Pierwszy raz spróbowałam w Gruzji. Teraz gozinaki robię sama
Jesteś fanem domowych łakoci? Jeśli tak, koniecznie musisz poznać przepis na genialne gozinaki. Kiedy pierwszy raz ich spróbowałam, od razu wiedziałam, że muszę poznać całą recepturę, jak je samodzielnie przygotować. I jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne. Ty z pewnością również sobie poradzisz.
Gozinaki to prawdziwe pyszności w słodkim wydaniu. Deser wywodzi się wprost z kuchni gruzińskiej. Zazwyczaj przygotowuje się go w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Ale, że obecne w nim składniki są łatwo dostępne przez cały rok, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś ten ciekawy deser pojawił się na twoim stole. Bazę całego przepisu stanowią orzechy oraz miód. Brzmi pysznie prawda? A to dopiero początek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować
Gozinaki - przepis krok po kroku
Tak jak już wspomniałam, cała procedura przygotowania pysznych gozinaków jest bardzo prosta. Co więcej, składa się zaledwie z 3 składników. Należy jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach, które w tym przypadku są kluczem do sukcesu. Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 450 g orzechów włoskich (możesz użyć też mieszanki różnych orzechów),
- 200 g miodu (najlepiej sprawdzi się tu jasny miód, np. lipowy),
- 1 łyżka cukru (do przepisu możesz użyć zarówno cukru kryształowego, jak i cukru pudru).
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania orzechów. Możesz zrobić to na dwa sposoby. Prażyć je przez kilka minut na suchej patelni lub wstawić do nagrzanego piekarnika na 8 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wstępnie przygotowane orzechy odstaw do ostygnięcia, po czym zacznij delikatnie pocierać je w dłoni, aby pozbyć się skórki. Na koniec posiekaj je drobno.
- Czas na miód. Przelej produkt do garnka z grubym dnem, po czym podgrzewaj go na małym ogniu tak długo, aż zacznie wrzeć i kipieć. Gotuj go w ten sposób ok. 5 minut, często mieszając zawartość garnka.
- Na koniec zdejmij garnek z palnika i odstaw do ostygnięcia. Zgodnie z gruzińską tradycją ten proces należy powtórzyć dwukrotnie.
- Kiedy miód będzie miał już odpowiednią konsystencję, dodaj do garnka cukier (produkt przyśpieszy proces karmelizacji) oraz orzechy. I tu kolejna istotna kwestia. Musisz dokładnie wymieszać składniki, aby stworzyły idealną całość.
- Gotową mieszankę wylej na drewnianą deskę, którą wcześniej należy zwilżyć zimną wodą. To samo tyczy się drewnianego wałka. Przy jego pomocy rozprowadź masę w taki sposób, aby na koniec uzyskać jednolitą warstwę o grubości ok. 1 cm.
- Gdy masa zacznie robić się twarda, ale będzie jeszcze dosyć ciepła, zacznij kroić mieszankę na mniejsze kawałki.
Pamiętaj, jeśli będziesz za długo zwlekać, domowy łakoć tak bardzo stwardnieje, że podzielenie go na mniejsze kawałki będzie nie lada wyczynem. Pokrojone na mniejsze kawałki gozinaki odstaw do całkowitego ostygnięcia. I to wszystko, smacznego.