PrzepisPierogi w jesiennym klimacie, koneserzy jedzą je na okrągło. W farszu znajdziesz nietypowe mięso

Pierogi w jesiennym klimacie, koneserzy jedzą je na okrągło. W farszu znajdziesz nietypowe mięso

Pierogi w jesiennym klimacie, koneserzy jedzą je na okrągło. W farszu znajdziesz nietypowe mięso
Paulina

16.09.2022 12:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesień zbliża się dużymi krokami, zresztą możemy to zaobserwować za oknem. Taka jesienna aura zachęca do tego, by przygotować coś pysznego i rozgrzewającego. Warto więc wykorzystać okazje i zrobić pyszny posiłek z jesiennych produktów. Dzisiaj zdradzamy jak zrobić pierogi wypełnione farszem z dyni i karkówki. 

Pierogi są pysznym sposobem na posiłek dla całej rodziny, a ich najróżniejsze wersje zachęcają do próbowania nowych smaków. Tym razem pokazujemy, jak sporządzić jesienną wersję tego przysmaku, którego farsz zachwyca niesamowitą kompozycją smaków.

Pierogi z farszem z dyni i karkówki

Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com
Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 500 ml zimnej wody
  • 6 łyżek oleju

Farsz:

  • 1 kg karkówki
  • 500 g dyni
  • 2 garście suszonych prawdziwków
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania karkówki
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Dodatkowo:

  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com
Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania składników na farsz. Pierwszym krokiem będzie ugotowanie mięsa. Karkówkę umieść w wodzie z dodatkiem soli, ziela angielskiego, czosnku i liścia laurowego. Po ugotowaniu jej dokładnie ją wystudź i pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj na małe kawałki, a dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na 30 minut, a następnie ugotuj. Po ugotowaniu odcedź i przestudź. Pokrojoną wcześniej cebulę i startą dynie przesmaż na patelni z dodatkiem oleju.

Usmażone warzywa przełóż do miski i poczekaj, aż wystygną. Grzyby i karkówkę dokładnie zmiel i dodaj do dyniowej masy. Całość przypraw i wymieszaj z posiekaną pietruszką przy pomocy łyżki. Nadzienie gotowe, wiec możemy wziąć się za zrobienie ciasta na pierogi. Ciasto na pierogi to nic trudnego. Przygotuj blat kuchenny i wszystkie składniki. Mąkę łącz stopniowo z olejem i wodą oraz wszystko zagniataj. Wyrabiaj ciasto do momentu, kiedy będzie elastyczne.

Następnie pokrój je na porcje i wałkuj na cienkie placki, z których będzie można wyciąć okręgi. Wykrój kółka z ciasta przy pomocy szklanki. Dobrze, aby miały średnice około 10 centymetrów. Na każde kółko ułóż farsz i zaklej je. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż do momentu wypłynięcia.

Jeśli jesteś fanem pierogów, to dobrze trafiłeś. Mamy na to danie jeszcze 5 sposobów. Dokładny przepis krok po kroku znajdziesz na naszym YouTube. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także