Pierogi po brzegi wypełnione jagodami. Gessler wymienia częsty błąd "masówki"
Idealne pierogi z jagodami to takie, po których zjedzeniu na talerzu zostaje pyszny fioletowy "sosik" wymieszany ze słodką śmietanką. Magda Gessler zdradziła, jakie ma podejście do pełnego farszu w tym daniu.
Magda Gessler znana jest z tego, że nie oszczędza na składnikach. Sama przyznała to w rozmowie z reporterką WP Karoliną Motylewską. Zapytana o cenę i dostępność jagód, odpowiada wprost, że obecnie nieliczni zbierają jagody do wykorzystania we własnych kuchniach. A to dziś towar pożądany i dość drogi. Jeśli więc mamy już litr jagód, to najlepiej nie zmarnować ich na kiepskie pierogi. Gwiazda "MasterChef Polska" na planie 14. sezonu programu opowiedziała o patentach na to danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Magda Gessler o cenach jagód. Wymienia swoje ulubione danie z tymi owocami
Najlepsze pierogi z jagodami od Magdy Gessler
Dziennikarka Karolina Motylewska zapytała o sposoby na idealne, dobrze nadziane pierogi z jagodami. Okazuje się, że recepta na sowite nadzienie jest prosta. Gessler mówi wprost, że ładujemy do ciasta tyle, ile pomieści.
- Tyle, ile się zmieści (śmiech). Dobrze pocukrzyć normalnym cukrem jagody i włożyć je do środka.
Na komentarz, że w wielu masowo produkowanych, gotowych pierogach tych owoców jest tyle, co kot napłakał, Gessler kwituje od razu, że to kwestia dużej ilości mąki. Jej nadzienie to same owoce. Chociaż zdarza się, że do środka dorzuci dla soczystości odrobinę nabiału.
- Czasami dodaję orzeszek masełka - zdradza swój sekret Magda Gessler.
Przepisy z jagodami od Magdy Gessler
Magda Gessler wymieniła też w rozmowie z Wirtualną Polską kilka innych swoich ulubionych dań. Oprócz wspomnianych pierogów, na pierwszym miejscu bez dwóch zdań ulokowała jagodzianki. Kolejno jagody z cukrem i słodką śmietanką, a jako trzecie na podium znalazły się jagody do... dziczyzny.
To częsty patent restauratorki, który można wychwycić z układania menu w programie "Kuchenne rewolucje". Lubi bowiem łączyć słodycz, a często winność, owoców z jakościowym, pełnym umami mięsem.