Pierogi w jesiennym klimacie, koneserzy jedzą je na okrągło. W farszu znajdziesz nietypowe mięso

Jesień zbliża się dużymi krokami, zresztą możemy to zaobserwować za oknem. Taka jesienna aura zachęca do tego, by przygotować coś pysznego i rozgrzewającego. Warto więc wykorzystać okazje i zrobić pyszny posiłek z jesiennych produktów. Dzisiaj zdradzamy jak zrobić pierogi wypełnione farszem z dyni i karkówki. 

Obrazek
Paulina

Pierogi są pysznym sposobem na posiłek dla całej rodziny, a ich najróżniejsze wersje zachęcają do próbowania nowych smaków. Tym razem pokazujemy, jak sporządzić jesienną wersję tego przysmaku, którego farsz zachwyca niesamowitą kompozycją smaków.

Pierogi z farszem z dyni i karkówki

Obrazek
Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 500 ml zimnej wody
  • 6 łyżek oleju

Farsz:

  • 1 kg karkówki
  • 500 g dyni
  • 2 garście suszonych prawdziwków
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania karkówki
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Dodatkowo:

  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
Obrazek
Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania składników na farsz. Pierwszym krokiem będzie ugotowanie mięsa. Karkówkę umieść w wodzie z dodatkiem soli, ziela angielskiego, czosnku i liścia laurowego. Po ugotowaniu jej dokładnie ją wystudź i pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj na małe kawałki, a dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na 30 minut, a następnie ugotuj. Po ugotowaniu odcedź i przestudź. Pokrojoną wcześniej cebulę i startą dynie przesmaż na patelni z dodatkiem oleju.

Usmażone warzywa przełóż do miski i poczekaj, aż wystygną. Grzyby i karkówkę dokładnie zmiel i dodaj do dyniowej masy. Całość przypraw i wymieszaj z posiekaną pietruszką przy pomocy łyżki. Nadzienie gotowe, wiec możemy wziąć się za zrobienie ciasta na pierogi. Ciasto na pierogi to nic trudnego. Przygotuj blat kuchenny i wszystkie składniki. Mąkę łącz stopniowo z olejem i wodą oraz wszystko zagniataj. Wyrabiaj ciasto do momentu, kiedy będzie elastyczne.

Następnie pokrój je na porcje i wałkuj na cienkie placki, z których będzie można wyciąć okręgi. Wykrój kółka z ciasta przy pomocy szklanki. Dobrze, aby miały średnice około 10 centymetrów. Na każde kółko ułóż farsz i zaklej je. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż do momentu wypłynięcia.

Jeśli jesteś fanem pierogów, to dobrze trafiłeś. Mamy na to danie jeszcze 5 sposobów. Dokładny przepis krok po kroku znajdziesz na naszym YouTube. 

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce