Pierwszy raz jadłam je na Mazurach. Od tej pory sama robię co chwilę

Roladki wieprzowe smażone jak kotlety schabowe wybiegają ponad standard. Najczęściej takie zawijańce przygotowywane są z piersi kurczaka. Przykładem może być cordon bleu – z serem i szynką w środku – albo bardziej popularny w Polsce dewolaj z roztopionym masłem. Jednak wariant mazurski również ma wiernych fanów, którzy w konkretnej porcji mięsa wieprzowego doceniają pyszne i równie treściwe dodatki.

Nadzienie kotletów mazurskich jest smaczne i sycąceNadzienie kotletów mazurskich jest smaczne i sycące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Schabowe w panierce czy zrazy w klasycznym sosie pieczeniowym – to zestawy, które doskonale znamy z domowej kuchni. Jednak okazuje się, że czasem dobrze jest przełamać rutynę, aby na talerzu zrobiło się ciekawiej. Na północnym-wschodzie naszego kraju możesz skosztować wielu faszerowanych potraw, z farszynkami mazurskimi na czele. Kotlety z jajkiem i szynką w środku okazały się równie przyjemnym zaskoczeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Pomysły na farsze do mięsnych roladek

Rozbitym mięsem wieprzowym, podobnie jak filetami z kurczaka, możesz owinąć wiele różnych składników. Piersi drobiowe są bardziej delikatne, podczas gdy schab to konkretny kawałek mięsa. Dlatego dobrze jest wrzucić do środka coś wilgotnego na zmiękczenie włókien. W kotletach mazurskich znajdziesz jajko ugotowane na twardo, szynkę i ser żółty wymieszane z popularnym sosem pomidorowym.

O wiele częstszym wyborem do roladek wieprzowych jest boczek, cebula i ogórek kiszony, ale nie bój się wyjść poza ten schemat. Do środka możesz włożyć smażony szpinak, suszone pomidory i ser fetę. Dobrym pomysłem są także różnego rodzaju farsze grzybowe lub z dodatkiem grillowanych warzyw.

Przepis na kotlety mazurskie

Roladki możesz usmażyć na patelni jak klasyczne schabowe albo zapiec w piekarniku. Poniżej znajdziesz przepis na wersję w złocistej panierce.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości,
  • sól, pieprz według uznania,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 300 g szynki konserwowej,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie koperek lub natka pietruszki.
  • do panierowania: 3 jajka i bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na plastry i rozbij na kotlety. Każdy oprósz solą i pieprzem.
  2. W dużej misce wymieszaj jajka ugotowane na twardo i starte na tarce o grubych oczkach, pokrojoną w kostkę szynkę konserwową i starty ser żółty.
  3. Dodaj ketchup i szczyptę soli, a jeśli masz ochotę, dorzuć także posiekany koperek lub natkę pietruszki.
  4. Połącz składniki i nałóż na plastry rozbitego schabu.
  5. Zawiń w roladki, a następnie obtocz w jajku i bułce tartej.
  6. Smaż na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯