Pierogi po brzegi wypełnione jagodami. Gessler wymienia częsty błąd "masówki"

Idealne pierogi z jagodami to takie, po których zjedzeniu na talerzu zostaje pyszny fioletowy "sosik" wymieszany ze słodką śmietanką. Magda Gessler zdradziła, jakie ma podejście do pełnego farszu w tym daniu.

Magda Gessler opowiedziała o trikach na pierogi z jagodamiMagda Gessler opowiedziała o trikach na pierogi z jagodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pyszności
Magdalena Pomorska

Magda Gessler znana jest z tego, że nie oszczędza na składnikach. Sama przyznała to w rozmowie z reporterką WP Karoliną Motylewską. Zapytana o cenę i dostępność jagód, odpowiada wprost, że obecnie nieliczni zbierają jagody do wykorzystania we własnych kuchniach. A to dziś towar pożądany i dość drogi. Jeśli więc mamy już litr jagód, to najlepiej nie zmarnować ich na kiepskie pierogi. Gwiazda "MasterChef Polska" na planie 14. sezonu programu opowiedziała o patentach na to danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magda Gessler o cenach jagód. Wymienia swoje ulubione danie z tymi owocami

Najlepsze pierogi z jagodami od Magdy Gessler

Dziennikarka Karolina Motylewska zapytała o sposoby na idealne, dobrze nadziane pierogi z jagodami. Okazuje się, że recepta na sowite nadzienie jest prosta. Gessler mówi wprost, że ładujemy do ciasta tyle, ile pomieści.

- Tyle, ile się zmieści (śmiech). Dobrze pocukrzyć normalnym cukrem jagody i włożyć je do środka.

Na komentarz, że w wielu masowo produkowanych, gotowych pierogach tych owoców jest tyle, co kot napłakał, Gessler kwituje od razu, że to kwestia dużej ilości mąki. Jej nadzienie to same owoce. Chociaż zdarza się, że do środka dorzuci dla soczystości odrobinę nabiału.

- Czasami dodaję orzeszek masełka - zdradza swój sekret Magda Gessler.

Przepisy z jagodami od Magdy Gessler

Magda Gessler wymieniła też w rozmowie z Wirtualną Polską kilka innych swoich ulubionych dań. Oprócz wspomnianych pierogów, na pierwszym miejscu bez dwóch zdań ulokowała jagodzianki. Kolejno jagody z cukrem i słodką śmietanką, a jako trzecie na podium znalazły się jagody do... dziczyzny.

To częsty patent restauratorki, który można wychwycić z układania menu w programie "Kuchenne rewolucje". Lubi bowiem łączyć słodycz, a często winność, owoców z jakościowym, pełnym umami mięsem.

Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów