Ze schabu robię soczyste roladki. Zalewam obłędnie kremowym sosem i zapiekam
Roladki schabowe z piekarnika są świetną alternatywą dla klasycznych smażonych kotletów. Do środka możesz włożyć plasterek żółtego sera, a także warzywa lub boczek. Zwijasz, spinasz wykałaczką i wkładasz do piekarnika. Wychodzą soczyste i kruche, gdy zapieczesz je od razu z sosem.
Mięsne roladki możesz przygotować nie tylko ze schabu, ale także z kurczaka, karkówki lub wołowiny. Z osobnego artykułu dowiesz się, jakie jest najlepsze mięso do rozbijania. Lubisz delikatne dania z wyrazistym przełamającym akcentem? Zrób roladki z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą. Jeśli myślisz o obiedzie w tradycyjnym stylu, przygotuj roladki z karkówki, na przykład z dodatkiem cebuli i grzybów. Do zawijania możesz użyć także wołowiny, do której doskonale pasuje boczek i ogórek kiszony.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny
Dodatki do roladek wieprzowych
Roladki wieprzowe podaj w towarzystwie ulubionych dodatków, które uzupełnią kompozycję na talerzu. Klasycznym wyborem są ziemniaki pieczone z rozmarynem lub gotowane ziemniaki posypane koperkiem. Nie zapomnij o świeżym akcencie – może to być prosta sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych lub chrupiąca surówka z młodej kapusty i ogórków. Dla miłośników tradycji doskonałym uzupełnieniem dania będzie kapusta zasmażana lub modra.
Przepis na roladki wieprzowe z sosem serowym
Jeśli masz więcej czasu, zamarynuj mięso rozbite na kotlety. Natrzyj przyprawami, skrop łyżką olej rzepakowego i wstaw do lodówki, aby skruszało i nabrało smaku.
Składniki:
- 600 g schabu,
- 6 plastrów boczku wędzonego,
- 300 g sera żółtego, np. cheddar,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- 200 ml mleka,
- sól, pieprz do smaku,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- łyżeczka gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
- Mięso pokrój na 6 równych plastrów. Rozbij na kotlety, a następnie natrzyj odrobiną soli, pieprzu i granulowanego czosnku.
- Z sera odkrój 12 plastrów, a pozostały kawałek zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na każdy plaster rozbitego schabu nałóż po plastrze wędzonego boczku i żółtego sera. Zwiń w roladki i zepnij wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas pieczenia. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- W rondelku rozgrzej masło, gdy się roztopi, zmieszaj z mąką, a następnie stopniowo dodawaj mleko. Cały czas mieszaj do uzyskania konsystencji beszamelu.
- Zdejmij sos z palnika i wymieszaj ze startym żółtym serem, szczyptą soli, pieprzu i gałką muszkatołową.
- Gęstym sosem serowym zalej przygotowane roladki. Na wierzchu każdej połóż po plasterku żółtego sera.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.