Pierogi po brzegi wypełnione jagodami. Gessler wymienia częsty błąd "masówki"

Idealne pierogi z jagodami to takie, po których zjedzeniu na talerzu zostaje pyszny fioletowy "sosik" wymieszany ze słodką śmietanką. Magda Gessler zdradziła, jakie ma podejście do pełnego farszu w tym daniu.

Magda Gessler opowiedziała o trikach na pierogi z jagodamiMagda Gessler opowiedziała o trikach na pierogi z jagodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pyszności
Magdalena Pomorska

Magda Gessler znana jest z tego, że nie oszczędza na składnikach. Sama przyznała to w rozmowie z reporterką WP Karoliną Motylewską. Zapytana o cenę i dostępność jagód, odpowiada wprost, że obecnie nieliczni zbierają jagody do wykorzystania we własnych kuchniach. A to dziś towar pożądany i dość drogi. Jeśli więc mamy już litr jagód, to najlepiej nie zmarnować ich na kiepskie pierogi. Gwiazda "MasterChef Polska" na planie 14. sezonu programu opowiedziała o patentach na to danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magda Gessler o cenach jagód. Wymienia swoje ulubione danie z tymi owocami

Najlepsze pierogi z jagodami od Magdy Gessler

Dziennikarka Karolina Motylewska zapytała o sposoby na idealne, dobrze nadziane pierogi z jagodami. Okazuje się, że recepta na sowite nadzienie jest prosta. Gessler mówi wprost, że ładujemy do ciasta tyle, ile pomieści.

- Tyle, ile się zmieści (śmiech). Dobrze pocukrzyć normalnym cukrem jagody i włożyć je do środka.

Na komentarz, że w wielu masowo produkowanych, gotowych pierogach tych owoców jest tyle, co kot napłakał, Gessler kwituje od razu, że to kwestia dużej ilości mąki. Jej nadzienie to same owoce. Chociaż zdarza się, że do środka dorzuci dla soczystości odrobinę nabiału.

- Czasami dodaję orzeszek masełka - zdradza swój sekret Magda Gessler.

Przepisy z jagodami od Magdy Gessler

Magda Gessler wymieniła też w rozmowie z Wirtualną Polską kilka innych swoich ulubionych dań. Oprócz wspomnianych pierogów, na pierwszym miejscu bez dwóch zdań ulokowała jagodzianki. Kolejno jagody z cukrem i słodką śmietanką, a jako trzecie na podium znalazły się jagody do... dziczyzny.

To częsty patent restauratorki, który można wychwycić z układania menu w programie "Kuchenne rewolucje". Lubi bowiem łączyć słodycz, a często winność, owoców z jakościowym, pełnym umami mięsem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę