Ze schabu robię soczyste roladki. Zalewam obłędnie kremowym sosem i zapiekam

Roladki schabowe z piekarnika są świetną alternatywą dla klasycznych smażonych kotletów. Do środka możesz włożyć plasterek żółtego sera, a także warzywa lub boczek. Zwijasz, spinasz wykałaczką i wkładasz do piekarnika. Wychodzą soczyste i kruche, gdy zapieczesz je od razu z sosem.

Roladki z sosem serowym kryją w sobie pyszne dodatkiRoladki z sosem serowym kryją w sobie pyszne dodatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mięsne roladki możesz przygotować nie tylko ze schabu, ale także z kurczaka, karkówki lub wołowiny. Z osobnego artykułu dowiesz się, jakie jest najlepsze mięso do rozbijania. Lubisz delikatne dania z wyrazistym przełamającym akcentem? Zrób roladki z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą. Jeśli myślisz o obiedzie w tradycyjnym stylu, przygotuj roladki z karkówki, na przykład z dodatkiem cebuli i grzybów. Do zawijania możesz użyć także wołowiny, do której doskonale pasuje boczek i ogórek kiszony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny

Dodatki do roladek wieprzowych

Roladki wieprzowe podaj w towarzystwie ulubionych dodatków, które uzupełnią kompozycję na talerzu. Klasycznym wyborem są ziemniaki pieczone z rozmarynem lub gotowane ziemniaki posypane koperkiem. Nie zapomnij o świeżym akcencie – może to być prosta sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych lub chrupiąca surówka z młodej kapusty i ogórków. Dla miłośników tradycji doskonałym uzupełnieniem dania będzie kapusta zasmażana lub modra.

Przepis na roladki wieprzowe z sosem serowym

Jeśli masz więcej czasu, zamarynuj mięso rozbite na kotlety. Natrzyj przyprawami, skrop łyżką olej rzepakowego i wstaw do lodówki, aby skruszało i nabrało smaku.

Składniki:

  • 600 g schabu,
  • 6 plastrów boczku wędzonego,
  • 300 g sera żółtego, np. cheddar,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 ml mleka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej.

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój na 6 równych plastrów. Rozbij na kotlety, a następnie natrzyj odrobiną soli, pieprzu i granulowanego czosnku.
  2. Z sera odkrój 12 plastrów, a pozostały kawałek zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Na każdy plaster rozbitego schabu nałóż po plastrze wędzonego boczku i żółtego sera. Zwiń w roladki i zepnij wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas pieczenia. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  4. W rondelku rozgrzej masło, gdy się roztopi, zmieszaj z mąką, a następnie stopniowo dodawaj mleko. Cały czas mieszaj do uzyskania konsystencji beszamelu.
  5. Zdejmij sos z palnika i wymieszaj ze startym żółtym serem, szczyptą soli, pieprzu i gałką muszkatołową.
  6. Gęstym sosem serowym zalej przygotowane roladki. Na wierzchu każdej połóż po plasterku żółtego sera.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend