Pierwszy raz jadłam je na Mazurach. Od tej pory sama robię co chwilę
Roladki wieprzowe smażone jak kotlety schabowe wybiegają ponad standard. Najczęściej takie zawijańce przygotowywane są z piersi kurczaka. Przykładem może być cordon bleu – z serem i szynką w środku – albo bardziej popularny w Polsce dewolaj z roztopionym masłem. Jednak wariant mazurski również ma wiernych fanów, którzy w konkretnej porcji mięsa wieprzowego doceniają pyszne i równie treściwe dodatki.
Schabowe w panierce czy zrazy w klasycznym sosie pieczeniowym – to zestawy, które doskonale znamy z domowej kuchni. Jednak okazuje się, że czasem dobrze jest przełamać rutynę, aby na talerzu zrobiło się ciekawiej. Na północnym-wschodzie naszego kraju możesz skosztować wielu faszerowanych potraw, z farszynkami mazurskimi na czele. Kotlety z jajkiem i szynką w środku okazały się równie przyjemnym zaskoczeniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad
Pomysły na farsze do mięsnych roladek
Rozbitym mięsem wieprzowym, podobnie jak filetami z kurczaka, możesz owinąć wiele różnych składników. Piersi drobiowe są bardziej delikatne, podczas gdy schab to konkretny kawałek mięsa. Dlatego dobrze jest wrzucić do środka coś wilgotnego na zmiękczenie włókien. W kotletach mazurskich znajdziesz jajko ugotowane na twardo, szynkę i ser żółty wymieszane z popularnym sosem pomidorowym.
O wiele częstszym wyborem do roladek wieprzowych jest boczek, cebula i ogórek kiszony, ale nie bój się wyjść poza ten schemat. Do środka możesz włożyć smażony szpinak, suszone pomidory i ser fetę. Dobrym pomysłem są także różnego rodzaju farsze grzybowe lub z dodatkiem grillowanych warzyw.
Przepis na kotlety mazurskie
Roladki możesz usmażyć na patelni jak klasyczne schabowe albo zapiec w piekarniku. Poniżej znajdziesz przepis na wersję w złocistej panierce.
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości,
- sól, pieprz według uznania,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 300 g szynki konserwowej,
- 100 g sera żółtego,
- 2 łyżki ketchupu,
- szczypta soli,
- opcjonalnie koperek lub natka pietruszki.
- do panierowania: 3 jajka i bułka tarta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na plastry i rozbij na kotlety. Każdy oprósz solą i pieprzem.
- W dużej misce wymieszaj jajka ugotowane na twardo i starte na tarce o grubych oczkach, pokrojoną w kostkę szynkę konserwową i starty ser żółty.
- Dodaj ketchup i szczyptę soli, a jeśli masz ochotę, dorzuć także posiekany koperek lub natkę pietruszki.
- Połącz składniki i nałóż na plastry rozbitego schabu.
- Zawiń w roladki, a następnie obtocz w jajku i bułce tartej.
- Smaż na patelni z mocno rozgrzanym olejem.