Zwykłe kotlety nie mają szans. Te z przepisu Ewy Wachowicz robię teraz w każdą niedzielę

Wielu osobom dewolaje kojarzą się z imprezami rodzinnymi w oldschoolowej restauracji. Jednak jak sobie przypomnisz to masełko z ziołami, które wypływa po przekrojeniu kotleta, prawdopodobnie zapragniesz przygotować je w domu. Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu podaje sprawdzony przepis.

Chrupiące i pełne smaku kotlety de volaille Chrupiące i pełne smaku kotlety de volaille
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ezume Images
Anna Galuhn

W Polsce wszyscy mówią na nie dewolaje – to klasyczne danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Historia kotletów sięga XVIII wieku, kiedy francuski kucharz stworzył tę potrawę na dworze cara Rosji Aleksandra I. Nazwa "de volaille" oznacza po prostu "z drobiu", co wskazuje na główny składnik pysznych roladek z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Wariacje na temat klasycznego przepisu

Kotlety de volaille, choć tradycyjnie nadziewane masłem ziołowym, doczekały się wielu różnych wariantów, które sprawiają, że potrawa nigdy się nie nudzi. Popularne są wersje z dodatkiem sera, na przykład mozzarelli czy cheddara, które po roztopieniu tworzą kremowe wnętrze.

Niekiedy roladki wypełnia bogatsze nadzienie – z dodatkiem szynki, szpinaku czy orzechów, które sprawiają, że potrawa nabiera zupełnie nowego wyrazu. Kucharze często eksperymentują z przyprawami, wprowadzając do masła ziołowego czosnek, estragon lub bazylię. Dzięki takim modyfikacjom dewolaje zyskują nowoczesny charakter, zachowując jednocześnie swój klasyczny urok.

Przepis na kotlety de volaille od Ewy Wachowicz

Chrupiąca panierka to zasługa smażenia w mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Autorka przepisu do smażenia wybiera masło klarowane, które charakteryzuje wysoki punkt dymienia.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 100 g solonego masła,
  • pęczek koperku,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz według uznania,
  • masło klarowane do smażenia.

Wykonanie:

  1. Filety przetnij wzdłuż, ale nie do końca. Rozłóż na desce i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem z obydwu stron.
  2. Na każdy kawałek mięsa połóż po 50 g solonego masła i posyp koperkiem.
  3. Zawiń kotlety w rulony, a następnie obtocz w panierce – najpierw w mące, potem w rozkłóconych jajkach wymieszanych z solą, a na końcu w bułce tartej.
  4. Smaż w dużej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇