Zwykłe kotlety nie mają szans. Te z przepisu Ewy Wachowicz robię teraz w każdą niedzielę

Wielu osobom dewolaje kojarzą się z imprezami rodzinnymi w oldschoolowej restauracji. Jednak jak sobie przypomnisz to masełko z ziołami, które wypływa po przekrojeniu kotleta, prawdopodobnie zapragniesz przygotować je w domu. Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu podaje sprawdzony przepis.

Chrupiące i pełne smaku kotlety de volaille Chrupiące i pełne smaku kotlety de volaille
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ezume Images
Anna Galuhn

W Polsce wszyscy mówią na nie dewolaje – to klasyczne danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Historia kotletów sięga XVIII wieku, kiedy francuski kucharz stworzył tę potrawę na dworze cara Rosji Aleksandra I. Nazwa "de volaille" oznacza po prostu "z drobiu", co wskazuje na główny składnik pysznych roladek z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Wariacje na temat klasycznego przepisu

Kotlety de volaille, choć tradycyjnie nadziewane masłem ziołowym, doczekały się wielu różnych wariantów, które sprawiają, że potrawa nigdy się nie nudzi. Popularne są wersje z dodatkiem sera, na przykład mozzarelli czy cheddara, które po roztopieniu tworzą kremowe wnętrze.

Niekiedy roladki wypełnia bogatsze nadzienie – z dodatkiem szynki, szpinaku czy orzechów, które sprawiają, że potrawa nabiera zupełnie nowego wyrazu. Kucharze często eksperymentują z przyprawami, wprowadzając do masła ziołowego czosnek, estragon lub bazylię. Dzięki takim modyfikacjom dewolaje zyskują nowoczesny charakter, zachowując jednocześnie swój klasyczny urok.

Przepis na kotlety de volaille od Ewy Wachowicz

Chrupiąca panierka to zasługa smażenia w mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Autorka przepisu do smażenia wybiera masło klarowane, które charakteryzuje wysoki punkt dymienia.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 100 g solonego masła,
  • pęczek koperku,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz według uznania,
  • masło klarowane do smażenia.

Wykonanie:

  1. Filety przetnij wzdłuż, ale nie do końca. Rozłóż na desce i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem z obydwu stron.
  2. Na każdy kawałek mięsa połóż po 50 g solonego masła i posyp koperkiem.
  3. Zawiń kotlety w rulony, a następnie obtocz w panierce – najpierw w mące, potem w rozkłóconych jajkach wymieszanych z solą, a na końcu w bułce tartej.
  4. Smaż w dużej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje