dużymi krokami, zresztą możemy to zaobserwować za oknem. Taka jesienna aura zachęca do tego, by przygotować coś pysznego i rozgrzewającego. Warto więc wykorzystać okazje i zrobić pyszny posiłek z jesiennych produktów. Dzisiaj zdradzamy jak zrobić pierogi wypełnione farszem z dyni i karkówki.
16.09.2022 12:27
Pierogi są pysznym sposobem na posiłek dla całej rodziny, a ich najróżniejsze wersje zachęcają do próbowania nowych smaków. Tym razem pokazujemy, jak sporządzić jesienną wersję tego przysmaku, którego farsz zachwyca niesamowitą kompozycją smaków.
Pierogi z farszem z dyni i karkówki
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki krupczatki
- 500 ml zimnej wody
- 6 łyżek oleju
Farsz:
- 1 kg karkówki
- 500 g dyni
- 2 garście suszonych prawdziwków
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki wywaru z gotowania karkówki
- 1 czubata łyżka musztardy
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Dodatkowo:
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania składników na farsz. Pierwszym krokiem będzie ugotowanie mięsa. Karkówkę umieść w wodzie z dodatkiem soli, ziela angielskiego, czosnku i liścia laurowego. Po ugotowaniu jej dokładnie ją wystudź i pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj na małe kawałki, a dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na 30 minut, a następnie ugotuj. Po ugotowaniu odcedź i przestudź. Pokrojoną wcześniej cebulę i startą dynie przesmaż na patelni z dodatkiem oleju.
Usmażone warzywa przełóż do miski i poczekaj, aż wystygną. Grzyby i karkówkę dokładnie zmiel i dodaj do dyniowej masy. Całość przypraw i wymieszaj z posiekaną pietruszką przy pomocy łyżki. Nadzienie gotowe, wiec możemy wziąć się za zrobienie ciasta na pierogi. Ciasto na pierogi to nic trudnego. Przygotuj blat kuchenny i wszystkie składniki. Mąkę łącz stopniowo z olejem i wodą oraz wszystko zagniataj. Wyrabiaj ciasto do momentu, kiedy będzie elastyczne.
Następnie pokrój je na porcje i wałkuj na cienkie placki, z których będzie można wyciąć okręgi. Wykrój kółka z ciasta przy pomocy szklanki. Dobrze, aby miały średnice około 10 centymetrów. Na każde kółko ułóż farsz i zaklej je. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż do momentu wypłynięcia.
Jeśli jesteś fanem pierogów, to dobrze trafiłeś. Mamy na to danie jeszcze 5 sposobów. Dokładny przepis krok po kroku znajdziesz na naszym YouTube.