NewsyZnany youtuber spróbował pizzy Roberta Makłowicza. Jego opinia powala

Znany youtuber spróbował pizzy Roberta Makłowicza. Jego opinia powala

Pizza Roberta Makłowicza z ekstremalną ilością serów wylądowała w menu restauracji "Casa di Paolo". Specjał postanowił przetestować Krystian Sawicki, znany w mediach społecznościowych jako Mr Kryha. Jak smakuje i ile kosztuje włoski przysmak z grubą warstwą oryginalnej mozzarelli? Jak przygotować taką pizzę w domu? Zobaczcie!

Pizza z ekstremalną ilością sera według przepisu Roberta Makłowicza - Pyszności; Fot. TikTik: MrKryha (screenshot)
Pizza z ekstremalną ilością sera według przepisu Roberta Makłowicza - Pyszności; Fot. TikTik: MrKryha (screenshot)

13.06.2023 | aktual.: 13.06.2023 14:12

Dla Mr Kryhy, popularnego internetowego twórcy testowanie takich specjałów to chleb powszedni. Sawicki zgromadził niemałą publiczność, z którą dzieli się kulinarnymi podbojami, głównie skupiającymi się na szeroko pojętym fast foodzie. Na jego kanale znajdziemy mnóstwo nagrań, dotyczących wszelkiego rodzaju „naj”: zarówno najtańszego ulicznego jedzenia, jak i najdroższego kraftowego kebaba w Polsce. Testował i najdroższą pizzę w Polsce, i największą. Teraz przyszedł czas na tę autorstwa Roberta Makłowicza. Jak smakuje ekstremalnie serowy placek receptury znanego kulinarnego znawcy?

Mr Kryha próbuje pizzy Roberta Makłowicza

Mr Kryha postanowił przetestować pizzę przyrządzoną według oryginalnego przepisu Roberta Makłowicza. W tym celu odwiedził nadmorską miejscowość - Redę, a tam ucztował się w małym lokalu "Casa di Paolo". Na początku b.r. w tej samej restauracji nagrywał filmik na temat najdroższej pizzy w Polsce (kosztowała niecałe 800 zł, wśród dodatków był kawior z jesiotra syberyjskiego, homar gotowany w białym winie, świeża trufla i jadalne złoto).

Tym razem youtubera poczęstowano włoską pizzą z niebotyczną ilością serów, oliwą i bazylią. Oryginalna receptura Makłowicza wskazuje, by na pizzy ułożyć ciasno grube plastry mozzarelli i pokryć ją sporą ilością tartego twardego sera. W "Casa di Paolo" pizzę zaserwowano z dodatkiem oryginalnej mozzarelli di bufala i serem Grana Padano. Mr Kryha podzielił się w mediach społecznościowych wrażeniami na temat smakołyku.

- Trzeba powiedzieć, że pizza rzeczywiście jest soczysta, chociaż uważam, że smak tej mozzarelli jest dosyć specyficzny i mocno przygniatający w tej ilości. Dodatkowo tutaj istotną rolę odgrywa ciasto. W tym przypadku ciasto jest bardzo cienkie i delikatnie chrupiące na brzegach - skomentował. - Koszt samych składników na tę pizzę wynosi ok. 60 zł - dodaje.

W "Casa di Paolo" taką pizzę zjemy za 89 zł. Jak wskazuje sam właściciel lokalu w jednym z wideo udostępnionych na TikToku, na pizzy Makłowicza ląduje poczwórna porcja mozzarelli di bufala. Tym samym koszt samych składników dania wynosi ponad 50 zł. Jak jednak stwierdza w swoim wideo sam Makłowicz, taką pizzę bez problemu zrobimy w domu i niekoniecznie musimy sięgać po oryginalną mozzarellę, ta z mleka krowiego też się sprawdzi. Zobaczcie przepis.

Mr Kryha i pizza według przepisu Roberta Makłowicza - Pyszności; Fot. TikTik: MrKryha (screenshot)
Mr Kryha i pizza według przepisu Roberta Makłowicza - Pyszności; Fot. TikTik: MrKryha (screenshot)

Pizza Roberta Makłowicza z ekstremalną ilością sera. Przepis

Składniki:

  • 320 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • jedno opakowanie (ok. 14 gramów) drożdży instant,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 500 g mąki typ 00 lub do pizzy,
  • 6 kulek mozzarelli (na trzy pizze)
  • Pecorino Romano lub inny twardy ser (Grana Padano, parmezan)
  • sos pomidorowy do pizzy

Przygotowanie:

  1. Zrób zaczyn: ciepłą wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Odstaw, aż na zaczynie zacznie tworzyć się pianka.
  2. Mąkę połącz z solą. Jeśli używasz urządzenia do wyrabiania ciasta, wsyp mąkę z solą do misy blendera, wlej zaczyn i mieszaj całość na niskich obrotach.
  3. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dosypuj stopniowo do zaczynu mąkę i wyrabiaj ciasto.
  4. Podczas wyrabiania ciasta dodaj do niego łyżkę oliwy. Ciasto powinno być elastyczne oraz nie kleić się do rąk.
  5. Przygotuj dużą miskę i wysmaruj jej dno oliwą. Odłóż kulę ciasta do miski i przykryj ją folią spożywczą lub zwilżoną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny.
  6. Po tym czasie oprósz blat mąką. Przełóż ciasto na blat, delikatnie je ugnieć, podziel na trzy części i uformuj w kule. Przykryj je i odstaw na godzinę, by odpoczęły.
  7. Po godzinie kule uformuj w placki dłońmi.
  8. Placki posmaruj sosem pomidorowym.
  9. Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż ciasno na pizzy.
  10. Na koniec posyp całość startym Pecorino Romano.
  11. Pizzę piecz w 290 st. C przez 5-6 minut lub w 200-220 st. C przez ok. 10-12 minut.
  12. Pizzę podaj z oliwą i świeżą bazylią.
Wybrane dla Ciebie